Povežite se s nama

Sport

Od iduće godine u Varaždinu će se za sport izdvajati skoro milijun kuna više nego ove godine

Objavljeno:

- dana

Prijedlog Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2019. godinu, koji je usvojen na Skupštini Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina održanoj u četvrtak, iznosi 9 milijuna i 639 tisuća kuna, što je povećanje u odnosu na ovu godinu za 960 tisuća kuna.

Govoreći o planiranim sredstvima koja su namijenjena za varaždinski sport u idućoj godini predsjednik Zajednice, mr.sc. Alen Runac, naglasio je da je nastavljen trend povećanja sredstava za varaždinski sport i sportaše koji iz godine u godinu postižu sve bolje i zapaženije rezultate.

– Prijedlog je realan iz razloga budući Zajednica ima sve više klubova i klubovi dižu kvalitetu svog rada i rezultata što se vidi na većem broj kategoriziranih sportaša, a to je pokazatelj kvalitete. Mišljenja sam da još više treba ulagati u sportske objekte s obzirom na njihovu starost. Iako se i sada dosta ulaže, pojedini klubovi traže, ne novce, nego bolje uvjete za bavljenje sportom preko ulaganja u te objekte – istaknuo je Runac.

Najveći je iznos namijenjen financiranju troškova održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina te financiranju djelovanja Zajednice. Radi se o 3,6 milijuna kuna, ili 200 tisuća više nego ove godine. Zahvaljujući tim sredstvima 57 varaždinskih sportskih udruga, članica Zajednice, u potpunosti mogu koristiti sportske objekte kojima upravlja Zajednica, bez naknade. Te objekte mogu koristiti za treniranje i natjecanje svih uzrasnih kategorija.

Sufinanciranje troškova održavanja funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge iznosi 350 tisuća kuna, a to je povećanje za 70 tisuća.

– Za poticanje i promociju sporta, odnosno sportske škole, vrhunske i perspektivne sportaše, sportske manifestacije u organizaciji ili suorganizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, međunarodnu suradnju te programe HOO-a i sportskih zajednica planirano je 875 tisuća kuna, ili 10 tisuća kuna više. Za provođenje dijela programa tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži gradskih osnovnih škola 189 tisuća kuna, a povećanje iznosi 69 tisuća kuna – pojasnio je glavni tajnik Zajednice, Patrik Koščak.

Za provođenje dijela programa studenskih sportskih udruga Grada Varaždina namijenjeno je 50 tisuća kuna, što je 20 tisuća više nego ove godine, dok je za djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza, kroz kriterije te stimulaciju za ostvarene vrhunske rezultate, rezerviran 3,1 milijuna kuna, gotovo 400 tisuća više.

Za opću i posebnu zdravstvenu zaštitu sportaša iznos je povećan za 50 tisuća kuna i iznosi 250 tisuća, a za sufinanciranje stručnih poslova u sportu, odnosno za trenere mlađih dobnih kategorija te usavršavanje stručnih kadrova, 80 tisuća više, odnosno ukupno 790 tisuća kuna.

– Sportsko rekreativne aktivnosti građana bit će poduprte s 40 tisuća kuna, što je 10 tisuća kuna više, a sportske aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom sa 120 tisuća, ili 20 tisuća kuna više. Nadalje, za financiranje godišnje cijene sata korištenja gradskih školskih sportskih dvorana za provođenje programa sportskih škola predviđeno je 105 tisuća kuna, ili 30 tisuća kuna više, dok je za financiranje godišnje cijene sata korištenja Gradskih bazena „Varaždin“ za klubove članove Zajednice taj iznos ostao na ovogodišnjoj razini – 150 tisuća kuna – rekao je Koščak.

Provođenje i financiranje znanstvenih i razvojnih projekata, elaborata i studija o sportu bit će poduprto s 20 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 15 tisuća, a informatička djelatnost te istraživačko-razvojna djelatnost sa po 10 tisuća. I tu su iznosi povećani s ovogodišnje razine od po 7,5 tisuća kuna.

Uz ovih nešto više od 9,6 milijuna kuna, za nabavku opreme za organizaciju Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2019. godine, planira se utrošiti 491 tisuća i 620 kuna, a za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju sportskih objekata kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, 2 milijuna i 933 tisuće kuna.

Nakon što su članovi jednoglasno prihvatili prijedlog on se upućuje prema Gradu Varaždinu, odnosno Gradskom vijeću, koje u konačnici prilikom donošenja proračuna za iduću godinu određuje koliko će se sredstava namijeniti varaždinskom sportu.

Dodajmo i da je Zajednica “bogatija” za dvije nove članice. Riječ je o Bowling klubu „Medonja“ Varaždin te Malonogometnom klubu Gluhih Varaždin, koji su primljeni u punopravno članstvo Zajednice.

Sport

Prava berba medalja plesačica i plesača Valcera na Trofeju grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sportskoj dvorani Graberje u subotu, 16. listopada, održan je 7. Trofej grada Varaždina 2021.

Turnir je održan u organizaciji Sportskoga plesnoga kluba Valcer te u suorganizaciji Plesnoga kluba Takt i Hrvatskoga sportskoga plesnog saveza. Pokrovitelj natjecanja bio je Grad Varaždin uz potporu Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina.

Trofej grada Varaždina okupio je više od 200 sudionika u različitim disciplinama sportskog dijela natjecanja te u večernjem dijelu show programa. Natjecanja su započela već u ranojutarnjim satima u disciplini breakdancea, a zatim su u ranijim prijepodnevnim satima snage odmjerili pojedinci, grupe i formacije u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok su natjecanja plesnih parova na rasporedu bila u poslijepodnevnim satima. Natjecatelji su se varaždinskoj publici predstavili u dvjema disciplinama sportskog plesa, disciplini latinskoameričkih plesova (samba, cha-cha, rumba, pasodoble i jive) i disciplini standardnih plesova (engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quickstep).

Pojedinci

Sportski plesni klub Valcer u natjecateljskom dijelu programa predstavljalo je sedam plesnih parova i deset pojedinaca.

Tin Žmuk je u kategoriji osnovci D2 osvojio srebrnu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok je Dorja Pernar, također u kategoriji osnovci D2, osvojila zlatnu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima.

Elena Sekovanić je u kategoriji mlađih osnovaca D3 osvojila srebrnu medalju u standardnim i u latinskoameričkim plesovima.

Debitantica na turniru Vanessa Cafuk u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojila je srebrnu medalju u standardnim i zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Njezin klupski kolega Adriano Žmuk u kategoriji mlađe mladeži D1 u standardnim plesovima osvojio je zlatnu medalju te zlatnu medalju u kategoriji mlađe mladeži D2 u latinskoameričkim plesovima, Leona Mičuda u kategoriji mlađe mladeži D3 u standardnim plesovima zauzela je 4. mjesto, dok je u kategoriji mlađe mladeži C u latinskoameričkim plesovima bila treća.

Kiara Črnila je u kategoriji mlađe mladeži C osvojila zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima, Vida Jurak također je bila prva u kategoriji mlađe mladeži B u standardnim i u latinskoameričkim plesovima, dok se Lana Režek u kategoriji mladeži C plasirala na 5. mjesto u standardnim i na 8. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

Zlatnu medalju osvojio je i Eugen Sekovanić u kategoriji mladeži C u standardnim plesovima.

Pregršt medalja osvojili su i varaždinski plesači u parovima. U osnovcima D2 brončanu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima odnijeli su Ivan Biškup i Uma Mašić, da bi njihovi kolege Tin Žmuk i Elena Sekovanić u istoj kategoriji zauzeli 4. mjesto u standardnim plesovima te 3. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

28 medalja

Adriano Žmuk i Dorja Pernar u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojili su srebrnu medalju u standardnim i u kategoriji mlađa mladež D2 zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Rok Podsečki i Eni Tuđan su u kategoriji mlađe mladeži D2 osvojili zlatnu medalju u standardnim i srebrnu medalju u latinskoameričkim plesovima.

Zlatne medalje u standardnim i latinskoameričkim plesovima odnijeli su i Andrej Gregurinčić i Lorena Garojević u kategoriji osnovci C, kao i Andrej Detelj i Elena Weiser kategoriji mlađe mladeži C u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Dodajmo da su Eugen Sekovanić i Kiara Črnila u iznimno jakoj kategoriji mladeži C osvojili brončanu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Nastavite čitati

Sport

Dabar Tin Tompić na popisu za okupljanje juniorske rukometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izbornik hrvatske juniorske reprezentacije Krešo Ivanković pozvao je igrače na prvo okupljanje u novoj sezoni.

Na popisu se nalazi 20 igrača, uz još šest na listi za pričuve koji mogu biti pozvani naknadno, ukoliko se za to ukaže potreba. Među pozvanim igračima većina je onih koji su ovog ljeta osvojili srebro na Europskom kadetskom prvenstvu kojem su domaćini bili Varaždin i Koprivnica.

Na popisu je igrač Gradskog rukometnog kluba Varaždin 1930 Tin Tompić, dok je na pričuvnom popisu Dabar Fabijan Grubišić.

Reprezentacija će se okupiti u Zagrebu, 1. studenog ispred Doma sportova, i odmah produžiti put do Poreča gdje će boraviti do 7. studenog. Kao što je od ranije poznato, u tom terminu u Poreču će boraviti i naša muška seniorska reprezentacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje