Povežite se s nama

Život i društvo

Od 15. studenoga na vozilima obvezna zimska oprema, policija objavila na kojim dionicama cesta

Objavljeno:

- dana

Pred nastupajući period zimskog razdoblja policija skreće pozornost svim vozačima motornih vozila o najznačajnijim uvjetima sudjelovanja u prometu na cestama motornih vozila u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta na cestama.

U narednom razdoblju očekuje nas promjenjivo vrijeme, praćeno kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Na području Varaždinske županije obavezna je zimska oprema od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na sljedećim zimskim dionicama cesta:

– autocesta A4 Varaždin – Novi Marof – Mirkovec

– državna cesta D2 – Dubrava Križovljanska – Petrijanec – Varaždin – Gojanec – Poljana Biškupečka – Turčin

– državna cesta D528 od raskrižja s kružnim tokom prometa u Turčinu do prometnog čvora autoceste A4 u Varaždinu.

Zimski uvjeti na cestama i obaveza korištenja zimske opreme na vozilima

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Podsjećamo da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 121/20.), propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16.; 24/17., 70/19. i 60/20.) propisano je sljedeće:

Pod zimskom opremom motornih vozilakategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t sukladno ovom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N, čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.

Poštivanjem navedenih prometnih propisa i uvjeta prometovanja motornih vozila u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta na cestama doprinijet ćete sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa, ističu iz policije.

Vožnja s upaljenim svjetlima od 1. studenoga do 31. ožujka

Podsjećamo i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima od 1. studenoga do 31. ožujka naredne godine moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Život i društvo

Održan treći Dan udruga Općine Sračinec uz kuhanje gulaša i kulturni program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 3. lipnja, je bilo veselo i aktivno u parku Velika graba u Sračincu, gdje je po treći put održana manifestacija pod nazivom Dan udruga Općine Sračinec.

– Okupili smo se po treći put, danas u najvećem broju dosad. Želja nam je bila da se, uz druženje članica i članova udruga koje djeluju na području Općine Sračinec, bolje upoznamo, podržimo i možda dogovorimo pokoju suradnju u budućnosti. U manifestaciju su uključene sve udruge koje djeluju na našem području, neki izlažu svoje rukotvorine, predstavljaju se pjesmom ili predstavom, kuhaju… Vjerujem da će ovo druženje postati tradicionalno i da ćemo u godinama koje dolaze imati još zanimljiviji i bogatiji program – rekla je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec, koja je bila nositelj organizacije manifestacije, uz financijsku potporu Općine Sračinec.

Program je počeo od jutra, kada su u povorci stigli oldtimeri iz Slovenije, a u to vrijeme već je mirisalo na sastojke gulaša, koji su pripremali članovi udruga. U poslijepodnevnim satima održan je kulturni program – red pjesme, red pučkog kazališta, sve pred prepunim gledalištem parka Velika graba.

Jedan od najatraktivnijih događaja svakako je bilo natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću. Nakon ocjenjivanja, stručni je žiri odabrao tri najbolja. Treće mjesto zauzeo je kotlić branitelja UDVDR klub Sračinec, drugi Udruga umirovljenika Sračinec – Svibovec, a pobjednički gulaš skuhali su članovi Nogometnog kluba Sračinec.

– Ovo je samo jedno od događanja koja će se ove godine održati u našem parku Velika graba. On je postao prepoznatljiv “brend” naše općine, mjesto gdje se cijele godine okupljaju mladi, obitelji s djecom, a postao je i točka koju posjećuju ekskurzije. Ponosni smo što smo uspjeli u naumu da ovaj prostor obogati društveni život općine, a ovo sve što se događa danas, samo je još jedan dokaz za to. Hvala članicama i članovima Udruge žena Preslica na organizaciji Dana udruga, hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli da nam ovaj dan prođe u druženju i veselju – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Na manifestaciji su sudjelovali: Udruga žena Preslica Sračinec, KUD Zavičaj, Udruga žena Maruša Maruševec, Udruga žena Đurđica Turčin, Vezilje udruge Črepičar Svibovec Podravski, KUD Lepoglavski Pušlek, Dramska diletantska družina KUD-a Kaštel Pribislavec, Udruga umirovljenika Podravske Sesvete, Udruga Umirovljenika Sračinec – Svibovec, UDVDR klub Sračinec, Planinarsko društvo Ravna Gora, KUD Benedikt Svibovec Podravski, Udruga Črepičar Svibovec Podravski, Nogometni klub Podravac Svibovec Podravski, Dobrovoljno vatrogasno društvo Svibovec Podravski, Nogometni klub Sračinec, a za međunarodni karakter manifestacije pobrinuli su se Vitezi Pesničarji Dornava iz Slovenije, koji su u parku Velika graba izložili svoja povijesna vozila.

Nakon završetka manifestacije, u večernjim satima, park Velika graba postao je veliko ljetno kino na otvorenom, prikazan je film Krstarenje džunglom. Kino predstavu realiziralo je Pučko otvoreno učilište Varaždin, a ovo je samo prva od sedam projekcija koje će se održati ovog ljeta u općini Sračinec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Bednja osigurala financijsku podršku za Dječji vrtić Zibeljko: Ulaganje u dobrobit djece je prioritet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Bednja ističu važnost ulaganja u obrazovanje i dobrobit djece. Kroz suradnju s nadležnim institucijama i angažman lokalne zajednice, ostvarena je značajna financijska podrška koja će omogućiti provođenje projekta ulaganja u objekt Dječjeg vrtića Zibeljko, a odobreni iznos sufinanciranja iznosi 22 616,97 eura, odnosno 170 407,56 kuna.

U skladu s Programom podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2023. godini, državna tajnica za demografiju i mlade donijela je odluku o raspodjeli financijskih sredstava za projekte usmjerene s ciljem Programa, a među gradovima i općinama kojima će programi biti sufinancirani je i Općina Bednja. Zadovoljstvo odobrenim projektom istaknuo je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

-Ponovno smo se uspješno prijavili na državni poziv i tako osigurali značajna sredstva sufinanciranja za poboljšanje uvjeta u Dječjem vrtiću Zibeljko, koji je od velike važnosti za lokalnu zajednicu. Ovaj projekt, vrijedan više od 22 tisuće eura, ima za cilj osigurati sigurno okruženje i udobnost za djecu koja pohađaju vrtić te je u sklopu inicijative planirana izgradnja ograde oko vrtića i nadstrešnica koje će pružiti dodatnu zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ulaganje u obrazovanje i dobrobit djece uvijek je bio, i uvijek će biti prioritet – objasnio je načelnik Poljak te zahvalio svim institucijama, stručnjacima i lokalnim stanovnicima koji su sudjelovali u ostvarivanju ove potpore.

Očekuje se da će radovi započeti uskoro te da će nova ograda i nadstrešnice biti završene u što kraćem vremenskom roku, pružajući sigurno i udobno okruženje za djecu Dječjeg vrtića Zibeljko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje