Povežite se s nama

U fokusu

Obrt Vlašića godinama dužan T7 VIS-u!

Objavljeno:

- dana

Nova ovrha u kući pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Varaždina

U dom obitelji pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Vlade Vlašića stigli su sudski ovršitelji u pratnji dostavnog vozila koje je otišlo prazno jer je višegodišnje dugovanje podmireno za manje od pola sata. Iako je sve završilo u miru i sporazumno, ovaj slučaj ponovno je otvorio dvojbu oko integriteta i (ne)pristranosti varaždinskih političara koji su zauzeli dužnosnička mjesta usprkos svojim dugovima ili dugovima obitelji, i to ne samo prema raznim tvrtkama, nego i prema samom Gradu Varaždinu, o čijim interesima trebaju skrbiti!

Na vrata obiteljske kuće varaždinskoga komunalnog pročelnika u prigradskom naselju Kučan Donji u utorak su pokucali ovrhovoditelji. Razlog: nepodmireni dug tvrtki T7 VIS od strane proizvodno-trgovačkog obrta “Duga” koji je zatvoren još 2007. godine. Obrt je nekad glasio na Vladu Vlašića, a zatim je prebačen na njegovu suprugu Ljilju.

– Sukladno rješenju o ovrsi donesenom kod Trgovačkog suda u Varaždinu, provodi se ovrha na pokretninama u ovršnom predmetu kod Općinskog suda u Varaždinu između ovrhovoditelja T7 VIS i ovršenika Ljilje Vlašić – pojašnjava Denis Krnjak, glasnogovornik varaždinskog Općinskog suda.

Budući da se radilo o ovrsi na pokretninama, sudski ovršitelj stigao je u pratnji dostavnog vozila, ali ništa nije odneseno iz pročelnikove obiteljske kuće jer je ovršenica, kako doznajemo od glasnogovornika, podmirila dugovanje u cijelosti. Zapravo, kao što su vidjeli brojni okupljeni novinari, to je učinio sin ovršenice koji je u jednom trenutku zaključao kuću i napustio je u crvenom Citroënu, a zatim se vratio u srebrnom Citroënu te ponovno pustio u kuću ovrhovoditelje s kojima je ubrzo postignut dogovor oko podmirenja višegodišnjeg duga.

Iako je mirno i sporazumno okončan, ovaj slučaj još je više otvorio pitanje integriteta Vlade Vlašića koji je lani izabran za komunalnog pročelnika usprkos dugu za komunalnu naknadu, ali i ovršnog postupka zbog neplaćanja parkiranja. Naime, Vlašić je protivnik poštovanja ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada koji je varaždinsko komunalno poduzeće Varkom sklopilo upravo s tvrtkom T7 VIS krajem 2008. godine, odnosno kasnije nego što je nastao dug obrta Duga prema tom poduzeću. Isto tako, Vlašić se zalagao i za promjenu pravilnika o parkiranju na javnim površinama zbog čega je tužbu najavio koncesionar Crtorad, koji je također pokrenuo ovrhu nad imovinom Vlašićevih. Usprkos svemu tome, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je zbog tog ugovora podnio kaznenu prijavu protiv svojeg prethodnika Čehoka i ostalih, smatra da nema mjesta dvojbama oko toga utječu li na ponašanje i odluke gradskih dužnosnika njihovi dugovi. Kod toga se referira samo na odnos s T7 VIS-om, dok o Crtoradu ne veli ni riječ.

– Uporno se problem Grada Varaždina s T7 VIS-om pokušava personalizirati, odnosno prikazati u svjetlu osobnog sukoba između vlasnika tvornice i gradonačelnika odnosno njegovih suradnika, pa time i Vlade Vlašića. No ne samo našom tvrdnjom, nego i istragom USKOK-a te optužnicom protiv bivšega gradonačelnika i vlasnika T7 grupe potvrđeno je da je riječ o sumnjivim poslovima. To jasno govori o tome da se ne radi o privatnom obračunu nekoga iz gradske uprave već o zaštiti interesa grada i građana Varaždina – veli Habuš dodavši da će, “bez obzira na sva podmetanja iz T7 grupe, svi djelatnici gradske uprave, uključivši pročelnika Vlašića, i dalje odgovorno i profesionalno u skladu s pravilima struke raditi na dobrobiti Grada i građana”.

Koliko varaždinska gradska uprava radi odgovorno i profesionalno u slučaju varaždinskoga komunalnog otpada i naplate parkiranja ne pokazuje samo, u najmanju ruku rizično, nepoštovanje (još) važećih ugovora ili jednostrane promjene uvjeta iz njih, nego i način na koji je javnosti nedavno predstavljeno rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Grada Varaždina o odabiru tvrtke Univerzal za koncesionara. Naime, Habuš je kao razlog uvažavanja žalbe tvrtki Babić i T7 VIS-a naveo samo nezadovoljavajuću potvrdu o nekažnjavanju koju je priložio Univerzal, a ni riječ nije rekao o tome da je Državna komisija također utvrdila da „odabrani ponuditelj nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost s obzirom na to da potvrde o urednom izvršenju ugovora koje su dostavljene u odabranoj ponudi nisu u skladu s traženim iz obavijesti o namjeri davanja koncesije“. Očigledno, riječ je o ozbiljnoj primjedbi koju je nemoguće otkloniti samo naknadnim pregledom dokumentacije iz već prispjelih ponuda, nego bi trebalo poništiti postupak ili izabrati drugu prispjelu koncesijsku ponudu. No o tome se, sudeći po naknadnim istupima u javnosti i dnevnom redu predstojeće sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, uopće ne razmišlja. Stoga treba očekivati ponovni odabir Univerzala, a to znači i nove žalbe koje će rješenje za varaždinski otpad odgoditi još barem do jeseni, ako ne i dulje.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje