Povežite se s nama

U fokusu

Od dva autobusa 2007. godine do 80 autobusa u ovoj godini. Kupljeni novi, premium autobusi!

Objavljeno:

- dana

USPJESI

Zadnje dvije godine ostat će zlatnim slovima upisane u poslovni dnevnik tvrtke Vincek d.o.o. za prijevoz putnika, trgovinu i ugostiteljstvo. 

Iako je ova obiteljska tvrtka, koja je iz male firme s dva autobusa prerasla u tvrtku s 80 autobusa, uvijek uspijevala pozitivno poslovati, trenutno proživljava svoj vrhunac. S pokrićem. Tvrtka je uvrštena među pet najboljih autobusnih prijevoznika u Hrvatskoj, u godini se dana udvostručio broj zaposlenih, vozni park je obogaćen s nekoliko novih premium autobusa – autobusa s četiri zvjezdice, što uključuje maksimalna dostignuća u sferi sigurnosti. Potom, logično, ide i komfor, ali za Vincekove je to tek na drugom mjestu, nakon sigurnosti. Zlatna slova izgleda streme k platinastima.

– Zadnje dvije godine konstantno zapošljavamo nove ljude, uglavnom vozače. Posljednjih pola godine mjesečno se u tvrtki zaposli od 10 do 15 ljudi. Konkretno, u isto ovo vrijeme lani na platnoj je listi bilo 62 ljudi, danas nas je 110, govori Krešimir Čumbrek, direktor poduzeća.

Dostojni nasljednik

Čumbrek je u obitelj došao kao zet 2006. godine. Josip Vincek bez razmišljanja, u velikom povjerenju prepušta mu vodstvo tvrtke. Kao što se pokazalo, Josip Vincek ni ovoga puta nije donio pogrešnu poslovnu odluku. Čumbrek se pokazao dostojnim nasljednikom na mjestu lidera poduzeća. Indikativan primjer – firma je do tada imala dva autobusa, da bi ih danas imala 80, plus 30 kooperanata. Iako je petnaestak godina poslovao s dva autobusa, Vincek je uvijek poslovao pozitivno. Dok su u vrijeme recesije mnoge firme nestale iz registra poduzeća, Vincekov opstanak, zahvaljujući mudrim poslovnim potezima, nikada nije doveden u pitanje.

Životopis

Vratimo li se u povijest, evidentno je da je Vincekovo poslovanje imalo drukčiju putanju od „klasične“ firme. Dok su mnogi početkom rata, strahujući za poslovanje, zatvarali poduzeća i novac pohranili na sigurno u neku od stranih banaka, Vincek je upravo 1991. godinu izabrao za početak poslovnog puta. Poduzeće nije imalo registrirane linije već se orijentiralo k povremenom prijevozu – vozila za agencije, udruge… sve su to s dva autobusa radili Vincek stariji i njegova gospođa.

Osnovni uvjet pri odabiru vozača je da je dobar i pošten čovjek, a mi iz njega možemo napraviti vozača

Unatoč svim ratnim nedaćama, smanjenom turističkom prometu, prepolovljenoj Hrvatskoj – firma nikada nije prestala funkcionirati. Potom opet, sada bismo ga već mogli nazvati – klasičan “Vincekov scenarij”. Dok je recesija divljala Europom, Vincekovi se nisu primirili i čekali bolja vremena. Iznova, upravo obrnuto – krenuli su u proširenje posla. – Imali smo “projektić” pozitivan za mnoge firme, kojima su im pomogli da barem ne moraju razmišljati previše o troškovima prijevoza radnika. Naše su cijene uvijek bile prihvatljive tvrtkama i osobito u vrijeme kad su mnoge od njih jedva preživljavale nije nam palo na pamet dodatno ih opterećivati već im što više izaći ususret, govori Krešimir Čumbrek.

Boxmark i Nica

Iz godine u godinu na cesti je bilo sve više Vincekovih autobusa. Ugovor s Boxmarkom za prijevoz radnika bio je prvi veći posao. Uskoro kupuju još jedan autobus i voze tri linije Boxmarka nekoliko godina. S dolaskom recesije i brojanjem svake kune u blagajnama poduzeća firme su sve više počele razmišljati o takvom načinu prijevoza. Napravili su poslovnu ponudu koja se bazirala na uštedi za firme i prijevoz za radnike. Uskoro su njihovi klijenti postali i radnici grupe Calzedonia – poduzeća Ytres, Intinova i Ducal. Osim posebnih linijskih prijevoza, Vincek odrađuje dugogodišnji ugovor s Ministarstvom obrane, nedavno je sklopljen ugovor i s Ivančicom iz Ivanca i s Hrvatskim željeznicama za prijevoz u Rijeci i Varaždinu. Kako su prolazile godine, povećavao se i vozni park pa je tijekom devet godina od dva, ukupno 80-ak autobusa s Vincekovim logom vozilo cestama. 

Od duga do turizma

– Početkom recesije, 2007. – 2008. godine, dosta agencija za koje smo radili prestalo je plaćati. Puno toga ostalo je neplaćeno. Konkretno, jedna nam je agencija u roku od deset dana ostala dužna 270 tisuća kuna. Mislim da sam sve rekao. Dugovi su bili u tom rangu, priča Čumbrek. Umjesto da, „glavom bez obzira“, pobjegne iz turizma, gazda Vincek opet postupa potpuno suprotno – 2009. godine otvara vlastitu turističku agenciju, Galileo travel. Tako su umjesto za druge, turiste vozili u vlastitom angažmanu. 
Preduvjeti su bili zadovoljeni – u startu su bili konkurentniji zbog vlastitog prijevoza. Uglavom izletničkog.

 – Nismo išli napamet. Znali smo da niti jedna škola, niti jedno dijete pa tako niti moje neće ostati dužno. Izleti se plaćaju unaprijed. Znači, agencije su zarađivale, ali nisu plaćale prijevoznicima. Rezultat toga vam je ova nedavna afera s čakovečkom agencijom koja je prevarila djecu pri odlasku na maturalac. On je deset godina gomilao dugove i više nitko nije htio voziti za njih.

Suradnja sa slovenskom agencijom, među najvećima u Europi, otvorila je novo poglavlje u poslovanju Vinceka – prešli su granice Hrvatske. – Imamo autobuse stacionirane u Francuskoj i zemljama Beneluksa. Dakle, naši autobusi koji uopće nisu hrvatski, govori. Tako četiri do pet Vincekovih autobusa danas iz Nice svakodnevno voze serpentinama Azurne obale. Još desetak autobusa stalno radi za Slovence. Još jedan novitet – pokretanje vlastitog održavanja. Dakle, Vincekovih desetak mehaničara sami servisiraju autobuse.

“Mladi” autobusi

Vincek ide dalje. Ove je godine dobio natječaj za prijevoz na Nacionalnom parku Krka. – Dolje je radilo deset autobusa. Vrlo smo uspješno završili sezonu. Ugovor traje do 15. listopada. Širimo se na šibenskom području. Upravo smo odvozili slapove Krke, sad ćemo voziti školsku djecu. Potpisali smo ugovore s nekoliko škola. 
Tako se Vincek od 2007. godine i dva autobusa pa preko recesije danas našao među top pet hrvatskih tvrtki autobusnog prijevoza – prema prosjeku starosti autobusa u turizmu i prigradskom prijevozu. Vozila u turizmu prosječno su stara pet godina dok u prigradu oko osam godina. Krešimir Čumbrek smatra da su za njihov uspjeh zaslužni – zapolenici. – Ključ posla su ljudi. Vozač autobusa prvo mora biti dobar čovjek. Najlakše je riješiti kvalifikaciju i vozačku dozvolu.

Kako bi uspjeli obaviti sve dogovorene poslove, Vincek ima 30 kooperanata, manjih prijevoznika

Kako bi uspjeli obaviti sve dogovorene poslove, Vincek ima 30 kooperanata, manjih prijevoznika. I mogli bi ih zaposliti još.
Kad Čumbreku postavite pitanje što bi još firma morala poduzeti da zauzme tron među autobusnim prijevoznicima, ostane malo zatečen. – Kad postavite takvo pitanje čovjek se zamisli. Što se voznog parka tiče, sve je u redu, što se tiče ljudstva na broj zaposlenika uvijek se “provuče” netko. Ili kad nam se nedavno dogodilo da je naš djelatnik s 30 godina vozačkog staža pijan sjeo za volan. Nije bilo nikakvog razloga da bilo kome uopće padne na pamet  da će nešto takvo učiniti. Imamo troje ljudi zaposlenih na internoj kontroli i nisu ništa posumnjali, govori Čumbrek. Izolirani slučaj ne možemo predvidjeti.

Školovanje vozača

Odlično surađujemo s Autoškolom Crnković i kod njega, vlastitim sredstvima u našem autobusu, obučavamo buduće zaposlenike. Trenutno ih je 13. 
Osnovni uvjet pri odabiru vozača je da je dobar i pošten čovjek, a mi iz njega možemo napraviti vozača.

Sigurnost putnika je najvažnija

Vincek je jedna od firmi u Hrvatskoj koja ima autobuse s Euro6 normama. – To znači da novija i bolja norma od toga ne postoji. Da bismo mogli raditi na europskom tržištu moramo minimalno biti u rangu bilo kojeg prijevoznika iz Unije, veli Čumbrek.

Najvažnija sigurnost

 – Kupili smo dvije nove novcate premium Setre. Premium autobus podrazumijeva apsolutno sve čime se poboljšava sigurnost putnika. Primjerice, ako kotač “stane” na bijelu, lijevu crtu, “strese” se strana vozačkog sjedala. Također cijelo vrijeme mjeri distancu između vozila.  Ako se previše približite vozilu ispred sebe, autobus automatski sam počne kočiti. To su autobusi najskupljih i najkvalitetnijih proizvođaća – Setra (u vlasništvu Mercedes) i Neoplan, kaže Krešimir Čumbrek, direktor poduzeća Vincek.

Četiri zvjezdice

Autobusi su certificirani s četiri zvjezdice. Broj zvjezdica govori o udobnosti, razmaku između sjedišta… 
– Broj putnika nije smanjen, nego su autobusi dulji. Postoje autobusi s 50 mjesta na 12 metara, dok je ovaj naš, također za 50 ljudi, dugačak 13 metara. Naš autobus od 12 metara više nema 50 nego 44 sjedala, zaklju

Dokaz kvalitete

Vozila u turizmu prosjećno su stara pet godina dok u prigradu oko osam godina. Novi premium autobusi, primjerice, ukoliko kotač “stane” na bijelu, lijevu crtu, “strese” se strana vozačkog sjedala. Također cijelo vrijeme mjeri distancu između vozila. Ukoliko se previše približite vozilu ispred sebe, autobus automatski sam poćne kočiti

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje