Povežite se s nama

Život i društvo

Od četvrtka Renesansni festival u Koprivnici: praline od koprive, vitezovi i obrana grada od vatrenih kugli

Objavljeno:

- dana

OD 24. DO 27. KOLOVOZA

Koprivnica će se ovog vikenda vratiti u srednji vijek.

Od 24. do 27. kolovoza održava se Renesansni festival, najznačajniji hrvatski srednjovjekovni festival.

Uz parfem od koprive i uđite u Guinnessovu knjigu rekorda

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je “Kopriva i eliksiri”, a zanimljivo je da je riječ o festivalu bez plastike, pa će se jela i pića posluživati u drvenim i keramičkim posudama, kao u srednjem vijeku. 

Najatraktivniji će biti noćni napad na grad s vatrenim kuglama u subotu navečer

Organizatori su pripremili niz zanimljivosti od četvrtka do nedjelje, od bogate trpeze srednjovjekovnih jela do viteških igri i turnira. Najatraktivniji će ipak biti noćni napad na grad s vatrenim kuglama, strelicama, topovima i mušvketama, koji će se održati u subotu u večernjim satima.

Uz ovogodišnji festival vezana je još jedna zanimljivost: održat će se javno testiranje parfema od koprive koje je prijavljeno za Guinnessovu knjigu rekorda. Do sada je u jednom danu na jednom mjestu parfem iskušalo 1.512 osoba, a u Koprivnici ove godine tu brojku planiraju premašiti.

Više detalja pogledajte na stranicama Renesansnog festivala

 

Izvor:
Foto: Renesansni festival

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje