Povežite se s nama

U fokusu

Obrazovanje u Cestici proslavilo 170. rođendan

Objavljeno:

- dana

Velika obljetnica školstva u Cestici

– Lijepo je biti na 170. rođendanu stare, ali sve mlađe dame. Riječi su to kojima se varaždinski župan Predrag Štromar obratio svima koji su u došli u prepuno predvorje Osnovne škole Cestica kako bi zajedno proslavili 170. rođendan školstva u Cestici. 

Sve je počelo prije 170 godina kad je djecu poučavalo svećenstvo da bi se ubrzo potom uključili i učitelji

Gustav Krklec

Obljetnica je proslavljena velikom priredbom svih uzrasta učenika škole koja je do 1996. godine nosila naziv Osnovna škola “Gustav Krklec”. – Škola je ostala bez imena i prezimena ali bista velikana hrvatske književnosti još uvijek je u školskom dvorištvu, rekla je ravnateljica škole Nevenka Tuškan, koja je na čelu škole u Cestici puna dva desetljeća.

U općinskim je školama – u vrijeme kad se nije znalo za problem s natalitetom – znalo biti i 800-tinjak učenika. Danas ih je 400 u 21 razredu.

Učenici su kroz program protkali povijesnu retrospektivu razvoja školstva u Općini. Sve je počelo prije 170 godina kad je djecu poučavalo svećenstvo da bi se ubrzo potom uključili i učitelji. – Učenika je bilo puno, učitelja malo, djeca su morala i raditi pa je škola bila povlastica. Zbog dobrih je i talentiranih ljudi, spremnih na izazove, školstvo ubrzo doživjelo procvat, govori ravnateljica. U općinskim je školama – u vrijeme kad se nije znalo za problem s natalitetom – znalo biti i 800-tinjak učenika. Danas ih je 400 u 21 razredu. 

“Informatička opremljenost na razini je onoj u zemljama EU dok država – koja je na razini 25 posto – zaostaje”, P. Štromar

Europski standard

Župan Štromar je istaknuo činjenicu da je školstvo na sjeveru Hrvatske najrazvijenije u zemlji, po standardu jednako onom u najrazvijenijim zemljama Europske unije. – Informatička opremljenost na razini je onoj u zemljama EU dok država – koja je na razini 25 posto – zaostaje, istaknuo je župan te naglasio kako je Cestica jedna od prvih Općina koja je uvela jednosmjensku nastavu. U Cestici je napravljena nova školska dvorana, stara je pretvorena u učionice pa je dobiven prostor za jednosmjensku nastavu. – Ovo je pogranični kraj i cilj je stvoriti takve uvjete da ljudi ne odlaze preko granice, rekao je župan. 

Načelnik Općine Mirko Korotaj govorio je o uspješnoj dvadesetogodišnjoj suradnji Općine i škole. – Uvijek se vodilo računa o školstvu i nije se štedjelo na investicijama. Škola je kvalitetna, nastavni kadar odličan. Time je život Općine na višoj razini jer škola je ipak pokretač svih društvenih događanja na području Općine Cestica. , rekao je načelnik Korotaj i najavio da daljnja ulaganja Općine u školstvo. Jedan su novitet već donijeli kao rođendanski poklon – Općina je školi poklonila interaktivnu školsku ploču. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje