Od nogometa se oprostio 35-godišnji Australac hrvatskih korijena Mile Jedinak.

On je kao 19-godišnjak stigao u Varteks kad je trener bio Dražen Besek, a doveo ga je legendarni Slaven Zambata.

– Mile je stigao kao 19-godišnjak i morao se priviknuti na samostalan život. Pamtim ga kao igrača zavidne tehnike i kombinatorike, taktički vrlo dobro potkovanog, no bio je spor – rekao nam je prije dvije godine Dražen Besek kojeg je na klupi tada zamijenio Miroslav Ćiro Blažević.

U ono vrijeme u veznom radu za varaždinski sastav igrali su Kastel, Šafarić, Halilović, Jančevski i Pavičić.

FOTO: Vladimir Mrak

– U ono vrijeme Varteks je bio ekipa koja je radila rezultat i imala je uigranu veznu liniju. Jedinaka se trebalo čekati, a to tada nije bilo moguće – dodao je tada Besek.

Trener svih trenera nije dao priliku Jedinaku i on je nakon godinu i pol napustio Varaždin. Odigrao jednu utakmicu za varaždinskog prvoligaša, vratio se u Sydney United, kasnije sreću potražio u turskim klubovima Genclebirligiju i Antalyasporu, gdje je igrao dvije i pol godine i tada je uslijedila njegova nogometna renesansa u engleskom nogometu.

– Jedinak je okolnim putem napravio vrlo zavidnu karijeru. Pronašao je ligu – englesku Premier ligu koja mu po njegovim karakteristikama najviše odgovara. Također riječ je o vrlo karakternom igraču, a u prilog tome ide što je u mnogim klubovima bio kapetan – zaključio je Besek.

Jedinak je tako šest sezona nastupao za Crystal Palace s kojim je prve dvije sezone proveo u engleskoj drugoj ligi (Championshipu), a potom četiri sezone nastupao u Premier ligi.

Posljednje tri sezone igračke karijere proveo je u Aston Villi, s kojom je 2018. došao do finala doigravanja za ulazak u Premier ligu, a prošle godine izborio povratak u elitni razred engleskog klupskog nogometa.

Bio je kapetan Australije na svjetskim prvenstvima 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji na kojima je u šest utakmica postigao tri pogotka.

Komentari

Komentara