Povežite se s nama

Život i društvo

Od bulimije pate čak i menadžeri

Objavljeno:

- dana

PREDAVANJE O POREMEĆAJIMA PREHRANE

– Nekad se vjerovalo da s bulimijom i anoreksijom najviše problema imaju djeca viših slojeva društva, no to nije istina. Iz svoje prakse znam da poremećaji prehrane jednako pogađaju djecu mehaničara i trgovaca kao i djecu sveučilšnih profesora, a od bulimije pate i menadžeri – rekao je psihijatar dr. Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Psihičkoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu.

Upravo su poremećaji prehrane bili glavna tema predavanja koje je nedavno održano na Prvoj gimnaziji Varaždin, a koje je okupilo vodeće hrvatske stručnjake koji se niz godina bave ovom problematikom. Zanimljivo je da je do toga došlo na incijativu varaždinskog gimnazijalca.

Premalo se govori, a posljedice kobne

– Danas nam društvo nameće ideale ljepote koji su nedostižni. Posljedica toga su poremećaji prehrane koji za sobom ostavljaju i fizičke i psihičke posljedice. Mislim da se o tome premalo govori, a kako u sklopu programa koji pohašam imamo predmet u okviru kojeg trebamo organizirati događaje kojima pomažemo zajednici, bila je to prilika da organiziram ovakvo predavanje – rekao je Sven Tot, učenik 3. razreda IB međunarodnog programa, a u organizaciji mu je pomogla profesorica Sanja Hajdin.

Iako točnih podataka o broju oboljelih osoba nema jer nisu provedena istraživanja, stručnjaci upozoravaju kako je riječ o velikom problemu koji najčešće pogađa adolescente.

Djevojke koje boluju od bulimije “prema van” su jako lijepo uhranjene, vesele, druželjubive, a kod kuće povraćaju i po 30 puta

– Poremećaji prehrane najčešće se javljaju između 12 i 25 godine života i većina oboljelih je ženskog spola, premda se u zadnje vrijeme sve češće javljaju i muškarci – navodi mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.

Prim. dr. sc. Orjena Žaja, voditeljica Zavoda za gastoenterologiju u Klinici za pedijatriju KBC Sestre milostrdnice koja se već više od dva desetljeća bavi liječenjem poremećaja prehrane, navodi kako se u praksi češće susreće sa slučajevima anoreksije iako je po učestalosti češća bulimija.

– To je zato što se mršavost ne može prekriti, dok se bulimija jako dugo može prikrivati. Djevojke koje boluju od bulimije “prema van” su jako lijepo uhranjene, vesele, druželjubive, a kod kuće povraćaju i po 30 puta – upozorila je prim. dr. sc. Žaja.

Posljedice poremećaja prehrane, posebno ako traju godinama i ne liječe se, mogu biti katastrofalne.

– Bulimija i anoreksija ostavljaju posljedice na sve organe u tijelu, a dominanto na srce, mozak, kosti i hormone. Stoga je važno bolest prepoznati na vrijeme, te brzo i agresivno liječiti kako posljedice ne bi ostale za cijeli život, posebno ako se radi o djeci i adolescentima. Jer, ako ne započnete s liječenjem na vrijeme, imat ćete djevojčicu koja nikada neće biti majka, koja može dobiti osteoporozu s 15 godina i za koju jedna obična vožnja biciklom može biti životno ugrožavajuća – upozorila je prim. dr. sc. Žaja, a dr. Handl istaknuo kako su anoreksija i bulimija psihijatrijske bolesti koje imaju veliku smrtnost.

– Anoreksično ponašanje je parasuicidalno ponašanje. Ima puno djevojaka koje, kad se zadrže u tom obrascu, odu u krajnost, odnosno, toliko se izgladnjuju dok ne umru – rekao je zagrebački psihijatar

Začarani krug prejedanja i povraćanja

Dakle, ako se shvati dovoljno rano što se događa, fizičke i psihičke posljedice na organizam bit će blaže. No, kako prepoznati anoreksiju i bulimiju?

– Anoreksiju je lakše prepoznati, pogotovo uznapredovalu, jer se vidi gubitak na težini. Osoba je blijeda i slaba. Oboljeli od bulimije mogu godinama svoj problem držati u tajnosti zato što se prejedanja, a onda povraćanja odvijaju u osami. Iako se bulimija može dulje držati u tajnosti, sumnju da se nešto događa mogu signalizirati nestajanja velikih količina hrane u kući ili kada osoba nakon svakog obroka odlazi na zahod ili se izdvaja na bilo koji drugi način. Zapravo, u oba slučaja karakretistična je povučenost, izdvajanje iz okoline. Osobe koje imaju poremećaje prehrane toliko su preokupirane kilažom, jedenjem i nejedenjem da to postaje središte njihove pažnje i zasjenjuje sve ostale dijelove života – objasnila je mr. sc. Balabanić Mavrović.

Najbolja metoda borbe protiv poremećaje prehrane je edukacija.

– Ciljana edukacija je najbolja prevencija, dakle, važno je da se o anoreksiji i bulimiji informiraju roditelji, učitelji, stručni suradnici u školama, treneri, sama djeca i mladi te njihovi prijatelji. Jer, jedino ako se bolest prepozna na vrijeme puno ćemo je bolje, brže i lakše izliječiti – poručila je prim. dr. sc. Orjena Žaja. Predavanja, poput ovog održanog u Prvoj gimnaziji Varaždin, važna su i zato što su usmjerena i prema rizičnim skupinama. – Želimo da o posljedicama poremećaja prehrane čuju djevojke, odnosno svi oni koji su još na početku ili koje tek eksperimentiraju s takvim ponašanjem, te da se kroz ovakva predavanja osvijeste i čim prije potraže stručnu pomoć – istaknula je mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović koja je roditeljima poručila da tijekom adolescentskih godina, koje su vrlo burne i naporne ostanu što bliže svojoj djeci. – Roditelji bi kontroliranje i kritiziranje trebali staviti na stranu i trebali bi uspostaviti onaj bliski roditeljski odnos pažnje i brige. Dakle, kad se primijeti da nešto nije u redu komunicirati s djetetom i i potražiti stručnu pomoć – poručila je mr. sc. Balabanić Mavrović.

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje