Povežite se s nama

Život i društvo

Obrazovanje i poljoprivreda najbitniji su za razvoj općine

Objavljeno:

- dana

MARTIJANEC

U općini Martijanec, nadomak Ludbrega, velika pažnja pridaje se društevnom i kulturnom životu.

Na dan općine prije mjesec i pol otvoren je Kulturno-informativni centar (KIC) koji vodi jedan od glavnih motivatora društevnog života u općini – KUD Martijanec.

– KUD stalno koristi prostore, a počele su i aktivnosti na opremanju knjižnice i čitaonice te nam je u tu svrhu Zagrebačka banka donirala tri kompjutera za rad na čemu smo im zahvalni. Odmah nakon otvorenja održan je i velik broj programa. Udruga narcisa iz Ludbrega organizirala je predavanje dr. Dragice Lukić  o važnosti prevencije raka dojke, a za poljoprivrednike je organizirano predavanje za rukovanje pesticidima. Na kraju su i polagali ispite. Slijedi i daljnja edukacija poljoprivrednika s naglaskom oživljavanja poljoprivredne proizvodnje i oživljavanje sela – kaže načelnik općine Martijanec Marijan Horvat.

Očuvan okoliš

Veli, Martijanec je poljoprivredni kraj, a sa stanjem u poljoprivredi, budućnost i ostanak mještana na zemlji vidi okretanjem ekološkoj proizvodnji, ali i drugim dohodovnim kulturama. – Ekološki smo očuvani i ima mjesta za takvu proizvodnju. I ratarskih kultura, ali i peradi – objašnjava Horvat.

Uz razvoj poljoprivrede, razvoj općine temelji se i na osiguranju obrazovanja.

– Trebamo zadržati mlade u mjestu i sve svoje snage unatoč skromnom proračunu tome usmjeravamo. Ovog proljeća kreće se u dugoočekivanu dogradnju škole po modelu javno-privatnog partnerstva za koji je raspisan natječaj.

Na proljeće će početi dogradnja škole, a u Martijancu se nadaju da će početi i izgradnja vrtića

To će nam omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu. Projekt izgradnje vrtića pak, naša velika želja, našao se na indikativnoj listi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Gradnja bi također trebala početi 2015. jer ističe građevinska dozvola – objašnjava Horvat.

U Općini Martijanec novčano potpomažu i studente i roditelje novorođene djece.

– Podijelili smo studentima i novorođenoj djeci po 500 kuna. Svake godine imamo približno jednak broj novorođenih, ove godine bilo ih je 22, a roditeljima sam poručio da se nadam da ćemo se vidjeti i sljedeće godine – naglašava Horvat.

Važni kontakti

U proteklih godinu dana načelnik Horvat riješio je i jednu potragu za korijenima.

– Preko e-maila ovog proljeća javio mi se Amerikanac u potrazi za korijenima. Njegov djed potječe iz Sudovčine te me zamolio da mu pomognem naći rođake. Uspjeli smo ga za samo nekoliko tjedana spojiti s rođacima, dati mu kontakte kao i fotografije – otkrio je.

 

U Općini financijski potpomažu studente i roditelje novorođene djece

Najavio je posjet prvom prilikom, a ostali smo u kontaktu – kaže Horvat.
Dobre odnose održava i s francuskim hodočasnikom Hubertom Morelom koji je prilikom obilaženja puteva svetog Martina prošle godine prošao i kroz Martijanec. – Naša općina je član Kulturnog centra Sveti Martin Hrvatska s kim u suradnji ovog ljeta planiraju postaviti stopu svetog Martina u župnu crkvu u Martijancu. Ta je crkva, baš poput kapele svetog Benedikta u Hrastovljanu i kapele Sv. Križa u Križovljanu gdje su u toku restauratorski radovi, veliko povijesno blago naše općine – kaže Horvat.

U 2015. riješiti problem poplava!

U narednoj godini dosta ćemo uložiti u rješavanje pitanja odvodnje zajedno s Hrvatskim vodama. Najbitnija je regulacija toka Plitvice koja je unatrag dvije godine četiri puta nanijela velike štete mještanima u Hrastovljanu. Polja su bila poplavljena, a stradale su i kuće – ističe Horvat. Planira se asfaltiranje dionice ceste Martijanec – Madraševec, a na proljeće će se izvesti završni radovi asfaltiranja obilaznice oko Čičkovine, a Školska ulica obnovit će se poslije teških radova na dogradnji škole. Planira se i uređenje grobne kuće u Križovljanu te uređenje groblja u Slanju i Martijancu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje