Povežite se s nama

Međimurje

Od 1. srpnja na snazi zabrana tranzitnog prometa kroz centar Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata u službenom posjetu Gradu Mursko Središće prošlog tjedna boravili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te njegov pomoćnik Josip Bilaver.

Tijekom radnog sastanka u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Srpak je ministru predstavio najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Govoreći o razvoju gospodarstva, Srpak se osvrnuo na najveći problem grada na Muri, odnosno na posljedice prekomjernoga teretnog prometa.

– Po glavnoj cesti kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18.000 teretnih vozila. Taj most prema Sloveniji nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, baš kao ni cesta. Svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju i brojke iz kojih proizlazi da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo 5.000 teretnih vozila. No, ona se danas popela na 18.000 vozila, što je povećanje za 300 posto – naglasio je gradonačelnik na početku susreta kojem su još prisustvovali Darko Horvat, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak, predstavnik Hrvatskih cesta Stjepan Marković, predsjednici mjesnih odbora, direktori poduzeća Sobočan – interijeri i Inter viličari te gradski vijećnici.
Ministru Olegu Butkoviću potom je predstavljena 3D animacija idejnog rješenja novog mosta i zaobilaznice.

Postojeći most prema Sloveniji i cesta nisu bili izgrađeni za ovakvu vrstu prometa

– Imamo dva zaključka, i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 1. srpnja 2017. godine. Također, tu je odluka da se naloži Hrvatskim cestama daljnja izrada potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice – rekao je ministar nakon što je upoznat sa svim činjenicama o prometnim problemima Murskog Središća. Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio goste da se upute prema kolnome mostu, na kojem je zatečena velika gužva u prometu. Bila je to prilika da se ministar na licu mjesta uvjeri u sve probleme kroz koje prolaze građani i svi koji putuju preko ovoga graničnog prijelaza, na kojem je velikih problema bilo i uoči uskrsnih blagdana zbog sustavnih provjera putnika.

“Kampiranje“ 

Podsjećamo, Grad je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću 10. travnja poslao dopis u kojem izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nastalih zastoja i dugih čekanja na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci. Dopis s istim sadržajem i upozorenjem o šteti za stanovnike i gospodarstvo je na slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poslao i gradonačelnik Općine Lendava mag. Anton Balažek.

Zapnu li u koloni na granici, radnici gube dodatni sat vremena na putovanje do posla

– Obojica smo brzo reagirali radi neodrživog stanja na prijelazu, ali privremeno derogiranje mjera sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske te prema državljanima trećih zemalja nije bilo dovoljno. Radio sam 18 godina kao carinski službenik i iz osobnog iskustva znam da će ovakav režim u pojedinim situacijama ponovno uzrokovati gužve na prijelazu – upozorava Srpak, koji ocjenjuje neprihvatljivom mogućnost da domaći i strani državljani koji putuju na godišnji odmor izgube više od sat vremena na granici. Dodao je i da se, nažalost, zaboravlja na probleme više od stotinu supružnika iz Središća i Lendave.

Radnici – proroci

– Ima jako puno miješanih slovensko-hrvatskih brakova te u susjednoj Lendavi postoji Hrvatsko kulturno društvo koje djeluje u zasebnom Domu. U problemu su i radnici iz pograničnih područja, koji više ne znaju procijeniti kada moraju krenuti na posao. Zapnu li u koloni na granici, izgubit će dodatni sat vremena na putovanje do radnog mjesta te je pitanje je hoće li im i dokle poslodavci tolerirati kašnjenje. Inače, naši susjedi Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu, pizzu ili gablece, no bojim se da će od svega odustati budu li kao žitelji EU gubiti sat vremena na granici – zaključio je čelni čovjek Murskog Središća.

Problemi i u Prelogu

Osim u Središću, ministar Butković boravio je i u radnom posjetu Gradu Prelogu. Nakon što ga je gradonačelnik Ljubomir Kolarek upoznao s prometnim problemima u Prelogu, ministar je obećao punu podršku Gradu te najavio da će početkom 2018. godine početi izgradnja zaobilaznice. Njezina trasa dužine 6.835 metara započet će od državne ceste D20 i zapadno od ulaska u Prelog. Prolazit će preko poljoprivrednog zemljišta sjeverno od naseljenoga gradskog područja, preko županijske ceste Ž2026 te se nastaviti prema naselju Cirkovljan, koje također obilazi sa sjeverne strane. Istočno od Cirkovljana obilaznica se spaja na postojeću trasu D20. Obilaznica će povezivati gospodarstvo Grada Preloga, Donjega Kraljevca i cjelokupni donjomeđimurski gospodarski bazen. Do kraja ove godine predviđa se ishođenje sve potrebne dokumentacije te javne nabave za izradu svih vrsta glavnih projekata i provedbu inicijalnih istražnih radova.

18.000 teretnih vozila mjesečno protutnji po cesti koja prolazi centrom Murskog Središća, grada čiji žitelji imaju i probleme radi sustavnih kontrola na granici

Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu ili gablece, no mogli bi od svega odustati budu li kao žitelji EU gubili sat vremena na graničnom prijelazu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje