Povežite se s nama

U fokusu

Od 1.025 intervencija Hitne medicinske službe u srpnju tek 30 % zbog vrućina

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA SE “KUHA”

Vrućina i dalje udara. Prema podacima DHMZ-a danas je u Varaždinu u 15 sati izmjereno 34 °C, a idućih dana temperature će biti još i gore.

Temperature zraka koje se ovog ljeta penju i do 40 Celzijevih stupnjeva teško podnose i mladi i stari, a visoke temperature dovele su do većeg broja intervencija liječnika Hitne medicinske službe u cijeloj Hrvatskoj.

Više intervencija, ali…

I u Varaždinskoj županiji u srpnju Hitna medicinska služba imala je više posla u odnosu na lani. Dok je broj intervencija u lipnju bio na razini prošle godine, iz Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije izvijestili su kako je u srpnju ove godine zabilježeno 1.025 intervencija, što je 111 slučajeva više nego lani, kada ih je bilo 914. Unatoč povećanom broju intervencija, u Zavodu ističu kako se one ne mogu sa sigurnošću povezati s visokim temperaturama.

 

Pijte dovoljno tekućine i držite se hlada, savjetuje Ivana Žugec, dr. med. 

– Od ukupnog broja intervencija oko 30 % može se vezati uz toplinske uvjete, odnosno posljedice vrućine – izvjestila je Jasminka Begić, ravnateljica Zavoda.
Pojasnila je kako se intervencije Hitne medicinske službe koje se mogu posredno ili neposredno vezati kao posljedica vrućine prate putem broja evidentiranih dijagnoza u razdoblju velikih vrućina, poput zastoja srca, neurološke bolesti, bolesti dišnog sustava te kronične bolesti prema Protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine Ministarstva zdravlja RH. 

– Prošle godine u lipnju takvih dijagnoza imali smo evidentiranih 874, a ove godine u lipnju 747. Ni ovogodišnje dijagnoze u srpnju puno ne odskaču od podataka za prošlu godinu. Dok je u srpnju prošle godine evidentirano 748 slučajeva zastoja srca, neuroloških bolesti, bolesti dišnog sustava te ostalih kroničnih bolesti, ove godine smo zabilježili 706 slučajeva. Ti podaci ne bi ukazivali da je uzrok za njih velika vrućina jer se broj takvih evidentiranih dijagnoza kreće u približno jednakom broju svakog mjeseca tijekom kalendarske godine – navodi Begić.

Drž’te se hlada

Čini se da se stanovnici Varaždinske županije čuvaju vrućina i slušaju preporuke liječnika. S obzirom da će se ovih dana visoke temperature nastaviti, liječnici Hitne medicinske službe Varaždinske županije pozivaju građane da i dalje piju puno tekućine i drže se hlada.

– Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala i jedite laganu hranu – poručila je Ivana Žugec, dr. med., liječnica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Istaknula je također potrebu da se građani i dalje educiraju, posebno ugrožene i rizične skupine, od strane liječnika. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje