Povežite se s nama

Život i društvo

Obrazovanje i poljoprivreda najbitniji su za razvoj općine

Objavljeno:

- dana

MARTIJANEC

U općini Martijanec, nadomak Ludbrega, velika pažnja pridaje se društevnom i kulturnom životu.

Na dan općine prije mjesec i pol otvoren je Kulturno-informativni centar (KIC) koji vodi jedan od glavnih motivatora društevnog života u općini – KUD Martijanec.

– KUD stalno koristi prostore, a počele su i aktivnosti na opremanju knjižnice i čitaonice te nam je u tu svrhu Zagrebačka banka donirala tri kompjutera za rad na čemu smo im zahvalni. Odmah nakon otvorenja održan je i velik broj programa. Udruga narcisa iz Ludbrega organizirala je predavanje dr. Dragice Lukić  o važnosti prevencije raka dojke, a za poljoprivrednike je organizirano predavanje za rukovanje pesticidima. Na kraju su i polagali ispite. Slijedi i daljnja edukacija poljoprivrednika s naglaskom oživljavanja poljoprivredne proizvodnje i oživljavanje sela – kaže načelnik općine Martijanec Marijan Horvat.

Očuvan okoliš

Veli, Martijanec je poljoprivredni kraj, a sa stanjem u poljoprivredi, budućnost i ostanak mještana na zemlji vidi okretanjem ekološkoj proizvodnji, ali i drugim dohodovnim kulturama. – Ekološki smo očuvani i ima mjesta za takvu proizvodnju. I ratarskih kultura, ali i peradi – objašnjava Horvat.

Uz razvoj poljoprivrede, razvoj općine temelji se i na osiguranju obrazovanja.

– Trebamo zadržati mlade u mjestu i sve svoje snage unatoč skromnom proračunu tome usmjeravamo. Ovog proljeća kreće se u dugoočekivanu dogradnju škole po modelu javno-privatnog partnerstva za koji je raspisan natječaj.

Na proljeće će početi dogradnja škole, a u Martijancu se nadaju da će početi i izgradnja vrtića

To će nam omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu. Projekt izgradnje vrtića pak, naša velika želja, našao se na indikativnoj listi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Gradnja bi također trebala početi 2015. jer ističe građevinska dozvola – objašnjava Horvat.

U Općini Martijanec novčano potpomažu i studente i roditelje novorođene djece.

– Podijelili smo studentima i novorođenoj djeci po 500 kuna. Svake godine imamo približno jednak broj novorođenih, ove godine bilo ih je 22, a roditeljima sam poručio da se nadam da ćemo se vidjeti i sljedeće godine – naglašava Horvat.

Važni kontakti

U proteklih godinu dana načelnik Horvat riješio je i jednu potragu za korijenima.

– Preko e-maila ovog proljeća javio mi se Amerikanac u potrazi za korijenima. Njegov djed potječe iz Sudovčine te me zamolio da mu pomognem naći rođake. Uspjeli smo ga za samo nekoliko tjedana spojiti s rođacima, dati mu kontakte kao i fotografije – otkrio je.

 

U Općini financijski potpomažu studente i roditelje novorođene djece

Najavio je posjet prvom prilikom, a ostali smo u kontaktu – kaže Horvat.
Dobre odnose održava i s francuskim hodočasnikom Hubertom Morelom koji je prilikom obilaženja puteva svetog Martina prošle godine prošao i kroz Martijanec. – Naša općina je član Kulturnog centra Sveti Martin Hrvatska s kim u suradnji ovog ljeta planiraju postaviti stopu svetog Martina u župnu crkvu u Martijancu. Ta je crkva, baš poput kapele svetog Benedikta u Hrastovljanu i kapele Sv. Križa u Križovljanu gdje su u toku restauratorski radovi, veliko povijesno blago naše općine – kaže Horvat.

U 2015. riješiti problem poplava!

U narednoj godini dosta ćemo uložiti u rješavanje pitanja odvodnje zajedno s Hrvatskim vodama. Najbitnija je regulacija toka Plitvice koja je unatrag dvije godine četiri puta nanijela velike štete mještanima u Hrastovljanu. Polja su bila poplavljena, a stradale su i kuće – ističe Horvat. Planira se asfaltiranje dionice ceste Martijanec – Madraševec, a na proljeće će se izvesti završni radovi asfaltiranja obilaznice oko Čičkovine, a Školska ulica obnovit će se poslije teških radova na dogradnji škole. Planira se i uređenje grobne kuće u Križovljanu te uređenje groblja u Slanju i Martijancu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje