Povežite se s nama

Međimurje

Od 1. srpnja na snazi zabrana tranzitnog prometa kroz centar Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata u službenom posjetu Gradu Mursko Središće prošlog tjedna boravili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te njegov pomoćnik Josip Bilaver.

Tijekom radnog sastanka u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Srpak je ministru predstavio najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Govoreći o razvoju gospodarstva, Srpak se osvrnuo na najveći problem grada na Muri, odnosno na posljedice prekomjernoga teretnog prometa.

– Po glavnoj cesti kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18.000 teretnih vozila. Taj most prema Sloveniji nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, baš kao ni cesta. Svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju i brojke iz kojih proizlazi da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo 5.000 teretnih vozila. No, ona se danas popela na 18.000 vozila, što je povećanje za 300 posto – naglasio je gradonačelnik na početku susreta kojem su još prisustvovali Darko Horvat, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Cmrečak, predstavnik Hrvatskih cesta Stjepan Marković, predsjednici mjesnih odbora, direktori poduzeća Sobočan – interijeri i Inter viličari te gradski vijećnici.
Ministru Olegu Butkoviću potom je predstavljena 3D animacija idejnog rješenja novog mosta i zaobilaznice.

Postojeći most prema Sloveniji i cesta nisu bili izgrađeni za ovakvu vrstu prometa

– Imamo dva zaključka, i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 1. srpnja 2017. godine. Također, tu je odluka da se naloži Hrvatskim cestama daljnja izrada potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice – rekao je ministar nakon što je upoznat sa svim činjenicama o prometnim problemima Murskog Središća. Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio goste da se upute prema kolnome mostu, na kojem je zatečena velika gužva u prometu. Bila je to prilika da se ministar na licu mjesta uvjeri u sve probleme kroz koje prolaze građani i svi koji putuju preko ovoga graničnog prijelaza, na kojem je velikih problema bilo i uoči uskrsnih blagdana zbog sustavnih provjera putnika.

“Kampiranje“ 

Podsjećamo, Grad je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću 10. travnja poslao dopis u kojem izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nastalih zastoja i dugih čekanja na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci. Dopis s istim sadržajem i upozorenjem o šteti za stanovnike i gospodarstvo je na slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova poslao i gradonačelnik Općine Lendava mag. Anton Balažek.

Zapnu li u koloni na granici, radnici gube dodatni sat vremena na putovanje do posla

– Obojica smo brzo reagirali radi neodrživog stanja na prijelazu, ali privremeno derogiranje mjera sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske te prema državljanima trećih zemalja nije bilo dovoljno. Radio sam 18 godina kao carinski službenik i iz osobnog iskustva znam da će ovakav režim u pojedinim situacijama ponovno uzrokovati gužve na prijelazu – upozorava Srpak, koji ocjenjuje neprihvatljivom mogućnost da domaći i strani državljani koji putuju na godišnji odmor izgube više od sat vremena na granici. Dodao je i da se, nažalost, zaboravlja na probleme više od stotinu supružnika iz Središća i Lendave.

Radnici – proroci

– Ima jako puno miješanih slovensko-hrvatskih brakova te u susjednoj Lendavi postoji Hrvatsko kulturno društvo koje djeluje u zasebnom Domu. U problemu su i radnici iz pograničnih područja, koji više ne znaju procijeniti kada moraju krenuti na posao. Zapnu li u koloni na granici, izgubit će dodatni sat vremena na putovanje do radnog mjesta te je pitanje je hoće li im i dokle poslodavci tolerirati kašnjenje. Inače, naši susjedi Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu, pizzu ili gablece, no bojim se da će od svega odustati budu li kao žitelji EU gubiti sat vremena na granici – zaključio je čelni čovjek Murskog Središća.

Problemi i u Prelogu

Osim u Središću, ministar Butković boravio je i u radnom posjetu Gradu Prelogu. Nakon što ga je gradonačelnik Ljubomir Kolarek upoznao s prometnim problemima u Prelogu, ministar je obećao punu podršku Gradu te najavio da će početkom 2018. godine početi izgradnja zaobilaznice. Njezina trasa dužine 6.835 metara započet će od državne ceste D20 i zapadno od ulaska u Prelog. Prolazit će preko poljoprivrednog zemljišta sjeverno od naseljenoga gradskog područja, preko županijske ceste Ž2026 te se nastaviti prema naselju Cirkovljan, koje također obilazi sa sjeverne strane. Istočno od Cirkovljana obilaznica se spaja na postojeću trasu D20. Obilaznica će povezivati gospodarstvo Grada Preloga, Donjega Kraljevca i cjelokupni donjomeđimurski gospodarski bazen. Do kraja ove godine predviđa se ishođenje sve potrebne dokumentacije te javne nabave za izradu svih vrsta glavnih projekata i provedbu inicijalnih istražnih radova.

18.000 teretnih vozila mjesečno protutnji po cesti koja prolazi centrom Murskog Središća, grada čiji žitelji imaju i probleme radi sustavnih kontrola na granici

Slovenci rado skoknu u Središće na kavicu ili gablece, no mogli bi od svega odustati budu li kao žitelji EU gubili sat vremena na graničnom prijelazu

Izvor:
Foto:

Međimurje

Goričan: škola arheologije kao novi turistički proizvod goričanske nekropole pod tumulima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Tekst pripremila Jelena Berečić, Regionalni turistički centar

U ljudskoj prirodi je potreba da zna što budućnost nosi svakome od nas. Korak tome nam daje arheologija koja uz malo truda pokazuje povijesne činjenice i otkriva nam tajne što se sve u povijesti događalo i oblikovalo nas je u osobe kakve smo i danas. Povijest se ponavlja i tu leži tajna naše budućnosti.

U subotu, 10. travnja, na arheološkoj rekonstrukciji nekropole pod tumulima u Goričanu prvi put je organizirana škola arheologije. Interpretatorica baštine bila je Darija Dunjko koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora. Detalji poput njihova života, vjerovanja u zagrobni život, svih legendi o kralju Arturu i povezanosti s Asterixom i Obelixom su prestali biti misterija i postali stvarnost. Glavni organizator događanja je Općina Goričan, a Turistička zajednica Međimurske županije i Regionalni turistički centar su se priključili kao turistička podrška.

Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, sa svojom zamjenicom Ines Bašnec prezentirao je nastavak razvoja navedenog turističkog proizvoda putem novoga projekta rekonstrukcije keltskog sela koje će se u budućnosti graditi odmah uz samu Nekropolu pod tumulima i samim time upotpuniti jednu cjelinu povijesne vrijednosti. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula u kratkim crtama prezentirao je ideju o izgledu i funkcionalnosti samoga interpretacijskog centra koji svoje mjesto zauzima u Eko muzeju „Međimurje malo“. Voditeljica Regionalnoga turističkog centra, Jelena Berečić, u znak konkretne podrške ovakvim projektima organizirala je dolazak grupe iz Zagreba koje je potaknula želja da upoznaju rodni kraj jedne članice njihove grupe, Općinu Goričan. Sami itinerar izleta je započeo na Mađerkinu bregu, međimurskome prirodnom vidikovcu, nastavio se uz kvalitetnu kapljicu vina vinarije Cmrečnjak i obilazak Mlina na Muri i interpretacijskog centra koji je dio Eko muzeja „Međimurje malo“.

Sve kojima smo uspjeli zagolicati maštu pozivamo da u budućem periodu budu dijelom škole arheologije koja će se udomaćiti kao novi turistički proizvod u ponudi međimurske destinacije. Sve dodatne informacije o novom turističkom proizvodu mogu se pronaći na internetskoj stranici Visit Medimurje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog: ove nedjelje posjetite „Cvjetnu tržnicu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Turistička zajednica Grada Preloga niz je godina organizator Sajma cvijeća, manifestacije koja je ove godine trebala proslaviti svoj 21. rođendan. Ovom manifestacijom Grad Prelog postao je prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji.

Grad Prelog je sa svojim Sajmom cvijeća postao „Grad cvijeća“, a upravo taj epitet godinama je privlačio posjete grupa i turista iz cijele Hrvatske, stoga je sama manifestacija prerasla u trodnevni događaj koji okuplja izlagače iz cijele zemlje i inozemstva (Mađarska i Slovenija).

Nažalost, kao i prošle godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, Sajam cvijeća ne može biti održan. Ipak, kako bi održali tradiciju i donijeli Prelogu barem mali dio atmosfere Sajma cvijeća, ove godine pozivaju da posjetite „Cvjetnu tržnicu“.

Zamišljena je kao jednodnevna prodaja cvijeća, koja će se organizirati na prostoru Tržnice Prelog, u nedjelju, 25. travnja, u vremenu od 8 do 16 sati.

U jutarnjim satima, u 10 sati, centrom Preloga će mimohodom proći članovi Zrinske garde Čakovec. Upravo na taj dan, 25. travnja 2003. godine, dogodio se i prvi javni nastup povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, upravo u Prelogu.

Pozivaju se svi kupci i posjetitelji „Cvjetne tržnice“ da prilikom dolaska poštuju sve upute i sve epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nastavite čitati