Povežite se s nama

U fokusu

Od Habuša traže smjenu ravnatelja JUGS-a

Objavljeno:

- dana

Opet prosvjedovali kupci POS stanova u V. Novaka

Ispred varaždinske Gradske vijećnice opet su prosvjedovali kupci stanova koji se grade u novom varaždinskom POS naselju u Ulici Vilka Novaka. Dvadesetak okupljenih izrazilo je svoje nezadovoljstvo devetomjesečnim kašnjenjem dovršetka stanova, a izrazili su i sumnju u način trošenja sredstava uplaćenih za stanove i njihovu prodaju, zbog čega su ponovili svoj raniji zahtjev za smjenu ravnatelja JU Gradski stanovi Vladimira Kukeca.

– Tražili smo i nadamo se da će danas biti konačno objavljene sve liste reda prvenstva za kupnju stana po POS programu jer sumnjamo u nepravilnosti, odnosno da su neki dobili mogućnost kupnje mimo te liste. Početna točka nam je to što sin ravnatelja ima stan u jalkovečkom POS naselju. Ne znamo kako mu je to uspjelo jer u vrijeme kupnje nije bio zaposlen, niti je bio na listi koja je javno objavljena – rekao je Tomica Drvar-Trtinjak, predsjednik Udruge kupaca POS stanova.

Među prosvjednicima bila je Petra Lazić koja nije uspjela dobiti stan u jalkovečkom POS naselju, iako je to za rukom pošlo desetorici koji su na listama bili ispod nje, pa se na kraju morala zadovoljiti stanom u V. Novaka čiji je dovršetak neizvjestan.

– U Gradskim stanovima i dalje tvrde da će jedna od triju zgrada biti gotova do 30. rujna, kao što je najavljivano uoči lokalnih izbora. Međutim, teško je da je to moguće u deset dana ako se pogleda stanje na gradilištu gdje su još skele, izvode se i unutarnji radovi, treba urediti okoliš i proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu – upozorio je Tomica Drvar Trtinjak.

Ni druga zgrada, kako je dodao, neće biti gotova do 30. studenog, kako je obećano, već vjerojatno sredinom iduće godine, dok vrijeme dovršetka treće zgrade ne zna ni ravnatelj Kukec koji je obećao da će biti useljena zadnjeg dana ove godine.

– Žalosno je da su ovdje okupljeni kupci, od kojih su neki dovedeni na rub egzistencije, već dali 60 posto vrijednosti stanova u kojima su trebali biti još od početka ove godine.  Sada moraju plaćati podstanarstvo, kredite i snalaziti se na svakojake načine, dok su se istovremeno za neke čuvali stanovi, kao što je slučaj s onim za koji je interes pokazao suvlasnik Univerzala Kovačić. Iako ga je namjeravao otplatiti u šest godišnjih obroka, cijelo vrijeme navodilo se da je taj stan već prodan, tako da se u njega nisu mogli privremeno useliti oni koji su već dali novac za stanove kojih nemaju – rekao je Drvar-Trtinjak, koji od gradonačelnika očekuje jasan stav po pitanju sumnji u zlouporabe u JUGS-u.

Zbog devetomjesečnog kašnjenja dovršetka stanova, kako je upozorio, neki kupci već su raskinuli ugovore o kupnji i traže povrat novca putem suda.

– Ako stanovi ne budu dovršeni do 30, rujna, odnosno 30. studenog, još neki kupci će raskinuti kupoprodajne ugovore, dok će drugi pokrenuti sudskim putem pitanje penala koje su neki već naplatili. Koliko je točno tih slučajeva, trebalo bi pitati Gradske stanove koji o svemu šute. Na sve to želimo upozoriti gradonačelnika od kojeg očekujemo da pokrene pitanje odgovornosti ravnatelja Kukeca koji je odgovoran za milijunske štete koje trpi i trpjet će Grad Varaždin kao osnivač JUGS-a. Vjerujemo i smatramo da Kukec nije kompetentan voditi JUGS i tražimo njegovu smjenu i postavljanje osobe koja će kupcima i javnosti davati informacije te transparentnije raditi – naglasio je predsjednik UPOS-a dodavši da osoba poput Kukeca ne zavređuje da i dalje bude ravnatelj.  

Na središnjem varaždinskom trgu našao se i član Upravnog vijeća Gradskih stanova te nezavisni gradski vijećnik prof. dr. Robert Podolnjak koji se osvrnuo na zahtjeve prosvjednika.  

– U godinu i pol dana koliko radi Upravno vijeće u ovom sastavu nisu uspjeli poloviti sve bitne stvari oko poslovanja JUGS-a. Postoji dosta nerazjašnjenih okolnosti u odnosima između Gradskih stanova i izvođača radova – Coninga i Zagorje-Tehnobetona. Zapravo, ni danas ne znamo koje su obveze pojedinih sudionika u poslovima izgradnje POS stanova, kolika su dugovanja i tko kome duguje. U tom trokutu ima jako puno nepoznanica. Nama, nažalost, ni izvođači nisu rekli zašto kasne radovi kada smo bili na gradilištu iz čijeg se stanja vidjelo da zgrade neće biti dovršene u predviđenim rokovima – rekao je Podolnjak.

Zbog ovakve situacije oko JUGS-a, odnosno nepravilnosti u poslovanju koje je utvrdila i državna revizija, kao i sudskih tužbi zbog kojih se treba izdvajati novac za troškove odvjetnika, član Upravnog vijeća također smatra da mora doći do promjene ravnatelja.

– Uz gradonačelnika, Kukec je jedan od potpisnika ugovora zbog kojih imamo sudske tužbe. Ali ne može se pravdati da su ga natjerali da nešto potpiše. Znam da se u gradskoj upravi lijepo živi jer sam bio gradski tajnik, ali me nitko nije mogao natjerati da potpišem nešto što je nezakonito. Dakle, i tu postoji Kukecova suodgovornost, uz nekooperativnost. Naime, na niz mojih pitanja Kukec jednostavno odgovara da ne može ništa govoriti jer je sudski postupak u tijeku. Zalažem da se stvari počnu raščišćavati, a ravnatelja je trebao smijeniti davno prije ovih kašnjenja. To sam više puta rekao i iza toga stojim. U to sam uvjeravao i čelništvo Grada Varaždina. Treba nam osoba koja će nam prije svega reći kakvo je stvarno stanje. Postoji dosta dugova, primjerice, samo prema Hypo banci osam milijuna kuna – upozorio je član Upravnog vijeća koje nije prihvatilo Kovačićevu ponudu za kupnju stana.

Iza svega, smatra, stoje interesni lobiji zbog kojih se ne smjenjuje ravnatelja za što treba suglasnost čelnika Grada Varaždina.

– Grad Varaždin uvijek daje još jednu priliku Kukecu da ispravi greške. Misle da će ih onaj tko ih je stvorio uspjeti i riješiti. No onaj koji je stvorio probleme ne može ih riješiti. To je stara istina. Međutim, smjena Kukeca vjerojatno bi otvorila Pandorinu kutiju i tko zna što bi iz nje sve izašlo – ustvrdio je Podolnjak koji se zalaže za istražno povjerenstvo koje bi istražilo sumnje u POS liste i druge dvojbe oko JUGS-a.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Sandra Malenica o HNK: “Intendantica nije mogla ‘zamračiti’ ni kunu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Akumulirani problemi varaždinskih gradskih ustanova ne rješavaju se sami. Dobro se to vidi proteklih mjeseci na primjeru HNK, čija je intendantica Jasna Jakovljević, sinoć naposljetku podnijela ostavku na funkciju. I to bez da su gradski vijećnici imali bilo kakvo pravo raspravljati o stanju u, kako ga neki zovu – „hramu kulture“.

Podsjećamo, kazalište se svake godine izdašno „hrani“ s više od 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a taj pogon od 60-ak zaposlenika sada je definitivno izložen nesporazumima, spletkarenjima i silnim intrigama.

Kome sve na tome treba zahvaliti, na današnjoj konferenciji za medije pokušala je razjasniti vijećnica Sandra Malenica, bivša zamjenica varaždinskog  gradonačelnika Ivana Čehoka. Naime, otkrila je da se nešto „čudno“ dogodilo oko HNK u razdoblju od svega nekoliko dana.

– Od srijede, kada je održana sjednica Odbora za kulturu, sport i turizam, do 6. sjednice Gradskog vijeća SDP je s koalicijskim partnerima odlučio maknuti s dnevnog reda točku kojom se trebalo raspraviti o „nepravilnostima“ u radu HNK. Štoviše, ovaj put trebalo se raspravljati temeljem informacija javno objavljenih službenih dokumenata, a ne temeljem nekakvih objava na Facebook stranicama. U petak smo na sjednici Gradskog vijeća stoga svjedočili igrokazu… – rekla je Malenica koja tvrdi da je spomenutom sastanku u srijedu nazočila i sada već bivša intendantica.

Dočekali su je i predstavnici platforme Budimo grad s pripremljenim pitanjima.

– Jasna Jakovljević je na njih odgovorila. Tijekom sastanka osvrnuli smo se na nalaze interne revizije, koja nije nikada bila zatajena niti skrivena u ladici. Iz prakse znamo da se takvi dokumenti ne trebaju nužno javno objavljivati, a ja sam sukladno svojoj funkciji prihvatila usmeno i pismeno očitovanje intendantice na nalaz revizije. Vrata intendantice su uvijek otvorena svim znatiželjnicima i o nalazu revizije svatko je mogao dobiti odgovore i dodatna objašnjenja. Samo je trebalo pokucati na njena vrata – objasnila je Malenica.

Na spomenutoj sjednici Odbora za kulturu demantirani su gotovo svi navodi koji na bilo koji način sugeriraju da u radu HNK postoje sporni momenti.

– Govorilo se da kazalište nema poslovnog ravnatelja, a do sredine 2019. godine bio je zaposlen poslovni menadžer. Međutim, tada smo paralelno provodili obnovu zgrade i povećana su programska sredstva za 400.000 kuna. Gradska vlast nije željela „bildati“ upravu na 58 zaposlenih, te je naposljetku nalaz Upravnog nadzora Ministarstva kulture i medija demantirao postojanje bilo kakvog pravnog nereda u ustanovi. Bilo je govora i o stipendijama, o kojima je svašta pisao bivši ravnatelj, koji je kasnije bio član Kazališnog vijeća i kao pravnik radio u HNK. Apsurdno je da je to činio znajući da nema ništa spornog i da je sve u apsolutnoj zastari, što potvrđuje i nalaz gradskog revizora… – nabraja Malenica.

Ustvrdila je i da je HNK od državne revizije 2015. godine dobilo bezuvjetnu ocjenu za upravljanje financijama u prethodnom razdoblju.

– Optužbe su zapravo apsurdne, meni nije padalo na pamet voditi bilo kakve rasprave o tome na Facebooku. Očekivala sam kako će se svi prijepori raščistiti i raspraviti na sjednici Gradskog vijeća. No, nije nam to omogućeno, a nema ni pravog objašnjenja što je razlog za skidanje te točke s dnevnog reda. Ovom prilikom zahvaljujem intendantici na vremenu kojeg je utrošila spremajući prezentaciju s detaljnim pregledom njenog rada u HNK. Znam da ju je poslala u četvrtak svim članovima Odbora te da je dokumentima demantirala sve što joj se stavljalo na teret – naglašava Malenica.

Iz Maleničinog izlaganja može se iščitati da ona smatra kako kod intendantice Jasne Jakovljević, pri upravljanju s HNK u Varaždinu, nije bilo nikakve nedodirljivosti, a kamoli autoapoteoze.

– Kazalište ne samo da je proračunski korisnik nego je dio sustava riznice Grada Varaždina. To znači da računovodstvo u kazalištu u sustav samo unosi račune koje treba platiti, a cijelim procesom plaćanja upravljaju Upravni odjeli. Odnosno, HNK ne može platiti ni jedan račun bez potpisa dva pročelnika i gradonačelnika (ili zamjenika koji je za to također ovlašten). Svejedno je je li virman za toaletni papir ili obnovu fasade koja stoji milijun kuna. Svaki račun prolazi istu proceduru, a računovodstvo HNK na kraju jedino vidi je li nešto plaćeno ili nije – zaključila je Sandra Malenica.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok: “U Gradu imamo autokraturu i demokraturu s trulom nagodbenjačkom koaliturom“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je s najbližim suradnicima još jednom upozorio građane da se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno dogodilo nešto nezabilježeno u demokratskoj povijesti grada. Naime, od 5 točaka koje nisu protokolarne ili formalne (poput izbora i imenovanja…), čak tri su skinute s dnevnog reda ili promijenjene.

Podsjećamo, gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) je stavio izvan snage program upravljanja ne promijenivši pritom rebalans proračuna, a potom je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan (NS Reformisti) na dnevni red stavila natječaj o davanju u zakup zemljišta kojeg je potpisala, s tim da se on istovremeno poništi!?

– Taj natječaj je Gradsko vijeće usvojilo na prethodnoj sjednici i to je sramoćenje kakvog još nismo vidjeli. Može se povući natječaj, ali ne može Vijeće na polovici provedbe natjećaja reći „sve smo zeznuli“ jer nije ni javno savjetovanje provedeno – izjavio je između ostalog Čehok.

Potom se osvrnuo na skidanje točke kojom je bila najavljena dugo iščekivana rasprava o situaciji u HNK.

– Nije personalno pitanje je li intendantica sad podnijela ostavku ili će to učiniti 1. ožujka iduće godine, već je tu riječ o dignitetu ustanove i Gradskog vijeća. Bosilj je, naime poručio da se neće raspravljati kako se ne bi dodatno narušio dignitet HNK. To je prvi slučaj u Hrvata da jedan gradonačelnik ili čelnik izvršne vlasti govori kako predstavničko tijelo JLS neče raspravljati kako bi se zaštitio dignitet kazališta. To vam je kao da Plenković u Saboru ispali da se o nečemu neće raspravljati radi zaštite nečijeg digniteta. A nema većeg davanja digniteta nego da Gradsko vijeće o nekome ili nečemu raspravlja – rezolutan je Čehok.

Napomenuo je i da su vijećnici dobili pismo članova glumačkog ansambla u kojem stoji da zaposlenici HNK inzistiraju da im se mora osigurati zakonski utemeljen, a ne nekakav privremeni repertoar.

– Eto, glumci sami traže da se situacija u HNK raščisti, a SDP, Budimo grad (PBG) i Reformisti traže i glasaju da se ta točka skine s Dnevnog reda Gradskog vijeća. Podsjećam, dva mjeseca se tvrdilo kako ta točka mora biti raspravljena i da je Gradsko vijeće jedino koje o tome može i mora raspraviti. Stoga je evidentno da mi danas u Gradu imamo autokraturu i demokraturu s trulom nagodbenjačkom koaliturom – ustvrdio je bivši gradonačelnik.

Potvrda tome je, po njemu, imenovanje novog direktora Varkoma (SDP-ovog Brune Istera), radi čega je platforma Budimo grad nedavno izašla iz koalicije.

– Građani su čuli kako čelnik PBG javno tvrdi da članovi Nadzornog odbora Varkoma nisu imali pojma tko im se nameće, niti kakve relevantne reference ima kandidat za direktora najvažnije gradske tvrtke. Dakle, gradonačelnik Bosilj je imenovao Istera na tu funkciju nakn što je dan ranije sazvana sjednica NO Varkoma bez da su njegovi članovi dobili na uvid makar jedan relevantan dokument o novomu direktoru. I umjesto da PBG, koji se jako zalaže za transparentnost, napusti sjednicu – oni u koalituri glasaju za takve poteze pa i za poništavanje već prihvaćenih natječaja – govori Čehok o situaciji u Gradu koja dovodi do posvemašnje blokade rada predstavničkog tijela.

Potom je otkrio da o pismu namjere za kupnju MBO-a nitko nije imao pojma, osim aktera upletenih u najnoviji pothvat aktualnoga gradonačelnika.

– Čini mi se da je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković za Varaždinske vijeti izjavio da takvo pismo ne postoji. No, njegov stranački kolega Neven Bosilj je u petak priznao da su ga poslali C.I.O.S.-u i veli da je to jedna od mogućnosti za rješavanje baliranog otpada. Pa ja se onda pitam što smo radili od 2009. godine kada su Grad, Varkom i T7 VIS potpisali ugovore o interventnom zbrinjavanju otpada? MBO je bio izgrađen 2011. godine i bale bi odavno nestale da nije bilo progona koji je okončan pravomoćnom oslobađajućom presudom. Sada kupujemo MBO u kojem smo odavno mogli riješiti problem bala, najkasnije do 2013. godine. Odnosno, već 9 godina ih tamo ne bi bilo i imali bismo 36 milijuna kuna od države za sufinanciranje sanacije deponije u Brezju. Danas pak, tamo imamo bale i MBO u kojem svoj otpad zbrinjava i jedan Zagreb. Danas imamo dva važeća ugovora za isti posao, a nemamo 36 milijuna kuna državnog novca i vlast koja sada ide u pregovore oko kupnje MBO-a – rekao je Čehok dodavši da je Grad Varaždin izgubio 10 godina upravo zahvaljujući Nevenu Bosilju.

Pritom je naglasio da je aktualni gradonačelnik bio jedan od najgorljivijih protivnika izgradnje, a potom i korištenja MBO-a za obradu više od 100.000 tona baliranog miješanog komunalnog otpada.

– Naš klub nema ništa protiv da se razmatra ta  mogućnost, ali moramo vidjeti koja je cijena, tko će kupiti MBO, hoće li se i kako dobiti državni novac, kada će se to riješiti i što će biti s dva važeća ugovora. O tome na sjednici nismo čuli ni riječi i nama se na sjednici jedino priznalo da je pismo namjere poslano. To ne čudi jer je glavna Bosiljeva savjetnica bila najbliža Bandićeva suradnica za gospodarenje otpadom. A kako se to u Zagrebu radilo, govori podatak da odvajaju jedva 16 % otpada. Dakle, po tome je Zagreb najgori uz Split, a gospođa danas savjetuje varaždinskog gradonačelnika kako se to treba raditi. Nema nam druge nego zatražiti sve dokumente na uvid i inicirati raspravu o toj problematici u Gradskom vijeću … – rekao je Čehok o tom najvažnijem ekološkom i političkom pitanju u Gradu Varaždinu.

Spomenimo i to da ovaj gradski vijećnik još nije dobio odgovor na postavljeno pitanje zašto Varaždinci plaćaju nezakonitu naknadu od 200 kuna umjesto 80 kn po toni za zbrinjavanje MKO.

– Ja stalno naglašavam da se u Gradu ne radi ništa, jer iako to vrijeme dozvoljava na terenu nema uređenja igrališta, novih drvoreda, apsolutno ničega. To je posljedica upravljanja pri kojem se podcjenjuje Gradsko vijeće u kojem se ne smije raspravljati ni o HNK, jer se navodno time ruši dignitet te ustanove – zaključio je Ivan Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje