Povežite se s nama

U fokusu

Od Habuša traže smjenu ravnatelja JUGS-a

Objavljeno:

- dana

Opet prosvjedovali kupci POS stanova u V. Novaka

Ispred varaždinske Gradske vijećnice opet su prosvjedovali kupci stanova koji se grade u novom varaždinskom POS naselju u Ulici Vilka Novaka. Dvadesetak okupljenih izrazilo je svoje nezadovoljstvo devetomjesečnim kašnjenjem dovršetka stanova, a izrazili su i sumnju u način trošenja sredstava uplaćenih za stanove i njihovu prodaju, zbog čega su ponovili svoj raniji zahtjev za smjenu ravnatelja JU Gradski stanovi Vladimira Kukeca.

– Tražili smo i nadamo se da će danas biti konačno objavljene sve liste reda prvenstva za kupnju stana po POS programu jer sumnjamo u nepravilnosti, odnosno da su neki dobili mogućnost kupnje mimo te liste. Početna točka nam je to što sin ravnatelja ima stan u jalkovečkom POS naselju. Ne znamo kako mu je to uspjelo jer u vrijeme kupnje nije bio zaposlen, niti je bio na listi koja je javno objavljena – rekao je Tomica Drvar-Trtinjak, predsjednik Udruge kupaca POS stanova.

Među prosvjednicima bila je Petra Lazić koja nije uspjela dobiti stan u jalkovečkom POS naselju, iako je to za rukom pošlo desetorici koji su na listama bili ispod nje, pa se na kraju morala zadovoljiti stanom u V. Novaka čiji je dovršetak neizvjestan.

– U Gradskim stanovima i dalje tvrde da će jedna od triju zgrada biti gotova do 30. rujna, kao što je najavljivano uoči lokalnih izbora. Međutim, teško je da je to moguće u deset dana ako se pogleda stanje na gradilištu gdje su još skele, izvode se i unutarnji radovi, treba urediti okoliš i proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu – upozorio je Tomica Drvar Trtinjak.

Ni druga zgrada, kako je dodao, neće biti gotova do 30. studenog, kako je obećano, već vjerojatno sredinom iduće godine, dok vrijeme dovršetka treće zgrade ne zna ni ravnatelj Kukec koji je obećao da će biti useljena zadnjeg dana ove godine.

– Žalosno je da su ovdje okupljeni kupci, od kojih su neki dovedeni na rub egzistencije, već dali 60 posto vrijednosti stanova u kojima su trebali biti još od početka ove godine.  Sada moraju plaćati podstanarstvo, kredite i snalaziti se na svakojake načine, dok su se istovremeno za neke čuvali stanovi, kao što je slučaj s onim za koji je interes pokazao suvlasnik Univerzala Kovačić. Iako ga je namjeravao otplatiti u šest godišnjih obroka, cijelo vrijeme navodilo se da je taj stan već prodan, tako da se u njega nisu mogli privremeno useliti oni koji su već dali novac za stanove kojih nemaju – rekao je Drvar-Trtinjak, koji od gradonačelnika očekuje jasan stav po pitanju sumnji u zlouporabe u JUGS-u.

Zbog devetomjesečnog kašnjenja dovršetka stanova, kako je upozorio, neki kupci već su raskinuli ugovore o kupnji i traže povrat novca putem suda.

– Ako stanovi ne budu dovršeni do 30, rujna, odnosno 30. studenog, još neki kupci će raskinuti kupoprodajne ugovore, dok će drugi pokrenuti sudskim putem pitanje penala koje su neki već naplatili. Koliko je točno tih slučajeva, trebalo bi pitati Gradske stanove koji o svemu šute. Na sve to želimo upozoriti gradonačelnika od kojeg očekujemo da pokrene pitanje odgovornosti ravnatelja Kukeca koji je odgovoran za milijunske štete koje trpi i trpjet će Grad Varaždin kao osnivač JUGS-a. Vjerujemo i smatramo da Kukec nije kompetentan voditi JUGS i tražimo njegovu smjenu i postavljanje osobe koja će kupcima i javnosti davati informacije te transparentnije raditi – naglasio je predsjednik UPOS-a dodavši da osoba poput Kukeca ne zavređuje da i dalje bude ravnatelj.  

Na središnjem varaždinskom trgu našao se i član Upravnog vijeća Gradskih stanova te nezavisni gradski vijećnik prof. dr. Robert Podolnjak koji se osvrnuo na zahtjeve prosvjednika.  

– U godinu i pol dana koliko radi Upravno vijeće u ovom sastavu nisu uspjeli poloviti sve bitne stvari oko poslovanja JUGS-a. Postoji dosta nerazjašnjenih okolnosti u odnosima između Gradskih stanova i izvođača radova – Coninga i Zagorje-Tehnobetona. Zapravo, ni danas ne znamo koje su obveze pojedinih sudionika u poslovima izgradnje POS stanova, kolika su dugovanja i tko kome duguje. U tom trokutu ima jako puno nepoznanica. Nama, nažalost, ni izvođači nisu rekli zašto kasne radovi kada smo bili na gradilištu iz čijeg se stanja vidjelo da zgrade neće biti dovršene u predviđenim rokovima – rekao je Podolnjak.

Zbog ovakve situacije oko JUGS-a, odnosno nepravilnosti u poslovanju koje je utvrdila i državna revizija, kao i sudskih tužbi zbog kojih se treba izdvajati novac za troškove odvjetnika, član Upravnog vijeća također smatra da mora doći do promjene ravnatelja.

– Uz gradonačelnika, Kukec je jedan od potpisnika ugovora zbog kojih imamo sudske tužbe. Ali ne može se pravdati da su ga natjerali da nešto potpiše. Znam da se u gradskoj upravi lijepo živi jer sam bio gradski tajnik, ali me nitko nije mogao natjerati da potpišem nešto što je nezakonito. Dakle, i tu postoji Kukecova suodgovornost, uz nekooperativnost. Naime, na niz mojih pitanja Kukec jednostavno odgovara da ne može ništa govoriti jer je sudski postupak u tijeku. Zalažem da se stvari počnu raščišćavati, a ravnatelja je trebao smijeniti davno prije ovih kašnjenja. To sam više puta rekao i iza toga stojim. U to sam uvjeravao i čelništvo Grada Varaždina. Treba nam osoba koja će nam prije svega reći kakvo je stvarno stanje. Postoji dosta dugova, primjerice, samo prema Hypo banci osam milijuna kuna – upozorio je član Upravnog vijeća koje nije prihvatilo Kovačićevu ponudu za kupnju stana.

Iza svega, smatra, stoje interesni lobiji zbog kojih se ne smjenjuje ravnatelja za što treba suglasnost čelnika Grada Varaždina.

– Grad Varaždin uvijek daje još jednu priliku Kukecu da ispravi greške. Misle da će ih onaj tko ih je stvorio uspjeti i riješiti. No onaj koji je stvorio probleme ne može ih riješiti. To je stara istina. Međutim, smjena Kukeca vjerojatno bi otvorila Pandorinu kutiju i tko zna što bi iz nje sve izašlo – ustvrdio je Podolnjak koji se zalaže za istražno povjerenstvo koje bi istražilo sumnje u POS liste i druge dvojbe oko JUGS-a.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje