Povežite se s nama

Međimurje

Od 22 škole u Hrvatskoj, čak tri međimurske škole dobile Erasmus akreditaciju

Objavljeno:

- dana

Trima međimurskim srednjim školama: Gospodarskoj školi Čakovec, Srednjoj školi Prelog i Srednjoj školi Čakovec, dodijeljena je Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u novom programu od 1. ožujka 2021. do 31. prosinca 2027. godine.

Akreditaciju su dobile samo 22 škole u Hrvatskoj, a međimurske škole ocijenjene su maksimalnim brojem bodova za kvalitetu projektnog prijedloga. Velik je to uspjeh za Međimursku županiju, jer na području županije djeluje samo sedam srednjih škola.

Erasmus akreditacija pruža mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja kao potpora organizacijama koje učenicima, učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj.

Kako bi dobile akreditaciju, organizacije moraju izraditi plan za provedbu visokokvalitetnih mobilnosti te ih uvrstiti u svoju ponudu obrazovanja i osposobljavanja. Zahvaljujući dodijeljenoj akreditaciji, međimurske srednje škole imat će dodatnu priliku za rast i istraživanje, veće mogućnosti za osmišljavanje vlastite strategije te će svake godine dobivati financijska sredstva za nove aktivnosti mobilnosti, a stalni pristup financiranju znači da će se kvalitetnije moći usredotočiti na dugoročne ciljeve.

Gospodarska škola Čakovec prva je škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena akreditacija u proteklom proračunskom razdoblju 2015.-2020. U tom periodu više od 600 učenika i 40-ak nastavnika boravilo je u inozemstvu na stručnoj praksi i usavršavanju.

– Naša škola potvrdila je spremnost za daljnje provedbe aktivnosti mobilnosti u međunarodnom okruženju za učenike i nastavnike zahvaljujući kojima stječu dodatne kompetencije u svojem području što ih stavlja u poziciju visokokvalitetnih budućih stručnjaka – istaknuo je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, naglasivši da trenutno provode pet Erasmus+ projekata u vrijednosti od milijun eura.

Na ovaj način svojim učenicima omogućuju stjecanje praktičnih vještina, usavršavanje znanja u struci i stranih jezika, širenje novih spoznaja, praćenje suvremenih trendova, ali i upoznavanje novih krajeva i sklapanje novih prijateljstava. 

Za Srednju školu Prelog ovo je druga po redu Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koja im je dodijeljena. Dokaz je to i priznanje za dosadašnji kvalitetan rad škole u Erasmus projektima mobilnosti, na što je iznimno ponosan ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur. Do sada je više od 100 učenika i 10 nastavnika preloške srednje škole obavljalo stručnu praksu u Francuskoj, Latviji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji i na Malti.

Srednja škola Čakovec iza sebe ima već niz uspješno provedenih Erasmus projekata u sklopu kojih je više od 100 učenika obavljalo stručnu praksu iz područja zdravstva i fizioterapije. Ravnateljica škole Gordana Ramušćak spomenula je da im je Erasmus akreditacija prvi puta dodijeljena 2019. godine, a te su godine proglašeni i školom ambasadorom Europskog parlamenta.

Pohvale na radu i predanosti na promicanju kvalitete obrazovanja ravnateljima je uputio župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Međimurje ima 4000 srednjoškolaca od kojih je više od 1000 njih sudjelovalo u jednom od Erasmus projekata. Stjecanje novih znanja i iskustava u inozemstvu veliko su bogatstvo koje je učenicima omogućeno, a uspješnost Erasmus projekata u strukovnom obrazovanju odraz je kvalitetne obrazovne klime u našoj županiji pred kojom je najveće ulaganje u obrazovanje do sad – naveo je župan.

Da uspjeh nije došao preko noći već je rezultat dugogodišnjeg rada i zalaganja svih zaposlenika u školama, istaknula je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak, dodavši da je Međimurska županija, i prije razvoja Erasmus projekata u Hrvatskoj, bila poznata po ulaganju u strukovno obrazovanje.

Sve međimurske srednje škole uspješno su uključene u Erasmus programe, a župan Posavec spomenuo je samo neke od projekata u koje su uključene i ostale škole, među kojima se izdvaja Centar kompetentnosti u strojarstvu vrijedan 50 milijuna kuna koji se razvija u Tehničkoj školi Čakovec, dok se u Srednjoj školi Prelog gradi budući Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!