Povežite se s nama

Crna kronika

Obrat u slučaju Kulturana: četvorka nije s namjerom ubila profesora Čengića

Objavljeno:

- dana

Nakon što su saslušani brojni svjedoci, izvedena rekonstrukcija cijelog događaja, saslušani psihijatrijski vještak Nenad Horvat te dva puta sudsko-medicinski vještak Davor Mayer, Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju kaznenog djela koja se stavljaju na teret optuženima u slučaju Kulturana.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo optužnicom je teretilo Ivora Vujasinovića (29), Asju (25) i Ivana (20) Gorskog te Dominika Žnidarića (26) za teško ubojstvo profesora Nine Čengića (35) krajem svibnja prošle godine ispred Kulturane. Odnosno, teretilo ih je da su iz osvete ubili profesora engleskog jezika Gospodarske škole Varaždin.

Promjena

Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je optužnicu.

Njih se sada tereti da su zajednički i dogovorno, u cilju da teško tjelesno ozlijede Ninu Čengića, olako pritom držeći da ga neće usmrtiti, prebili Čengića te tako počinili kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti.

Po pravnoj kvalifikaciji sada nema namjere, pa im se sudi za ubojstvo iz nehaja.

Riječ je o članku 120. Kaznenog zakona, odnosno teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti za koje je kazneno djelo previđena kazna zatvora od tri do 15 godina.

ŽDO u Varaždinu je u ponedjeljak, 21. studenog podnijelo podnesak Županijskom sudu, kojim se mijenja činjenični i zakonski opis te pravna kvalifikacija kaznenog djela koja se stavljaju na teret prvo do četvrto optuženima. Također, to je dostavljeno i svoj optuženoj četvorki te njihovim braniteljima.

Javna rasprava, koja je održana u utorak, 22. studenog, je na kraju odgođena.

Odgoda

– Obrana prvoptuženog moli odgodu današnje rasprave kako bi pripremili obranu glede ovako izmijenjenog činjeničnog i zakonskog opisa, odnosno pravne kvalifikacije te s time u svezi pripremili i završne riječi – istaknuo je branitelj Ivora Vujasinovića.

Odgodu su zatražili i branitelji Asje i Ivana Gorskog te Dominika Žnidarića.

Rasprava se nastavlja u utorak, 29. studenog, a branitelji optuženih se moraju očitovati s obzirom na novu optužnicu te mogu predlagati i nove dokaze.

Crna kronika

Trostrukom ubojici odobren otpust iz Lepoglave, ŽDO podnijelo žalbu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu kojim je odobren uvjetni otpust osuđeniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina zbog tri kaznena djela ubojstva i jednog pokušaja ubojstva, počinjenih u srpnju 1991. godine u Osijeku

Riječ je, piše Večernji list, o Antunu Gudelju koji je 2008. u Osijeku osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića.

Gudelj izdržava kaznu u Kaznionici Lepoglava i još nije pušten na slobodu. To će biti tek ako se odbije žalba državnog odvjetnika.

– Žalba je podnesena jer Državno odvjetništvo smatra da osuđeniku nije smio biti odobren uvjetni otpust jer ima za izdržati još više od dvije godine dosuđene kazne zatvora, te da takvo značajno skraćivanje kazne zatvora nije opravdano s obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela zbog kojih osuđenik izdržava zatvorsku kaznu – stoji na DORH-u.

Nastavite čitati

Crna kronika

Pijani mladić (21) autom sletio u jarak kod Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 26. siječnja oko 22.30 sati u Žarovnici, ozlijeđen je 21-godišnjak.

On je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 0,87 promila županijskom cestom.

– Dolaskom u nepregledni lijevi zavoj, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila te gustoći prometa, izgubio je nadzor nad upravljačem i sletio vozilom u desno van kolnika u cestovni jarak – ističe PU varaždinska.

Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje