Povežite se s nama

Međimurje

Od 1. srpnja na snazi zabrana tranzitnog prometa kroz centar Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata u službenom posjetu Gradu Mursko Središće prošlog tjedna boravili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te njegov pomoćnik Josip Bilaver.

Tijekom radnog sastanka u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Srpak je ministru predstavio najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Govoreći o razvoju gospodarstva, Srpak se osvrnuo na najveći problem grada na Muri, odnosno na posljedice prekomjernoga teretnog prometa.

– Po glavnoj cesti kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18.000 teretnih vozila. Taj most prema Sloveniji nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, baš kao ni cesta. Svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju i brojke iz kojih proizlazi da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo 5.000 teretnih vozila. No, ona se danas popela na 18.000 vozila, što je povećanje za 300 posto – naglasio je gradonačelnik na početku susreta kojem su još prisustvovali Darko Horvat, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak, predstavnik Hrvatskih cesta Stjepan Marković, predsjednici mjesnih odbora, direktori poduzeća Sobočan – interijeri i Inter viličari te gradski vijećnici.
Ministru Olegu Butkoviću potom je predstavljena 3D animacija idejnog rješenja novog mosta i zaobilaznice.

Postojeći most prema Sloveniji i cesta nisu bili izgrađeni za ovakvu vrstu prometa

– Imamo dva zaključka, i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 1. srpnja 2017. godine. Također, tu je odluka da se naloži Hrvatskim cestama daljnja izrada potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice – rekao je ministar nakon što je upoznat sa svim činjenicama o prometnim problemima Murskog Središća. Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio goste da se upute prema kolnome mostu, na kojem je zatečena velika gužva u prometu. Bila je to prilika da se ministar na licu mjesta uvjeri u sve probleme kroz koje prolaze građani i svi koji putuju preko ovoga graničnog prijelaza, na kojem je velikih problema bilo i uoči uskrsnih blagdana zbog sustavnih provjera putnika.

“Kampiranje“ 

Podsjećamo, Grad je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću 10. travnja poslao dopis u kojem izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nastalih zastoja i dugih čekanja na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci. Dopis s istim sadržajem i upozorenjem o šteti za stanovnike i gospodarstvo je na slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poslao i gradonačelnik Općine Lendava mag. Anton Balažek.

Zapnu li u koloni na granici, radnici gube dodatni sat vremena na putovanje do posla

– Obojica smo brzo reagirali radi neodrživog stanja na prijelazu, ali privremeno derogiranje mjera sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske te prema državljanima trećih zemalja nije bilo dovoljno. Radio sam 18 godina kao carinski službenik i iz osobnog iskustva znam da će ovakav režim u pojedinim situacijama ponovno uzrokovati gužve na prijelazu – upozorava Srpak, koji ocjenjuje neprihvatljivom mogućnost da domaći i strani državljani koji putuju na godišnji odmor izgube više od sat vremena na granici. Dodao je i da se, nažalost, zaboravlja na probleme više od stotinu supružnika iz Središća i Lendave.

Radnici – proroci

– Ima jako puno miješanih slovensko-hrvatskih brakova te u susjednoj Lendavi postoji Hrvatsko kulturno društvo koje djeluje u zasebnom Domu. U problemu su i radnici iz pograničnih područja, koji više ne znaju procijeniti kada moraju krenuti na posao. Zapnu li u koloni na granici, izgubit će dodatni sat vremena na putovanje do radnog mjesta te je pitanje je hoće li im i dokle poslodavci tolerirati kašnjenje. Inače, naši susjedi Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu, pizzu ili gablece, no bojim se da će od svega odustati budu li kao žitelji EU gubiti sat vremena na granici – zaključio je čelni čovjek Murskog Središća.

Problemi i u Prelogu

Osim u Središću, ministar Butković boravio je i u radnom posjetu Gradu Prelogu. Nakon što ga je gradonačelnik Ljubomir Kolarek upoznao s prometnim problemima u Prelogu, ministar je obećao punu podršku Gradu te najavio da će početkom 2018. godine početi izgradnja zaobilaznice. Njezina trasa dužine 6.835 metara započet će od državne ceste D20 i zapadno od ulaska u Prelog. Prolazit će preko poljoprivrednog zemljišta sjeverno od naseljenoga gradskog područja, preko županijske ceste Ž2026 te se nastaviti prema naselju Cirkovljan, koje također obilazi sa sjeverne strane. Istočno od Cirkovljana obilaznica se spaja na postojeću trasu D20. Obilaznica će povezivati gospodarstvo Grada Preloga, Donjega Kraljevca i cjelokupni donjomeđimurski gospodarski bazen. Do kraja ove godine predviđa se ishođenje sve potrebne dokumentacije te javne nabave za izradu svih vrsta glavnih projekata i provedbu inicijalnih istražnih radova.

18.000 teretnih vozila mjesečno protutnji po cesti koja prolazi centrom Murskog Središća, grada čiji žitelji imaju i probleme radi sustavnih kontrola na granici

Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu ili gablece, no mogli bi od svega odustati budu li kao žitelji EU gubili sat vremena na graničnom prijelazu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc: “Očekuje nas neizvjesna jesen”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Maloj Subotici nedavno su obilježeni dani mjesta. Iako Općina svoje službene Dane slavi početkom srpnja, odlučili su da će, djelomice i zbog smanjenog druženja mještana tijekom pandemije, svako mjesto u sastavu Općine zasebno slaviti svoje dane. Da ih čeka neizvjesna jesen, uvodno nam je rekao općinski načelnik Valentino Škvorc.

FOTO: USR “Sport za sve”. Povodom dana naselja Mala Subotica održao se i 26. Međimurski festival sportske rekreacije žena.

Radovi na čekanju

– Najvažnija stavka koja nam jako utječe na Proračun i o kojoj nam jako ovise planovi cijene su energenata, osobito struje i plina. Troškovi su se jako uvećali. Ako Vlada intervenira, bit će lakše. Radovi u tijeku bit će završeni, a svi ostali će pričekati.

Za II. fazu obnove zdravstvene stanice u Maloj Subotici dobiveno je 350.000 kuna, što uključuje strojarske radove (grijanje) i radove na elektroinstalacijama. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili smo 120.000 kuna za II. fazu uređenja međugeneracijskog parka. Radovi su ugovoreni – uredit će se park sa stazama i rasvjetom.

Od Ministarstva kulture i medija dodijeljeno nam je 200.000 kuna za obnovu društvenog doma u Palovcu. Radovi su također u tijeku, a ukupno stoje 366.000 kuna. Uredit će se kompletni pod doma, kuhinja i sanitarne prostorije – kaže načelnik Škvorc.

Isto Ministarstvo, uz Općinu i Župu, financijski sudjeluje i u obnovi freski u crkvi u Svetome Križu, spomeniku nulte kategorije.

Mala Subotica ima i jedino schönstattsko svetište u Hrvatskoj!

Osvježen je i društveni dom u Držimurcu: vanjsko uređenje podrazumijevalo je limarske radove, a unutarnje svježu boju na zidovima. Kakva je pak situacija s cestom između Belice i Male Subotice, koja je još uvijek djelomično zatvorena za promet?

– Temeljem suradnje sa Županijskom upravom za ceste, pri čemu je ŽUC glavni nositelj radova, naručitelj i upravitelj, a Općina Mala Subotica sudjeluje s 200.000 kuna, izvodi se proširenje mosta, koji je stradao u prometnoj nesreći, s pješačkim stazama. Radovi su trebali završiti do kraja rujna, no zbog seljenja nekih instalacija produženi su pa će vjerojatno trajati oko mjesec dana duže – objašnjava Škvorc.

Lakša integracija

U suradnji s UNICEF-om završava se i resursni centar u Piškorovcu.

– Radi se o montažnom objektu od stotinjak kvadrata, a Općina sudjeluje u uređenju okoliša i parkirališta te priključaka, dok UNICEF pokriva troškove same izgradnje. Troškovi za Općinu iznose oko 300.000 kuna, a objekt bi trebao biti završen do kraja studenoga. Vrijedni objekt potom će biti stavljen u pogon te bi trebao olakšati integraciju Roma u naše društvo.

Završeno je dječje igralište u Držimurcu. Lani smo tamo otkupili jednu parcelu na kojoj je bila stara kuća u ruševnom stanju. Budući da je predstavljala opasnost, srušili smo je i uredili igralište na zadovoljstvo najmanjih mještana tog naselja. Za nj je potrošeno 80-ak tisuća kuna.

U Držimurcu-Strelcu planira se do kraja rujna u samom srcu naselja postaviti i dva usporivača prometa, s obzirom na to da se tamo nalaze škola i sportski park, a imamo velikih problema s nemarnim mještanima koji ne poštuju prometna pravila, tako da ih možemo samo fizički usporiti. Usporivače sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova – ističe načelnik.

Dodaje i da je došlo do ideje da svako selo za dan mjesta organizira druženja, seoske igre i koncerte kako bi se mještane potaknulo na zajedništvo.

S lanjskoga božićnog sajma. U listopadu će se organizirati jesenski, a na prvu ili drugu nedjelju adventa božićni sajam.

– Nadam se da će žitelji uživati u sadržajima koji im se nude. Početkom listopada u planu je jesenski sajam, dok će se božićni najvjerojatnije održati na prvu ili drugu adventsku nedjelju. Predstavljat će se lokalni OPG-ovi i udruge te će se održati razni koncerti – za kraj navodi sobočki načelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

“Punoljetni” Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje