Povežite se s nama

Glazba

Od jutra do mraka u ozračju barokne glazbe i plesa

Objavljeno:

- dana

AESTAS MUSICA

Šzdesetak njih, gotovo nitko stariji od tridesetak godina, svakodnevno ujutro ulazi u varaždinsku Glazbenu školu. Nerijetko se dogodi da izađu tek poslije osam sati navečer.

Odjekuju razni naglasci engleskog jezika. Međunarodnu ljetnu školu barokne glazbe i plesa Aestas Musica, koja se od 14. do 23. kolovoza održava u Varaždinu, ove je godine okupila najveći broj izvođača od premijere prije 16 godina. Baroknim glazbenim i plesnim tajnama podučava ih šest profesora iz Austrije, Hrvatske i Engleske. Mnogima od njih ovo nije prvi put da deset ljetnih dana posvete izobrazbi u Varaždinu. Andreas Helm, austrijski oboist i profesor na Bečkom konzervatoriju, trinaestu godinu zaredom  je umjetnički direktor škole. – Susjed sam, samo „skoknem“ preko granice – veli Helm. Sudeći prema odnosu učenika koji jure u predavaonicu, njegov autoritet ne dolazi pod znak upitnika. – Posla je preko glave. S jedne strane radite s talentima koji već u startu znaju puno. Oni se samo nadograđuju. Istovremeno, škola je koncipirana tako da mogu doći i potpuni amateri. U svakom slučaju, svake godine počinjemo od nule – objašnjava.

Glazba i ples

Dok se iz jedne predavaonice čuo zvuk violončela, iz druge violine, treće čembala, u četvrtoj vježbaju pjevači, zvuk flaute zvuči kao vremeplov u prošlost dok plesači pod budnim okom Mary Collins izvode barokne plesove. Budući da studenti nisu limitirani brojem radionica, mnogi od njih, uz matičnu radionicu upisuju i ples. Poljaci Jan i Patricija, studenti barokne oboe, upravo su tako postupili. – Jako cijenim Andreasa kao oboista pa sam zbog toga i došao – govori Jan, koji s Patricijom, osim ljubavi prema oboi, dijeli i svakodnevni život. – Žao nam je što nemamo vremena čak niti vidjeti Varaždin.

Profesori – šest vrsnih međunarodnih autoriteta

Evo, danas smo počeli u devet, a završit ćemo kasno navečer – govori Patricija. S dečkom je u Varaždin došla i Maria Rafaeli, rodom iz Washinghtona s adresom u Švicarskoj. Baroknu obou svira tri godine, a već desetak godina i modernu.
– U Varaždinu sam bila i prije tri godine, naučila mnogo od Andreasa i odlučila se vratiti ponovno – ističe.
Što se smještaja i hrane tiče, polaznici ovise o vlastitim preferencama. Organizator im internetom pošalje opcije, na njima je da odaberu.

Bez markiranja

Školu očigledno svi doživljavaju vrlo ozbiljno. Nitko ne luta hodnicima Glazbene škole, ne markira s nastave koja u Varaždinu za deset dana košta kao vikend negdje drugdje – mladi plaćaju 200, a oni stariji 300 eura. Novomarofska studentica u Grazu Katarin je već treću godinu ovdje.
– Stručnost profesora je izuzetna – veli mezzosopranistica. Katarina je jedna od sedam polaznika pjevanja. Svi su iz Hrvatske.

Niti jedan jedini plesač nije napustio dvoranu u vrijeme našeg boravka. Pravilo je da smetanja nema. Pripremali su koreografiju za predstavu King Arthur H. Purcella, kojom će na velikoj sceni HNK službeno završiti Aestas Musica 2014.
Ove je godine, kao što smo naveli, najveći broj polaznika do sada. O broju učenika uopće i ovisi održavanje škole. Da ih je manje od 30, škola se ne bi mogla „pokrivati“. Sponzori bi im  bili više nego dobrodošli, ali kako vele, danas ih treba „svijećom tražiti“.

Atrakcija: koncert u Opeki!

Jedan od najzanimljivih koncerata, što se mjesta izvedbe tiče, je 21. kolovoza u 18 sati u Vinici. U bazenu Arboretuma Opeke besplatno će nastupiti 28 članova školskog orkestra, što je za barok raritet. Koncert će se snimati iz helikoptera te će ta slika, vjeruju organizatori, obići svijet. Ravnatelj VBV-a Davor Bobić smatra kako bi trebalo apelirati na ljetne škole i kulturne programe za što učestalije korištenje dvorca, čime bi se ubrzala njegova obnova. Arboretum je adut karta za kulturni turizam Zamislite čembalo u bazenu, koja akustika! – istaknuo je Bobić. Koncert u Vinici bio je predviđen i lanjske godine, ali je zbog kiše održan u varaždinskom HNK. U slučaju kišnog vremena, koncert će i ove godine biti održan u kazalištu s početkom u 19.30 sati.

Rekordan broj polaznika

Unatrag nekoliko godina Aestas Musica se održava u suorganizaciji međunarodne udruge Aestas Musica sa sjedištem u Londonu, Glazbene škole u Varaždinu, HNK Varaždin, VBV-a i Koncertnog ureda Varaždin. Na najbrojnijoj školi do sada sakupilo se desetak svirača violine, desetak flaute, šest oboe, 13 baroknih flauti, četiri violončela, studenti pjevanja, plesa…

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje