Povežite se s nama

Školstvo

Od jeseni u uršulinskom samostanu katolička škola

Objavljeno:

- dana

SESTRE URŠULINKE OTVARAJU OSNOVNU ŠKOLU

Nakon što su 2009. godine otvorile dječji vrtić sv. Uršula, sestre uršulinke ove jeseni započet će i s osnovnoškolskim obrazovanjem.

– Od Ministarstva smo dobili suglasnost, a u tijeku je još dobivanje rješenja. Prošlog tjedna podršku za osnovnoškolsko obrazovanje dobili smo i od Grada Varaždina. Važan nam je bio sastanak s gradonačelnikom Goranom Habušem na kojem smo bili u četvrtak. Kada je krenula ova inicijativa nikako nismo željeli da ispadne da će to biti škola za bogate i imućne. Željele smo se okrenuti svakome i zato sam zamolila gradonačelnika da Grad Varaždin našu školu tretira kao i sve ostale gradske škole, a on je obećao da hoće – doznali smo od sestre Jasne Lučić, poglavarice Hrvatske provincije uršulinki rimske unije koja je prošlog tjedna boravila u Varaždinu.

Ove jeseni jedan prvi razred, druge godine još jedan…

Otvaranje vrtića, a sada i osnovne škole nastavak je tradicije odgojno-obrazovnog djelovanja sestara uršulinki u Varaždinu koje su još 1703. godine započele odgojno-obrazovni rad u vrtiću i školi koji je trajao sve do 1945. godine, kada im je to bilo zabranjeno. Otvaranjem vrtića prije četiri godine sestre uršulinke ponovno su oživjele svoju tradiciju koja će se sada nastaviti i kroz osnovnoškolsko obrazovanje koje će biti besplatno.

Podršku za otvaranje škole uršulinke imaju od Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva

– Važno je naglasiti da ćemo osnovnoškolsko obrazovanje uvoditi postupno, što znači da ćemo ove jeseni upisati jedan prvi razred, druge godine imat ćemo drugi razred, a upisati jedan prvi i tako dalje – objasnila je sestra Jasne Lučić.

Prostorni uvjeti dijelom su već ispunjeni. U dijelu uršulinskog samostana još postoji šest učionica koje su netaknute i one će se, kako doznajemo, pripremiti za suvremeno održavanje nastave. Tu je i knjižnica s kojom će se, jednim dijelom, moći služiti i budući učenici.

– U prvom razredu bilo bi 18 učenika, najviše 22 – rekla je sestra Lučić od koje smo doznali i to da je inicijativa za otvaranjem osnovne škole zapravo krenula od roditelja čija djeca polaze vrtić sv. Uršule.

– To je bila njihova velika želja i drago mi je da će se ostvariti – zaključila je sestra Lučić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje