Povežite se s nama

U fokusu

Od 74 nastavnika koji su bili višak, nezbrinuto ostalo još 11 učitelja

Objavljeno:

- dana

NI NASTAVNICIMA NIJE LAKO

Zahvaljujući izmjenama i dopunama Pravilnika o tjednim radnim obavezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama koji je ovih dana stupio na snagu spašena su radna mjesta većini nastavnika osnovnih škola na području Varaždinske županije!

Čak 74 nastavnika u osnovnim školama na području Varaždina i Varaždinske županije i četvero u srednjim školama u srpnju su evidentirani kao tehnološki višak. U osnovnim školama uglavnom su to bili učitelji glazbene, likovne, tehničke te tjelesne i zdravstvene kulture. Sada ih je, prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja, neraspoređeno ostalo 11!

Kriv je Pravilnik

– Nezbrinuto su ostala četiri učitelja kemije, četiri informatike, jedna učiteljica njemačkog i jedna učiteljica engleskog jezika jer za tim radnim mjestima nije iskazana potreba, dok je jedna učiteljica hrvatskog jezika koja je kao višak upućena u jednu školu je odbijena i nije primljena u tu školu – doznali smo od Sanje Šprem, predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) koji prati situaciju na terenu te u suradnji Uredom državne uprave pokušavaju riješiti probleme s viškom djelatnika i njihovim zbrinjavanjem.

Prema gruboj procjeni SHU-a, gotovo 800 nastavnika u Hrvatskoj ostalo bi bez posla da nije izmijenjen Pravilnik

Na tako veliki broj nastavnika koji su se u ljetos našli na popisu prestanka potrebe za radnicima u punom ili dijelu radnog vremena kojeg je objavio Ured državne uprave Varaždinske županije utjecao je Pravilnik kojeg je u proljeće donio bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Sindikalci su već tada upozoravali da će primjena Pravilnika od nove školske godine u pitanje dovesti mnoga radna mjesta, što se i dogodilo. Jedna od odredbi oko koje se od početka najviše prigovaralo je ta što se nastavnicima nije vrednovalo vođenje zbora, sportskog kluba, grupe koja brine o estetskom uređenju škole, izvođenje programa kluba mladih tehničara ni učeničke zadruge.

– Tom odredbom u našoj školi najviše su bili pogođeni nastavnici likovne kulture koji su vodili grupe estetskog uređenja škole i glazbene kulture koji su imali zbor jer oni bez toga nisu mogli ostvariti dovoljnu satnicu za puno radno vrijeme. Srećom, krajem kolovoza donesene su izmjene i dopune Pravilnika i svi su oni zbrinuti. Da se to nije dogodilo, neki od njih bi, nažalost, zavšili na burzi jer svi oni ne bi se mogli zbrinuti preraspodjelom, uobičajenim načinom na koji se svake godine zbrinjavaju viškovi djelatnika u školama – rekao je Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec u kojoj se čak sedmero nastavnika u srpnju iskazano kao višak.

Potvrdila je to i predsjednica SHU-a Sanja Šprem. Prema gruboj procjeni tog sindikata, gotovo 500 nastavnika u Hrvatskoj ostalo bi bez posla da nije izmijenjena samo ta odredba pravilnika, a još oko 300 da se nije drugačije regulirao rad nastavnika s nepunim radnim vremenom koji rade na dvije ili više škola.

– Oni su dužni izvoditi redovnu nastavu i druge oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada do punog radnog vremena, a ako ne ostvaruju normu na jednoj školi moraju istu dopunjavati radom u drugoj. Na to smo cijelo vrijeme upozoravali ministra Jovanovića koji je bio spreman to izmijeniti, no umjesto njega, koji je smijenjen, to je učinilo novi ministar i tako spasio mnoga radna mjesta – rekla je Šprem.

Ono što je još dobiveno izmjenama i dopunama Pravilnika kojeg potpisuje aktualni ministar Vedran Mornar je to da se vrednuje obavljanje poslova voditelja županijskog stručnog vijeća, koordinacija provođenja međunarodnih projekata, ali i obavljanje poslova administratora e-Matice i e-Dnevnika, što se u prvobitnom Pravilniku nije vrednovalo.

Što je spasilo radna mjesta?

• Nastavnicima se vrednuju poslovi vođenja zbora, sportskog školskog kluba, grupe koja brine o estetskom uređenju škole, izvođenje programa kluba mladih tehničara i učeničke zadruge.

• Učitelji koji su na nepuno radno vrijeme, a rade na dvije škole dužni su izvoditi redovnu nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada do punog radnog vremena. Njihova zaduženja prema izmjenama Pravilnika sada se zbrajaju te su ravnatelji škola dužni uskladiti tjedna zaduženja.

• Vrednuje se obavljanje poslova voditelja županijskog stručnog vijeća i koordinacija provođenja međunarodnih projekata, kao i obavljanje poslova administratora e-Matice i e-Dnevnika u školama.

Zahvaljujući Pravilniku o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju donesenomu srpnju ove godine zbrinjavanje tehnoloških viškova nastavnika postalo je transparentno.- U skladu sa Zakonom o radu uvedeno je bodovanje, pri čemu određene bodove nastavnicimanosi dužina radnog staža, dob zaposlenika, socijalne prilike i drugo. Na ovaj način zbrinjavanjeviškova postalo je transparentno – rekla je Sanja Šprem, predsjednica SHU.

Zbog 14 učenika manje učiteljica razredne nastave u OŠ Vidovec dobila otkaz 

Jedna od škola s najdužim popisom nastavnika koji su se u srpnju našli na popisu prestanka potrebe za radnicima u punom ili dijelu radnog vremena kojeg je objavio Ured državne upraveVaraždinske županije je bila OŠ Vidovec. U toj školi u srpnju bilo je čak sedmero nastavnika višak: učiteljica razredne nastave, učitelj matematike, tehničke kulture, fizike, likovne i glazbene kulture tenjemačkog jezika. Iako su svi zbrinuti, za učiteljicu razredne nastave u OŠ Vidovec nije bilo spasa. – Ona nam je, nažalost, ostala višak zbog jednog razreda prvašića manje. Dok smo prošle godine imali 38 učenika u prvom razredu, ove godine ta se brojka gotovo prepolovila i u prvi razred je krenulo 24 učenika. Tako je učiteljica u našoj školi dobila otkaz s 31. kolovozom, no od 1. rujna zaposlena je u OŠ Cestica – doznali smo od ravnatelja OŠ Vidovec Predraga Mašića. Svi nastavnici koji su bili višak, njih osmero, uspješno su riješeni i u OŠ Tužno. – Oni su se našli na popisu i zbog Pravilnika, ali i činjenice da imamo sve manje učenika – rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!