Povežite se s nama

U fokusu

Moderan centar na Motičnjaku: educirali bi djecu, a od otpada proizvodili novu odjeću i namještaj

Objavljeno:

- dana

PROJEKT ČISTOĆE

Hoće li u Varaždinu, na Motičnjaku, biti izgrađen Centar za obradu neopasnog otpada vrijedan 20 milijuna kuna? Riječ je o projektu varaždinske tvrtke Čistoća, koji je u potpunosti spreman za prijavu na EU fondove.

– Centar bi se sastojao od tri cjeline, od kojih je prva sortirnica iskoristivog otpada, dakle papira, plastike, stakla, tekstila i drugog otpada koji prikuplja naše društvo, ali i sva ostala iz Varaždinske županije. Sortirnica je projektirana za kapacitet od sedam tisuća tona godišnje – pojašnjava Davor Skroza, direktor Čistoće.

U planu je i Centar ponovne uporabe otpada. – Iz starog tekstila i namještaja bi se izrađivali novi proizvodi, pri čemu bi se mogle zapošljavati osobe s posebnim potrebama, i to u suradnji s Centrom Tomislav Špoljar. Osim toga, tamo bismo mogli zaposliti naše djelatnike koje imaju nekoliko godina do mirovine, a nisu u snazi za obavljanje težih fizičkih poslova – doznali smo.

Građevinska dozvola ishođena prije godinu i pol, no nikako da se otvore EU natječaji

Edukativni centar za obrazovanje djece s područja cijele Županije treća je cjelina u objektu ukupne površine 2.500 četvornih metara.

– Djeca iz vrtića i škola mogla bi dolaziti na izvanškolsku nastavu, pri čemu bi se napravio poseban kurikulum za taj segment zaštite okoliša i prirode. Lokacija je idealna, budući da se u krugu od dva kilometra već nalaze mehanički i biološki pročistač otpadnih voda, u blizini je kompostana, uskoro bi trebalo biti izgrađeno reciklažno dvorište, a danas-sutra možda i bioplinsko postrojenje te pretovarna stanica – rekao je Skroza.

Novi iskorak

Projekt je prošlog tjedna podržao i zamjenik ministra zaštite okoliša Mario Šiljeg, koji je u Varaždinu bio s pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milanom Rezom.

– Zamjeniku ministra sam prezentirao projekt zahvaljujući posredovanju saborskog zastupnika Anđelka Stričaka. Naime, građevinska dozvola za Centar je postala pravomoćna još u siječnju prošle godine, pa mi već godinu i pol imamo sve spremno za prijavu projekta na EU fondove. Međutim, natječaji nikako da se otvore, iako je u operativnom programu u segmentu gospodarenja otpadom predviđeno 475 milijuna eura. Hrvatska dosad nije povukla ni kunu – navodi direktor Čistoće. Otkriva da se na sastanku rodila i ideja o suradnji budućeg Centra s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu, na kojem se izvodi studij Inženjerstvo ekologije. Doministar Šiljeg je podržao projekt, istaknuvši da je riječ daljnjem iskoraku u razvrstavanju i reciklaži otpada te njegovoj ponovnoj uporabi. No da bi Varaždin na Motičnjaku mogao dobiti moderni i korisni Centar, nužno je otvoriti EU natječaje, što se očekuje nakon usvajanja novog Plana gospodarenja otpadom. 

KORISNO

Centar za obradu neopasnog otpada na Motičnjaku sastojao bi se od tri povezane cjeline, a prostirao bi se na površini od 2.500 četvornih metara.
U njemu bi se zapošljavale i osobe s posebnim potrebama.

Izvor:
Foto: retale.com

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje