Povežite se s nama

Život i društvo

Od bulimije pate čak i menadžeri

Objavljeno:

- dana

PREDAVANJE O POREMEĆAJIMA PREHRANE

– Nekad se vjerovalo da s bulimijom i anoreksijom najviše problema imaju djeca viših slojeva društva, no to nije istina. Iz svoje prakse znam da poremećaji prehrane jednako pogađaju djecu mehaničara i trgovaca kao i djecu sveučilšnih profesora, a od bulimije pate i menadžeri – rekao je psihijatar dr. Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Psihičkoj bolnici Sv. Ivan u Zagrebu.

Upravo su poremećaji prehrane bili glavna tema predavanja koje je nedavno održano na Prvoj gimnaziji Varaždin, a koje je okupilo vodeće hrvatske stručnjake koji se niz godina bave ovom problematikom. Zanimljivo je da je do toga došlo na incijativu varaždinskog gimnazijalca.

Premalo se govori, a posljedice kobne

– Danas nam društvo nameće ideale ljepote koji su nedostižni. Posljedica toga su poremećaji prehrane koji za sobom ostavljaju i fizičke i psihičke posljedice. Mislim da se o tome premalo govori, a kako u sklopu programa koji pohašam imamo predmet u okviru kojeg trebamo organizirati događaje kojima pomažemo zajednici, bila je to prilika da organiziram ovakvo predavanje – rekao je Sven Tot, učenik 3. razreda IB međunarodnog programa, a u organizaciji mu je pomogla profesorica Sanja Hajdin.

Iako točnih podataka o broju oboljelih osoba nema jer nisu provedena istraživanja, stručnjaci upozoravaju kako je riječ o velikom problemu koji najčešće pogađa adolescente.

Djevojke koje boluju od bulimije “prema van” su jako lijepo uhranjene, vesele, druželjubive, a kod kuće povraćaju i po 30 puta

– Poremećaji prehrane najčešće se javljaju između 12 i 25 godine života i većina oboljelih je ženskog spola, premda se u zadnje vrijeme sve češće javljaju i muškarci – navodi mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.

Prim. dr. sc. Orjena Žaja, voditeljica Zavoda za gastoenterologiju u Klinici za pedijatriju KBC Sestre milostrdnice koja se već više od dva desetljeća bavi liječenjem poremećaja prehrane, navodi kako se u praksi češće susreće sa slučajevima anoreksije iako je po učestalosti češća bulimija.

– To je zato što se mršavost ne može prekriti, dok se bulimija jako dugo može prikrivati. Djevojke koje boluju od bulimije “prema van” su jako lijepo uhranjene, vesele, druželjubive, a kod kuće povraćaju i po 30 puta – upozorila je prim. dr. sc. Žaja.

Posljedice poremećaja prehrane, posebno ako traju godinama i ne liječe se, mogu biti katastrofalne.

– Bulimija i anoreksija ostavljaju posljedice na sve organe u tijelu, a dominanto na srce, mozak, kosti i hormone. Stoga je važno bolest prepoznati na vrijeme, te brzo i agresivno liječiti kako posljedice ne bi ostale za cijeli život, posebno ako se radi o djeci i adolescentima. Jer, ako ne započnete s liječenjem na vrijeme, imat ćete djevojčicu koja nikada neće biti majka, koja može dobiti osteoporozu s 15 godina i za koju jedna obična vožnja biciklom može biti životno ugrožavajuća – upozorila je prim. dr. sc. Žaja, a dr. Handl istaknuo kako su anoreksija i bulimija psihijatrijske bolesti koje imaju veliku smrtnost.

– Anoreksično ponašanje je parasuicidalno ponašanje. Ima puno djevojaka koje, kad se zadrže u tom obrascu, odu u krajnost, odnosno, toliko se izgladnjuju dok ne umru – rekao je zagrebački psihijatar

Začarani krug prejedanja i povraćanja

Dakle, ako se shvati dovoljno rano što se događa, fizičke i psihičke posljedice na organizam bit će blaže. No, kako prepoznati anoreksiju i bulimiju?

– Anoreksiju je lakše prepoznati, pogotovo uznapredovalu, jer se vidi gubitak na težini. Osoba je blijeda i slaba. Oboljeli od bulimije mogu godinama svoj problem držati u tajnosti zato što se prejedanja, a onda povraćanja odvijaju u osami. Iako se bulimija može dulje držati u tajnosti, sumnju da se nešto događa mogu signalizirati nestajanja velikih količina hrane u kući ili kada osoba nakon svakog obroka odlazi na zahod ili se izdvaja na bilo koji drugi način. Zapravo, u oba slučaja karakretistična je povučenost, izdvajanje iz okoline. Osobe koje imaju poremećaje prehrane toliko su preokupirane kilažom, jedenjem i nejedenjem da to postaje središte njihove pažnje i zasjenjuje sve ostale dijelove života – objasnila je mr. sc. Balabanić Mavrović.

Najbolja metoda borbe protiv poremećaje prehrane je edukacija.

– Ciljana edukacija je najbolja prevencija, dakle, važno je da se o anoreksiji i bulimiji informiraju roditelji, učitelji, stručni suradnici u školama, treneri, sama djeca i mladi te njihovi prijatelji. Jer, jedino ako se bolest prepozna na vrijeme puno ćemo je bolje, brže i lakše izliječiti – poručila je prim. dr. sc. Orjena Žaja. Predavanja, poput ovog održanog u Prvoj gimnaziji Varaždin, važna su i zato što su usmjerena i prema rizičnim skupinama. – Želimo da o posljedicama poremećaja prehrane čuju djevojke, odnosno svi oni koji su još na početku ili koje tek eksperimentiraju s takvim ponašanjem, te da se kroz ovakva predavanja osvijeste i čim prije potraže stručnu pomoć – istaknula je mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović koja je roditeljima poručila da tijekom adolescentskih godina, koje su vrlo burne i naporne ostanu što bliže svojoj djeci. – Roditelji bi kontroliranje i kritiziranje trebali staviti na stranu i trebali bi uspostaviti onaj bliski roditeljski odnos pažnje i brige. Dakle, kad se primijeti da nešto nije u redu komunicirati s djetetom i i potražiti stručnu pomoć – poručila je mr. sc. Balabanić Mavrović.

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje