Povežite se s nama

U fokusu

Od 1.025 intervencija Hitne medicinske službe u srpnju tek 30 % zbog vrućina

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA SE “KUHA”

Vrućina i dalje udara. Prema podacima DHMZ-a danas je u Varaždinu u 15 sati izmjereno 34 °C, a idućih dana temperature će biti još i gore.

Temperature zraka koje se ovog ljeta penju i do 40 Celzijevih stupnjeva teško podnose i mladi i stari, a visoke temperature dovele su do većeg broja intervencija liječnika Hitne medicinske službe u cijeloj Hrvatskoj.

Više intervencija, ali…

I u Varaždinskoj županiji u srpnju Hitna medicinska služba imala je više posla u odnosu na lani. Dok je broj intervencija u lipnju bio na razini prošle godine, iz Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije izvijestili su kako je u srpnju ove godine zabilježeno 1.025 intervencija, što je 111 slučajeva više nego lani, kada ih je bilo 914. Unatoč povećanom broju intervencija, u Zavodu ističu kako se one ne mogu sa sigurnošću povezati s visokim temperaturama.

 

Pijte dovoljno tekućine i držite se hlada, savjetuje Ivana Žugec, dr. med. 

– Od ukupnog broja intervencija oko 30 % može se vezati uz toplinske uvjete, odnosno posljedice vrućine – izvjestila je Jasminka Begić, ravnateljica Zavoda.
Pojasnila je kako se intervencije Hitne medicinske službe koje se mogu posredno ili neposredno vezati kao posljedica vrućine prate putem broja evidentiranih dijagnoza u razdoblju velikih vrućina, poput zastoja srca, neurološke bolesti, bolesti dišnog sustava te kronične bolesti prema Protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine Ministarstva zdravlja RH. 

– Prošle godine u lipnju takvih dijagnoza imali smo evidentiranih 874, a ove godine u lipnju 747. Ni ovogodišnje dijagnoze u srpnju puno ne odskaču od podataka za prošlu godinu. Dok je u srpnju prošle godine evidentirano 748 slučajeva zastoja srca, neuroloških bolesti, bolesti dišnog sustava te ostalih kroničnih bolesti, ove godine smo zabilježili 706 slučajeva. Ti podaci ne bi ukazivali da je uzrok za njih velika vrućina jer se broj takvih evidentiranih dijagnoza kreće u približno jednakom broju svakog mjeseca tijekom kalendarske godine – navodi Begić.

Drž’te se hlada

Čini se da se stanovnici Varaždinske županije čuvaju vrućina i slušaju preporuke liječnika. S obzirom da će se ovih dana visoke temperature nastaviti, liječnici Hitne medicinske službe Varaždinske županije pozivaju građane da i dalje piju puno tekućine i drže se hlada.

– Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala i jedite laganu hranu – poručila je Ivana Žugec, dr. med., liječnica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Istaknula je također potrebu da se građani i dalje educiraju, posebno ugrožene i rizične skupine, od strane liječnika. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje