Povežite se s nama

U fokusu

Obustavlja se rad kafića, ugostiteljskih objekata i teretana, zabranjuju se svadbe, crkve otvorene

Objavljeno:

- dana

Nakon sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković je u četvrtak, 26. studenoga, na konferenciji za medije najavio nove, stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Nove mjere na snazi će biti od subote, 28. studenoga, a vrijedit će do 21. prosinca.

– Broj dnevno zaraženih je premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera. Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen pogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno – rekao je Plenković.

Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas, dodao je premijer, i napomenuo da možda ni ove mjere neće biti dovoljne.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 20 osoba na jednome mjestu, na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba.

Javna okupljanja mogu trajati najduže do 22 sata, obustavljaju se svadbene svečanosti.

Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, a sućut obiteljima preminulih se ne smije davati izravnim kontaktom.

Na okupljanjima mora biti za svaku osobu osigurano 4 kvadratna metra. Prostori za okupljanja moraju se dezinficirati.

U javnom prijevozu popunjenost smije biti do 40 posto, vozači i putnici moraju imati maske, a kontrolu će provoditi inspektori.

U dućanima na ulazu mora biti istaknuta obavijest o broju kupaca koji je dozvoljen, obvezna je pojačana higijena.

Pekare smiju raditi do 22 sata, zabranjena je prodaja alkohola od 22 do 6 sati.

Zabranjuju se sajmovi, kladionice, obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima za goste hotela. Dostava hrane je dopuštena.

Obustavljaju se treninzi, osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri, nema proba amaterskih zborova, što uključuje i crkvene zborove.

Nema plesnih škola ni dječjih igraonica, u kinu se ne smije konzumirati hrana.

Škole stranih jezika i teoretska nastava u autoškolama mora ići online.

Mise se smiju održavati, ali preporučuje se da i one budu online, a u crkvi na misi smije biti najviše 25 vjernika.

Ako se epidemiološka situacija do 21. prosinca ublaži, dio mjera će se ukinuti. U protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi.

Što se tiče škola, obrazovanje ima poseban režim, rekao je Plenković.

Preporuča se da fakulteti idu na online nastavu, osim studija koji zahtijevaju dolaske na fakultete, a kod srednjih škola je inicijativa za online nastavu na ravnateljima i osnivačima škola.

– Ministar Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje praznika produži za još jedan tjedan, što je s epidemiološkog aspekta dobro – rekao je premijer.

Osim toga, Plenković je otkrio da se razmišlja i o kaznama za nenošenje maski i nepoštivanje mjera.

– Radimo to nerado, ali ako će se neki među nama ponašati bezobzirno i ugrožavati druge, moramo posegnuti i za sankcijama. Od svih koji su pogođeni zabranama očekujem razumijevanje – istaknuo je Plenković.

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje