Povežite se s nama

U fokusu

Obrt Vlašića godinama dužan T7 VIS-u!

Objavljeno:

- dana

Nova ovrha u kući pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Varaždina

U dom obitelji pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Vlade Vlašića stigli su sudski ovršitelji u pratnji dostavnog vozila koje je otišlo prazno jer je višegodišnje dugovanje podmireno za manje od pola sata. Iako je sve završilo u miru i sporazumno, ovaj slučaj ponovno je otvorio dvojbu oko integriteta i (ne)pristranosti varaždinskih političara koji su zauzeli dužnosnička mjesta usprkos svojim dugovima ili dugovima obitelji, i to ne samo prema raznim tvrtkama, nego i prema samom Gradu Varaždinu, o čijim interesima trebaju skrbiti!

Na vrata obiteljske kuće varaždinskoga komunalnog pročelnika u prigradskom naselju Kučan Donji u utorak su pokucali ovrhovoditelji. Razlog: nepodmireni dug tvrtki T7 VIS od strane proizvodno-trgovačkog obrta “Duga” koji je zatvoren još 2007. godine. Obrt je nekad glasio na Vladu Vlašića, a zatim je prebačen na njegovu suprugu Ljilju.

– Sukladno rješenju o ovrsi donesenom kod Trgovačkog suda u Varaždinu, provodi se ovrha na pokretninama u ovršnom predmetu kod Općinskog suda u Varaždinu između ovrhovoditelja T7 VIS i ovršenika Ljilje Vlašić – pojašnjava Denis Krnjak, glasnogovornik varaždinskog Općinskog suda.

Budući da se radilo o ovrsi na pokretninama, sudski ovršitelj stigao je u pratnji dostavnog vozila, ali ništa nije odneseno iz pročelnikove obiteljske kuće jer je ovršenica, kako doznajemo od glasnogovornika, podmirila dugovanje u cijelosti. Zapravo, kao što su vidjeli brojni okupljeni novinari, to je učinio sin ovršenice koji je u jednom trenutku zaključao kuću i napustio je u crvenom Citroënu, a zatim se vratio u srebrnom Citroënu te ponovno pustio u kuću ovrhovoditelje s kojima je ubrzo postignut dogovor oko podmirenja višegodišnjeg duga.

Iako je mirno i sporazumno okončan, ovaj slučaj još je više otvorio pitanje integriteta Vlade Vlašića koji je lani izabran za komunalnog pročelnika usprkos dugu za komunalnu naknadu, ali i ovršnog postupka zbog neplaćanja parkiranja. Naime, Vlašić je protivnik poštovanja ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada koji je varaždinsko komunalno poduzeće Varkom sklopilo upravo s tvrtkom T7 VIS krajem 2008. godine, odnosno kasnije nego što je nastao dug obrta Duga prema tom poduzeću. Isto tako, Vlašić se zalagao i za promjenu pravilnika o parkiranju na javnim površinama zbog čega je tužbu najavio koncesionar Crtorad, koji je također pokrenuo ovrhu nad imovinom Vlašićevih. Usprkos svemu tome, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je zbog tog ugovora podnio kaznenu prijavu protiv svojeg prethodnika Čehoka i ostalih, smatra da nema mjesta dvojbama oko toga utječu li na ponašanje i odluke gradskih dužnosnika njihovi dugovi. Kod toga se referira samo na odnos s T7 VIS-om, dok o Crtoradu ne veli ni riječ.

– Uporno se problem Grada Varaždina s T7 VIS-om pokušava personalizirati, odnosno prikazati u svjetlu osobnog sukoba između vlasnika tvornice i gradonačelnika odnosno njegovih suradnika, pa time i Vlade Vlašića. No ne samo našom tvrdnjom, nego i istragom USKOK-a te optužnicom protiv bivšega gradonačelnika i vlasnika T7 grupe potvrđeno je da je riječ o sumnjivim poslovima. To jasno govori o tome da se ne radi o privatnom obračunu nekoga iz gradske uprave već o zaštiti interesa grada i građana Varaždina – veli Habuš dodavši da će, “bez obzira na sva podmetanja iz T7 grupe, svi djelatnici gradske uprave, uključivši pročelnika Vlašića, i dalje odgovorno i profesionalno u skladu s pravilima struke raditi na dobrobiti Grada i građana”.

Koliko varaždinska gradska uprava radi odgovorno i profesionalno u slučaju varaždinskoga komunalnog otpada i naplate parkiranja ne pokazuje samo, u najmanju ruku rizično, nepoštovanje (još) važećih ugovora ili jednostrane promjene uvjeta iz njih, nego i način na koji je javnosti nedavno predstavljeno rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Grada Varaždina o odabiru tvrtke Univerzal za koncesionara. Naime, Habuš je kao razlog uvažavanja žalbe tvrtki Babić i T7 VIS-a naveo samo nezadovoljavajuću potvrdu o nekažnjavanju koju je priložio Univerzal, a ni riječ nije rekao o tome da je Državna komisija također utvrdila da „odabrani ponuditelj nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost s obzirom na to da potvrde o urednom izvršenju ugovora koje su dostavljene u odabranoj ponudi nisu u skladu s traženim iz obavijesti o namjeri davanja koncesije“. Očigledno, riječ je o ozbiljnoj primjedbi koju je nemoguće otkloniti samo naknadnim pregledom dokumentacije iz već prispjelih ponuda, nego bi trebalo poništiti postupak ili izabrati drugu prispjelu koncesijsku ponudu. No o tome se, sudeći po naknadnim istupima u javnosti i dnevnom redu predstojeće sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, uopće ne razmišlja. Stoga treba očekivati ponovni odabir Univerzala, a to znači i nove žalbe koje će rješenje za varaždinski otpad odgoditi još barem do jeseni, ako ne i dulje.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje