Povežite se s nama

Nekategorizirano

Od 2017. godine u Marofu pokrenuto 90-ak različitih projekata, vrijednih više od 160 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Provođenje ozbiljnih projekata u Gradu Novom Marofu omogućeno je zahvaljujući mogućnostima koje pružaju sufinanciranja kroz EU fondove i koje je Grad uspješno iskoristio o čemu govori činjenica da je u protekle dvije godine izvršenje proračuna na razini od oko 50 milijuna kuna dok je prije pet-šest godina izvršenje proračuna bilo na otprilike 16-17 milijuna kuna.

– Izvorni proračun Grada iznosi otprilike 5,5 milijuna kuna, od čega se gotovo 6 milijuna kuna izdvaja za sufinanciranje dječjih vrtića, a otprilike 1,7 milijuna kuna se ulaže u ostale grane obrazovanja: u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Zadržavanje tog standarda što nam je cilj, zahtijeva puno rada, a osobito zahtijeva kontinuirano traženje vanjskih izvora financiranja, bilo kroz EU projekte, javna poduzeća ili resorna ministarstva – ističe gradonačelnik Siniša Jenkač u intervjuu za Regionalni tjednik.

Niču nove prometnice

Napomenuo je i da gradska administracija radi tako da svim aktivnostima nastoji osigurati što bolje životne uvjete svim generacijama svojih sugrađana.

– Sve ovo što činimo, činimo na korist naših građana. Raduje nas da gradnja istočne obilaznice, čiji je glavni zadatak rasteretiti promet u centru Novog Marofa, napreduje po planu. Istočna je obilaznica kao projekt osmišljena još 1987. godine. Dugo je trebalo da se taj projekt počne realizirati, ali evo, još koji mjesec nas dijeli od završetka radova. Obilaznica duga 4,5 kilometara ići će od državne ceste, odnosno između rotora na južnom ulazu u Novi Marof i ulaska na autocestu, do Presečna. Vrijednost projekta istočne obilaznice koja će rasteretiti promet u centru iznosi oko 150 milijuna kuna. Riječ je o najvećem projektu koji se provodi, ali i koji je ikad ostvaren na području grada Novog Marofa – govori novomarofski gradonačelnik o velikom prometnom infrastrukturnom projektu.

Štoviše, i Poduzetnička zona iza Autobusnog kolodvora u Novom Marofu bogatija je za još jednu prometnicu. Prometnicom u duljini od 200 metara povezana je cesta od reciklažnog dvorišta prema poduzeću Ancorp. Izgradnjom te prometnice, okolnom zemljištu značajno je povećana vrijednost, atraktivnost i mogućnosti za korištenjem istoga potencijalnim investitorima u tom dijelu poduzetničke zone. Osim prometnice, u tom je dijelu uređena i kanalizacija pa cjelokupna investicije prelazi 1,5 milijuna kuna.

– Početkom godine na području grada Novog Marofa nastavili smo s modernizacijom nerazvrstanih cesta jer je cestovna infrastruktura jedan od osnovnih preduvjeta podizanja kvalitete života. Za nastavak asfaltiranja 11 dionica, oko 3,5 kilometara cesta, a uz to i popravci na 20-ak raznih točaka, potpisan je ugovor vrijedan 2,7 milijuna kuna. Radovi su na više-manje svim lokacijama gotovi ili se privode kraju. Radilo se u naseljima Gornje Makojišće, Krč, Mađarevo, Možđenec, Novi Marof, Orehovec, Oštrice, Podrute, Presečno, Remetinec, Strmec Remetinečki i Završje Podbelsko. S obzirom na to da se na području grada prostire gotovo 500 kilometara nerazvrstanih cesta čije održavanje i modernizacija zahtijevaju stalna ulaganja i angažman, svjesni smo činjenice da na području grada  postoji potreba za asfaltiranjem i sanacijom pa je u tijeku priprema novih natječaja za daljnje radove u vrijednosti 3 milijuna kuna – objasnio je gradonačelnik, od kojeg doznajemo da je u Programu komunalnog uređenja Grada i postavljanje štedne javne rasvjete.

Dionica ceste Završje – Čevo dobila je novi asfaltni zastor
Asfaltirana cesta Slatina-bregi
Poduzetnička zona

Uskoro kreće zamjena 142 svjetiljke sa štednim LED svjetiljkama

U programu komunalnog uređenja Grada Novog Marofa je i postavljanje štedne javne rasvjete što je aktivnost koja se kontinuirano provodi na području grada. Nakon prve i druge faze Štuka, nastavlja se ulaganje u centar Novog Marofa – na redu su Zagrebačka i Varaždinska ulica.

Projektom „Zamjena postojeće rasvjete u Varaždinskoj i Zagrebačkoj ulici te na raskrižju DC 24 u Zagorskoj ulici u Novom Marofu ekološki prihvatljivom rasvjetom“ na potezu od rotora do poduzeća Knauf Insulation zamijenit će se 142 postojeće svjetiljke novima, štednim LED svjetiljkama. Vrijednost investicije po provedenom postupku javne nabave je 315 tisuća kuna, a radovi bi trebali otpočeti početkom lipnja – najavljuje Jenkač.

Potom se osvrnuo i na izvođenje radova na rekonstrukciji objekta Društvenog doma u Gornjem Makojišću. Radove vrijedne 359 tisuća kuna sufinancira Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

– Procijenjeni iznos potpore je u iznosu od 200 tisuća kuna. Projekt „Rekonstrukcija društvenog doma u Gornjem Makojišću“ financira se iz tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija (LRS) odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“. Potpisali smo ugovor koji je dobar primjer korištenja vanjskih izvora financiranja jer smo projekt prijavili preko LAG-a Prizag. Sufinanciranje je dijelom iz europskih fondova. Izazov kod ovakvih ulaganja predstavlja činjenica da najprije Grad treba sve sam isfinancirati, odnosno sam iznaći sredstva za financiranje u svom proračunu, potom uložena sredstva opravdati i tek onda čekati isplatu. Pri takvim projektima je najvažnije da, unatoč navedenom izazovu, Grad koristi mogućnosti vanjskog sufinanciranja gdje god je to moguće. U narednih četiri-pet mjeseci dom u Gornjem Makojišću bit će uređen i spreman za korištenje.  Nadalje nas očekuje sanacija doma u Presečnu, a  onda ostaje još Makojišće Donje, odnosno Jelenščak, Topličica, Matušini, Japače Polje, za pet mjesnih odbora – veli gradonačelnik.

U programu adaptacije društvenih domova završeni su radovi na uređenju društvenih domova u Završju i Strmcu, s tim da će se u Strmcu još izraditi i kuhinja za prostor u kojem djeluju vatrogasci. Da su u Novom Marofu itekako zasukali rukave, svjedoči i činjenica da je započela gradnja nadstrešnica na grobljima.

– Izgradnja nadstrešnice na groblju u Remetincu i uređenje grobne kuće početak je niza sličnih investicija na grobljima s područja grada Novog Marofa. Ugovor o radovima na izgradnji nadstrešnice na groblju u Remetincu potpisan je s gradskim komunalnim poduzećem Novokom. Radovi, uz izgradnju nadstrešnice, obuhvaćaju zamjenu stolarije i zamjenu krovišta na postojećoj grobnoj kući te uređenje ulaza u grobnu kuću. Vrijednost radova iznosi nešto manje od 500 tisuća kuna, i trebali bi završiti tijekom ljetnih mjeseci. S obzirom na cijene građevinskog materijala, ovo nam je bila „probna“ nabava da vidimo koliko odskačemo od troškovnika koji postoje. Uz neznatno povećanje sredstava kroz rebalans proračuna osigurat ćemo sredstva i za preostale nadstrešnice za koje su ishođene građevinske dozvole – uvjeren je gradonačelnik.

Radovi na Društvenom domu u Gornjem Makojišću vrijedni su 359.000 kuna

Značajna ulaganja Hrvatskih voda

Na području grada Novog Marofa i Hrvatske vode svake godine odrade značajne investicije, bilo kroz izravne investicije, kao što su održavanja vodotoka rijeka i potoka, ili kroz sufinanciranje projekata Grada.

– Unatrag godinu dana uloženo je preko 2 milijuna kuna na uređenju vodotoka i kanala, a ukupno se radi o više od 10 lokacija. Jedno od značajnijih gradilišta je sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti između Topličice i Madžareva u naselju Topličica. Vrijednost investicije iznosi 545 tisuća kuna, a od toga sufinanciranje od strane Hrvatskih voda iznosi 327 tisuća kuna. Napravili smo i pločasti propust preko vodotoka Rukelj u naselju Možđenec. Vrijednost radova iznosi 227 tisuća kuna, od čega su 125 tisuća kuna financirale Hrvatske vode, a 102 tisuća kuna Grad Novi Marof. Završen je projekt izgradnje vodovoda “Visoka zona Krč” u naselju Ključice, a vrijednost radova samo je prošle godine iznosila 800 tisuća kuna, što je također financirano u omjeru 80 % Hrvatske vode i 20 % od strane grada Novog Marofa. Trenutno se uređuje vodotok rijeke Bednje u Ključu od nadvožnjaka, a ovih dana počelo je i uređenje korita potoka Koruščak iza sportske dvorane. Hrvatske vode pripremaju projektnu dokumentaciju za preostalu vodoopskrbu na području Grada Novog Marofa, za naselje Sudovec, gdje su ishodile lokacijsku dozvolu te projektnu dokumentaciju za glavne projekte zaštite od poplava i štetnih djelovanja voda – zaključio je Siniša Jenkač.

Foto i video

FOTO Franz Ferdinand je bio top, ali djevojke su na Španciru najjače vrištale na Joker Out

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Franz Ferdinand dobro je ispunio Stari grad na ovogodišnjem 25. Špancirfestu, gdje je bio definitivno najjače ime.

No, djevojke su najjače vrištale kad je prije njih izašao slovenski bend Joker Out, koji je Sloveniju ove godine predstavljao na Eurosongu. Stigli su i brojni fanovi iz Slovenije.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Izbor ljepote u Varaždinu: Miss Drave Manuela Divjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Na dravskim bazenima u subotu, 29. srpnja održao se izbor za Miss Drave. Titulu Miss Drave odnijela je Manuela Divjak.

Prva pratilja je Patricija Dimitrovski, druga Elizabeta Kasun, a miss je fotogeničnosti Ana Liber.

Kako je bilo na izboru donosimo u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje