Povežite se s nama

U fokusu

Od 74 nastavnika koji su bili višak, nezbrinuto ostalo još 11 učitelja

Objavljeno:

- dana

NI NASTAVNICIMA NIJE LAKO

Zahvaljujući izmjenama i dopunama Pravilnika o tjednim radnim obavezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama koji je ovih dana stupio na snagu spašena su radna mjesta većini nastavnika osnovnih škola na području Varaždinske županije!

Čak 74 nastavnika u osnovnim školama na području Varaždina i Varaždinske županije i četvero u srednjim školama u srpnju su evidentirani kao tehnološki višak. U osnovnim školama uglavnom su to bili učitelji glazbene, likovne, tehničke te tjelesne i zdravstvene kulture. Sada ih je, prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja, neraspoređeno ostalo 11!

Kriv je Pravilnik

– Nezbrinuto su ostala četiri učitelja kemije, četiri informatike, jedna učiteljica njemačkog i jedna učiteljica engleskog jezika jer za tim radnim mjestima nije iskazana potreba, dok je jedna učiteljica hrvatskog jezika koja je kao višak upućena u jednu školu je odbijena i nije primljena u tu školu – doznali smo od Sanje Šprem, predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) koji prati situaciju na terenu te u suradnji Uredom državne uprave pokušavaju riješiti probleme s viškom djelatnika i njihovim zbrinjavanjem.

Prema gruboj procjeni SHU-a, gotovo 800 nastavnika u Hrvatskoj ostalo bi bez posla da nije izmijenjen Pravilnik

Na tako veliki broj nastavnika koji su se u ljetos našli na popisu prestanka potrebe za radnicima u punom ili dijelu radnog vremena kojeg je objavio Ured državne uprave Varaždinske županije utjecao je Pravilnik kojeg je u proljeće donio bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Sindikalci su već tada upozoravali da će primjena Pravilnika od nove školske godine u pitanje dovesti mnoga radna mjesta, što se i dogodilo. Jedna od odredbi oko koje se od početka najviše prigovaralo je ta što se nastavnicima nije vrednovalo vođenje zbora, sportskog kluba, grupe koja brine o estetskom uređenju škole, izvođenje programa kluba mladih tehničara ni učeničke zadruge.

– Tom odredbom u našoj školi najviše su bili pogođeni nastavnici likovne kulture koji su vodili grupe estetskog uređenja škole i glazbene kulture koji su imali zbor jer oni bez toga nisu mogli ostvariti dovoljnu satnicu za puno radno vrijeme. Srećom, krajem kolovoza donesene su izmjene i dopune Pravilnika i svi su oni zbrinuti. Da se to nije dogodilo, neki od njih bi, nažalost, zavšili na burzi jer svi oni ne bi se mogli zbrinuti preraspodjelom, uobičajenim načinom na koji se svake godine zbrinjavaju viškovi djelatnika u školama – rekao je Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec u kojoj se čak sedmero nastavnika u srpnju iskazano kao višak.

Potvrdila je to i predsjednica SHU-a Sanja Šprem. Prema gruboj procjeni tog sindikata, gotovo 500 nastavnika u Hrvatskoj ostalo bi bez posla da nije izmijenjena samo ta odredba pravilnika, a još oko 300 da se nije drugačije regulirao rad nastavnika s nepunim radnim vremenom koji rade na dvije ili više škola.

– Oni su dužni izvoditi redovnu nastavu i druge oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada do punog radnog vremena, a ako ne ostvaruju normu na jednoj školi moraju istu dopunjavati radom u drugoj. Na to smo cijelo vrijeme upozoravali ministra Jovanovića koji je bio spreman to izmijeniti, no umjesto njega, koji je smijenjen, to je učinilo novi ministar i tako spasio mnoga radna mjesta – rekla je Šprem.

Ono što je još dobiveno izmjenama i dopunama Pravilnika kojeg potpisuje aktualni ministar Vedran Mornar je to da se vrednuje obavljanje poslova voditelja županijskog stručnog vijeća, koordinacija provođenja međunarodnih projekata, ali i obavljanje poslova administratora e-Matice i e-Dnevnika, što se u prvobitnom Pravilniku nije vrednovalo.

Što je spasilo radna mjesta?

• Nastavnicima se vrednuju poslovi vođenja zbora, sportskog školskog kluba, grupe koja brine o estetskom uređenju škole, izvođenje programa kluba mladih tehničara i učeničke zadruge.

• Učitelji koji su na nepuno radno vrijeme, a rade na dvije škole dužni su izvoditi redovnu nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada do punog radnog vremena. Njihova zaduženja prema izmjenama Pravilnika sada se zbrajaju te su ravnatelji škola dužni uskladiti tjedna zaduženja.

• Vrednuje se obavljanje poslova voditelja županijskog stručnog vijeća i koordinacija provođenja međunarodnih projekata, kao i obavljanje poslova administratora e-Matice i e-Dnevnika u školama.

Zahvaljujući Pravilniku o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju donesenomu srpnju ove godine zbrinjavanje tehnoloških viškova nastavnika postalo je transparentno.- U skladu sa Zakonom o radu uvedeno je bodovanje, pri čemu određene bodove nastavnicimanosi dužina radnog staža, dob zaposlenika, socijalne prilike i drugo. Na ovaj način zbrinjavanjeviškova postalo je transparentno – rekla je Sanja Šprem, predsjednica SHU.

Zbog 14 učenika manje učiteljica razredne nastave u OŠ Vidovec dobila otkaz 

Jedna od škola s najdužim popisom nastavnika koji su se u srpnju našli na popisu prestanka potrebe za radnicima u punom ili dijelu radnog vremena kojeg je objavio Ured državne upraveVaraždinske županije je bila OŠ Vidovec. U toj školi u srpnju bilo je čak sedmero nastavnika višak: učiteljica razredne nastave, učitelj matematike, tehničke kulture, fizike, likovne i glazbene kulture tenjemačkog jezika. Iako su svi zbrinuti, za učiteljicu razredne nastave u OŠ Vidovec nije bilo spasa. – Ona nam je, nažalost, ostala višak zbog jednog razreda prvašića manje. Dok smo prošle godine imali 38 učenika u prvom razredu, ove godine ta se brojka gotovo prepolovila i u prvi razred je krenulo 24 učenika. Tako je učiteljica u našoj školi dobila otkaz s 31. kolovozom, no od 1. rujna zaposlena je u OŠ Cestica – doznali smo od ravnatelja OŠ Vidovec Predraga Mašića. Svi nastavnici koji su bili višak, njih osmero, uspješno su riješeni i u OŠ Tužno. – Oni su se našli na popisu i zbog Pravilnika, ali i činjenice da imamo sve manje učenika – rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje