Povežite se s nama

U fokusu

Od dva autobusa 2007. godine do 80 autobusa u ovoj godini. Kupljeni novi, premium autobusi!

Objavljeno:

- dana

USPJESI

Zadnje dvije godine ostat će zlatnim slovima upisane u poslovni dnevnik tvrtke Vincek d.o.o. za prijevoz putnika, trgovinu i ugostiteljstvo. 

Iako je ova obiteljska tvrtka, koja je iz male firme s dva autobusa prerasla u tvrtku s 80 autobusa, uvijek uspijevala pozitivno poslovati, trenutno proživljava svoj vrhunac. S pokrićem. Tvrtka je uvrštena među pet najboljih autobusnih prijevoznika u Hrvatskoj, u godini se dana udvostručio broj zaposlenih, vozni park je obogaćen s nekoliko novih premium autobusa – autobusa s četiri zvjezdice, što uključuje maksimalna dostignuća u sferi sigurnosti. Potom, logično, ide i komfor, ali za Vincekove je to tek na drugom mjestu, nakon sigurnosti. Zlatna slova izgleda streme k platinastima.

– Zadnje dvije godine konstantno zapošljavamo nove ljude, uglavnom vozače. Posljednjih pola godine mjesečno se u tvrtki zaposli od 10 do 15 ljudi. Konkretno, u isto ovo vrijeme lani na platnoj je listi bilo 62 ljudi, danas nas je 110, govori Krešimir Čumbrek, direktor poduzeća.

Dostojni nasljednik

Čumbrek je u obitelj došao kao zet 2006. godine. Josip Vincek bez razmišljanja, u velikom povjerenju prepušta mu vodstvo tvrtke. Kao što se pokazalo, Josip Vincek ni ovoga puta nije donio pogrešnu poslovnu odluku. Čumbrek se pokazao dostojnim nasljednikom na mjestu lidera poduzeća. Indikativan primjer – firma je do tada imala dva autobusa, da bi ih danas imala 80, plus 30 kooperanata. Iako je petnaestak godina poslovao s dva autobusa, Vincek je uvijek poslovao pozitivno. Dok su u vrijeme recesije mnoge firme nestale iz registra poduzeća, Vincekov opstanak, zahvaljujući mudrim poslovnim potezima, nikada nije doveden u pitanje.

Životopis

Vratimo li se u povijest, evidentno je da je Vincekovo poslovanje imalo drukčiju putanju od „klasične“ firme. Dok su mnogi početkom rata, strahujući za poslovanje, zatvarali poduzeća i novac pohranili na sigurno u neku od stranih banaka, Vincek je upravo 1991. godinu izabrao za početak poslovnog puta. Poduzeće nije imalo registrirane linije već se orijentiralo k povremenom prijevozu – vozila za agencije, udruge… sve su to s dva autobusa radili Vincek stariji i njegova gospođa.

Osnovni uvjet pri odabiru vozača je da je dobar i pošten čovjek, a mi iz njega možemo napraviti vozača

Unatoč svim ratnim nedaćama, smanjenom turističkom prometu, prepolovljenoj Hrvatskoj – firma nikada nije prestala funkcionirati. Potom opet, sada bismo ga već mogli nazvati – klasičan “Vincekov scenarij”. Dok je recesija divljala Europom, Vincekovi se nisu primirili i čekali bolja vremena. Iznova, upravo obrnuto – krenuli su u proširenje posla. – Imali smo “projektić” pozitivan za mnoge firme, kojima su im pomogli da barem ne moraju razmišljati previše o troškovima prijevoza radnika. Naše su cijene uvijek bile prihvatljive tvrtkama i osobito u vrijeme kad su mnoge od njih jedva preživljavale nije nam palo na pamet dodatno ih opterećivati već im što više izaći ususret, govori Krešimir Čumbrek.

Boxmark i Nica

Iz godine u godinu na cesti je bilo sve više Vincekovih autobusa. Ugovor s Boxmarkom za prijevoz radnika bio je prvi veći posao. Uskoro kupuju još jedan autobus i voze tri linije Boxmarka nekoliko godina. S dolaskom recesije i brojanjem svake kune u blagajnama poduzeća firme su sve više počele razmišljati o takvom načinu prijevoza. Napravili su poslovnu ponudu koja se bazirala na uštedi za firme i prijevoz za radnike. Uskoro su njihovi klijenti postali i radnici grupe Calzedonia – poduzeća Ytres, Intinova i Ducal. Osim posebnih linijskih prijevoza, Vincek odrađuje dugogodišnji ugovor s Ministarstvom obrane, nedavno je sklopljen ugovor i s Ivančicom iz Ivanca i s Hrvatskim željeznicama za prijevoz u Rijeci i Varaždinu. Kako su prolazile godine, povećavao se i vozni park pa je tijekom devet godina od dva, ukupno 80-ak autobusa s Vincekovim logom vozilo cestama. 

Od duga do turizma

– Početkom recesije, 2007. – 2008. godine, dosta agencija za koje smo radili prestalo je plaćati. Puno toga ostalo je neplaćeno. Konkretno, jedna nam je agencija u roku od deset dana ostala dužna 270 tisuća kuna. Mislim da sam sve rekao. Dugovi su bili u tom rangu, priča Čumbrek. Umjesto da, „glavom bez obzira“, pobjegne iz turizma, gazda Vincek opet postupa potpuno suprotno – 2009. godine otvara vlastitu turističku agenciju, Galileo travel. Tako su umjesto za druge, turiste vozili u vlastitom angažmanu. 
Preduvjeti su bili zadovoljeni – u startu su bili konkurentniji zbog vlastitog prijevoza. Uglavom izletničkog.

 – Nismo išli napamet. Znali smo da niti jedna škola, niti jedno dijete pa tako niti moje neće ostati dužno. Izleti se plaćaju unaprijed. Znači, agencije su zarađivale, ali nisu plaćale prijevoznicima. Rezultat toga vam je ova nedavna afera s čakovečkom agencijom koja je prevarila djecu pri odlasku na maturalac. On je deset godina gomilao dugove i više nitko nije htio voziti za njih.

Suradnja sa slovenskom agencijom, među najvećima u Europi, otvorila je novo poglavlje u poslovanju Vinceka – prešli su granice Hrvatske. – Imamo autobuse stacionirane u Francuskoj i zemljama Beneluksa. Dakle, naši autobusi koji uopće nisu hrvatski, govori. Tako četiri do pet Vincekovih autobusa danas iz Nice svakodnevno voze serpentinama Azurne obale. Još desetak autobusa stalno radi za Slovence. Još jedan novitet – pokretanje vlastitog održavanja. Dakle, Vincekovih desetak mehaničara sami servisiraju autobuse.

“Mladi” autobusi

Vincek ide dalje. Ove je godine dobio natječaj za prijevoz na Nacionalnom parku Krka. – Dolje je radilo deset autobusa. Vrlo smo uspješno završili sezonu. Ugovor traje do 15. listopada. Širimo se na šibenskom području. Upravo smo odvozili slapove Krke, sad ćemo voziti školsku djecu. Potpisali smo ugovore s nekoliko škola. 
Tako se Vincek od 2007. godine i dva autobusa pa preko recesije danas našao među top pet hrvatskih tvrtki autobusnog prijevoza – prema prosjeku starosti autobusa u turizmu i prigradskom prijevozu. Vozila u turizmu prosječno su stara pet godina dok u prigradu oko osam godina. Krešimir Čumbrek smatra da su za njihov uspjeh zaslužni – zapolenici. – Ključ posla su ljudi. Vozač autobusa prvo mora biti dobar čovjek. Najlakše je riješiti kvalifikaciju i vozačku dozvolu.

Kako bi uspjeli obaviti sve dogovorene poslove, Vincek ima 30 kooperanata, manjih prijevoznika

Kako bi uspjeli obaviti sve dogovorene poslove, Vincek ima 30 kooperanata, manjih prijevoznika. I mogli bi ih zaposliti još.
Kad Čumbreku postavite pitanje što bi još firma morala poduzeti da zauzme tron među autobusnim prijevoznicima, ostane malo zatečen. – Kad postavite takvo pitanje čovjek se zamisli. Što se voznog parka tiče, sve je u redu, što se tiče ljudstva na broj zaposlenika uvijek se “provuče” netko. Ili kad nam se nedavno dogodilo da je naš djelatnik s 30 godina vozačkog staža pijan sjeo za volan. Nije bilo nikakvog razloga da bilo kome uopće padne na pamet  da će nešto takvo učiniti. Imamo troje ljudi zaposlenih na internoj kontroli i nisu ništa posumnjali, govori Čumbrek. Izolirani slučaj ne možemo predvidjeti.

Školovanje vozača

Odlično surađujemo s Autoškolom Crnković i kod njega, vlastitim sredstvima u našem autobusu, obučavamo buduće zaposlenike. Trenutno ih je 13. 
Osnovni uvjet pri odabiru vozača je da je dobar i pošten čovjek, a mi iz njega možemo napraviti vozača.

Sigurnost putnika je najvažnija

Vincek je jedna od firmi u Hrvatskoj koja ima autobuse s Euro6 normama. – To znači da novija i bolja norma od toga ne postoji. Da bismo mogli raditi na europskom tržištu moramo minimalno biti u rangu bilo kojeg prijevoznika iz Unije, veli Čumbrek.

Najvažnija sigurnost

 – Kupili smo dvije nove novcate premium Setre. Premium autobus podrazumijeva apsolutno sve čime se poboljšava sigurnost putnika. Primjerice, ako kotač “stane” na bijelu, lijevu crtu, “strese” se strana vozačkog sjedala. Također cijelo vrijeme mjeri distancu između vozila.  Ako se previše približite vozilu ispred sebe, autobus automatski sam počne kočiti. To su autobusi najskupljih i najkvalitetnijih proizvođaća – Setra (u vlasništvu Mercedes) i Neoplan, kaže Krešimir Čumbrek, direktor poduzeća Vincek.

Četiri zvjezdice

Autobusi su certificirani s četiri zvjezdice. Broj zvjezdica govori o udobnosti, razmaku između sjedišta… 
– Broj putnika nije smanjen, nego su autobusi dulji. Postoje autobusi s 50 mjesta na 12 metara, dok je ovaj naš, također za 50 ljudi, dugačak 13 metara. Naš autobus od 12 metara više nema 50 nego 44 sjedala, zaklju

Dokaz kvalitete

Vozila u turizmu prosjećno su stara pet godina dok u prigradu oko osam godina. Novi premium autobusi, primjerice, ukoliko kotač “stane” na bijelu, lijevu crtu, “strese” se strana vozačkog sjedala. Također cijelo vrijeme mjeri distancu između vozila. Ukoliko se previše približite vozilu ispred sebe, autobus automatski sam poćne kočiti

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje