Povežite se s nama

Međimurje

Od 1. srpnja na snazi zabrana tranzitnog prometa kroz centar Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata u službenom posjetu Gradu Mursko Središće prošlog tjedna boravili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te njegov pomoćnik Josip Bilaver.

Tijekom radnog sastanka u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Srpak je ministru predstavio najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Govoreći o razvoju gospodarstva, Srpak se osvrnuo na najveći problem grada na Muri, odnosno na posljedice prekomjernoga teretnog prometa.

– Po glavnoj cesti kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18.000 teretnih vozila. Taj most prema Sloveniji nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, baš kao ni cesta. Svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju i brojke iz kojih proizlazi da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo 5.000 teretnih vozila. No, ona se danas popela na 18.000 vozila, što je povećanje za 300 posto – naglasio je gradonačelnik na početku susreta kojem su još prisustvovali Darko Horvat, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak, predstavnik Hrvatskih cesta Stjepan Marković, predsjednici mjesnih odbora, direktori poduzeća Sobočan – interijeri i Inter viličari te gradski vijećnici.
Ministru Olegu Butkoviću potom je predstavljena 3D animacija idejnog rješenja novog mosta i zaobilaznice.

Postojeći most prema Sloveniji i cesta nisu bili izgrađeni za ovakvu vrstu prometa

– Imamo dva zaključka, i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 1. srpnja 2017. godine. Također, tu je odluka da se naloži Hrvatskim cestama daljnja izrada potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice – rekao je ministar nakon što je upoznat sa svim činjenicama o prometnim problemima Murskog Središća. Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio goste da se upute prema kolnome mostu, na kojem je zatečena velika gužva u prometu. Bila je to prilika da se ministar na licu mjesta uvjeri u sve probleme kroz koje prolaze građani i svi koji putuju preko ovoga graničnog prijelaza, na kojem je velikih problema bilo i uoči uskrsnih blagdana zbog sustavnih provjera putnika.

“Kampiranje“ 

Podsjećamo, Grad je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću 10. travnja poslao dopis u kojem izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nastalih zastoja i dugih čekanja na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci. Dopis s istim sadržajem i upozorenjem o šteti za stanovnike i gospodarstvo je na slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poslao i gradonačelnik Općine Lendava mag. Anton Balažek.

Zapnu li u koloni na granici, radnici gube dodatni sat vremena na putovanje do posla

– Obojica smo brzo reagirali radi neodrživog stanja na prijelazu, ali privremeno derogiranje mjera sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske te prema državljanima trećih zemalja nije bilo dovoljno. Radio sam 18 godina kao carinski službenik i iz osobnog iskustva znam da će ovakav režim u pojedinim situacijama ponovno uzrokovati gužve na prijelazu – upozorava Srpak, koji ocjenjuje neprihvatljivom mogućnost da domaći i strani državljani koji putuju na godišnji odmor izgube više od sat vremena na granici. Dodao je i da se, nažalost, zaboravlja na probleme više od stotinu supružnika iz Središća i Lendave.

Radnici – proroci

– Ima jako puno miješanih slovensko-hrvatskih brakova te u susjednoj Lendavi postoji Hrvatsko kulturno društvo koje djeluje u zasebnom Domu. U problemu su i radnici iz pograničnih područja, koji više ne znaju procijeniti kada moraju krenuti na posao. Zapnu li u koloni na granici, izgubit će dodatni sat vremena na putovanje do radnog mjesta te je pitanje je hoće li im i dokle poslodavci tolerirati kašnjenje. Inače, naši susjedi Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu, pizzu ili gablece, no bojim se da će od svega odustati budu li kao žitelji EU gubiti sat vremena na granici – zaključio je čelni čovjek Murskog Središća.

Problemi i u Prelogu

Osim u Središću, ministar Butković boravio je i u radnom posjetu Gradu Prelogu. Nakon što ga je gradonačelnik Ljubomir Kolarek upoznao s prometnim problemima u Prelogu, ministar je obećao punu podršku Gradu te najavio da će početkom 2018. godine početi izgradnja zaobilaznice. Njezina trasa dužine 6.835 metara započet će od državne ceste D20 i zapadno od ulaska u Prelog. Prolazit će preko poljoprivrednog zemljišta sjeverno od naseljenoga gradskog područja, preko županijske ceste Ž2026 te se nastaviti prema naselju Cirkovljan, koje također obilazi sa sjeverne strane. Istočno od Cirkovljana obilaznica se spaja na postojeću trasu D20. Obilaznica će povezivati gospodarstvo Grada Preloga, Donjega Kraljevca i cjelokupni donjomeđimurski gospodarski bazen. Do kraja ove godine predviđa se ishođenje sve potrebne dokumentacije te javne nabave za izradu svih vrsta glavnih projekata i provedbu inicijalnih istražnih radova.

18.000 teretnih vozila mjesečno protutnji po cesti koja prolazi centrom Murskog Središća, grada čiji žitelji imaju i probleme radi sustavnih kontrola na granici

Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu ili gablece, no mogli bi od svega odustati budu li kao žitelji EU gubili sat vremena na graničnom prijelazu

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje