Povežite se s nama

Kultura

Od petka do nedjelje u Varaždinu će se održati 6. međunarodni festival FolkoFonija

Objavljeno:

- dana

Centar tradicijske kulture Varaždin idejni je začetnik i organizator festivala FolkoFonija koji se u Varaždinu do sada održao već 5 puta, a ove godine slijedi mu i 6. izdanje.

Međunarodni festival FolkoFonija 2022. održat će se od petka do nedjelje, od 9. do 11. rujna, na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

U dvije večeri građanima će se na pozornici predstaviti brojna kulturno-umjetnička društva, folklorni ansambli i tamburaški sastavi iz Grada Varaždina, Varaždinske županije, ali i ostatka Hrvatske te inozemstva.

Prva večer FolkoFonije, „Večer tamburaške glazbe“ od 19:30 na Kapucinski trg donosi karakteristične zvukove tambura. U 90- minutnom programu na glavnoj pozornici predstavit će se tamburaški orkestri i sastavi iz nekoliko kulturno-umjetničkih društava Varaždina i Varaždinske županije.

Nakon prave tamburaške poslastice, u subotu slijedi pravo veselje za sve ljubitelje folklora i tradicijske umjetnosti, ali i one koji će to tek postati.

Od 10 sati Kapucinski trg rezerviran je za nekoliko interaktivnih radionica te sajam i predstavljanje brojnih Udruga s područja Varaždinske županije koje se bave očuvanjem i promoviranjem tradicijske kulture i baštine.

Već prepoznatljivu radionicu izrade tradicijskog nakita Centar tradicijske kulture održat će za sve zainteresirane, a uz nju će stručni voditelji održati i nezaobilazne plesne radionice za najmlađe čuvare tradicijske baštine.

Uz sve to, građani će moći razgledati šarenilo ručnih radova različitih Udruga žena te isprobati tradicionalne domaće slastice.

Nakon bogatog cjelodnevnog programa vraćamo se na glavnu pozornicu Kapucinskog trga, gdje će šarolik program izvesti folklorni ansambli Varaždinske županije i ostalih krajeva Lijepe naše te gostujuće grupe.

Na drugoj večeri FolkoFonije, „Večeri folklora“ u subotu u 19:30 zanimljivim izvedbama predstavit će se Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin, KUD „Hrvatskih željeznica“ Varaždin, KUD Sv. Jana Jastrebarsko, HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, KUD „Ježek“ Beretinec, KUD „Elizabeta“ Jalžabet, KUD „Salinovec“ te KUD „MAK“ Trnovec. 

U nedjelju, 11. rujna, Centar tradicijske kulture će od 10 sati otvoriti svoja vrata na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV/6 (kraj VTV-a) i omogućiti besplatan ulaz na izložbu bogatog tradicijskoj fundusa.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje