Povežite se s nama

Međimurje

Od 1. srpnja na snazi zabrana tranzitnog prometa kroz centar Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata u službenom posjetu Gradu Mursko Središće prošlog tjedna boravili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te njegov pomoćnik Josip Bilaver.

Tijekom radnog sastanka u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Srpak je ministru predstavio najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Govoreći o razvoju gospodarstva, Srpak se osvrnuo na najveći problem grada na Muri, odnosno na posljedice prekomjernoga teretnog prometa.

– Po glavnoj cesti kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18.000 teretnih vozila. Taj most prema Sloveniji nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, baš kao ni cesta. Svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju i brojke iz kojih proizlazi da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo 5.000 teretnih vozila. No, ona se danas popela na 18.000 vozila, što je povećanje za 300 posto – naglasio je gradonačelnik na početku susreta kojem su još prisustvovali Darko Horvat, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak, predstavnik Hrvatskih cesta Stjepan Marković, predsjednici mjesnih odbora, direktori poduzeća Sobočan – interijeri i Inter viličari te gradski vijećnici.
Ministru Olegu Butkoviću potom je predstavljena 3D animacija idejnog rješenja novog mosta i zaobilaznice.

Postojeći most prema Sloveniji i cesta nisu bili izgrađeni za ovakvu vrstu prometa

– Imamo dva zaključka, i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 1. srpnja 2017. godine. Također, tu je odluka da se naloži Hrvatskim cestama daljnja izrada potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice – rekao je ministar nakon što je upoznat sa svim činjenicama o prometnim problemima Murskog Središća. Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio goste da se upute prema kolnome mostu, na kojem je zatečena velika gužva u prometu. Bila je to prilika da se ministar na licu mjesta uvjeri u sve probleme kroz koje prolaze građani i svi koji putuju preko ovoga graničnog prijelaza, na kojem je velikih problema bilo i uoči uskrsnih blagdana zbog sustavnih provjera putnika.

“Kampiranje“ 

Podsjećamo, Grad je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću 10. travnja poslao dopis u kojem izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nastalih zastoja i dugih čekanja na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci. Dopis s istim sadržajem i upozorenjem o šteti za stanovnike i gospodarstvo je na slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poslao i gradonačelnik Općine Lendava mag. Anton Balažek.

Zapnu li u koloni na granici, radnici gube dodatni sat vremena na putovanje do posla

– Obojica smo brzo reagirali radi neodrživog stanja na prijelazu, ali privremeno derogiranje mjera sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske te prema državljanima trećih zemalja nije bilo dovoljno. Radio sam 18 godina kao carinski službenik i iz osobnog iskustva znam da će ovakav režim u pojedinim situacijama ponovno uzrokovati gužve na prijelazu – upozorava Srpak, koji ocjenjuje neprihvatljivom mogućnost da domaći i strani državljani koji putuju na godišnji odmor izgube više od sat vremena na granici. Dodao je i da se, nažalost, zaboravlja na probleme više od stotinu supružnika iz Središća i Lendave.

Radnici – proroci

– Ima jako puno miješanih slovensko-hrvatskih brakova te u susjednoj Lendavi postoji Hrvatsko kulturno društvo koje djeluje u zasebnom Domu. U problemu su i radnici iz pograničnih područja, koji više ne znaju procijeniti kada moraju krenuti na posao. Zapnu li u koloni na granici, izgubit će dodatni sat vremena na putovanje do radnog mjesta te je pitanje je hoće li im i dokle poslodavci tolerirati kašnjenje. Inače, naši susjedi Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu, pizzu ili gablece, no bojim se da će od svega odustati budu li kao žitelji EU gubiti sat vremena na granici – zaključio je čelni čovjek Murskog Središća.

Problemi i u Prelogu

Osim u Središću, ministar Butković boravio je i u radnom posjetu Gradu Prelogu. Nakon što ga je gradonačelnik Ljubomir Kolarek upoznao s prometnim problemima u Prelogu, ministar je obećao punu podršku Gradu te najavio da će početkom 2018. godine početi izgradnja zaobilaznice. Njezina trasa dužine 6.835 metara započet će od državne ceste D20 i zapadno od ulaska u Prelog. Prolazit će preko poljoprivrednog zemljišta sjeverno od naseljenoga gradskog područja, preko županijske ceste Ž2026 te se nastaviti prema naselju Cirkovljan, koje također obilazi sa sjeverne strane. Istočno od Cirkovljana obilaznica se spaja na postojeću trasu D20. Obilaznica će povezivati gospodarstvo Grada Preloga, Donjega Kraljevca i cjelokupni donjomeđimurski gospodarski bazen. Do kraja ove godine predviđa se ishođenje sve potrebne dokumentacije te javne nabave za izradu svih vrsta glavnih projekata i provedbu inicijalnih istražnih radova.

18.000 teretnih vozila mjesečno protutnji po cesti koja prolazi centrom Murskog Središća, grada čiji žitelji imaju i probleme radi sustavnih kontrola na granici

Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu ili gablece, no mogli bi od svega odustati budu li kao žitelji EU gubili sat vremena na graničnom prijelazu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje