Povežite se s nama

Život i društvo

Od ponedjeljka na području Lepoglave počinje deratizacija

Objavljeno:

- dana

PROTIV MIŠEVA I ŠTAKORA

Veterinarska stanica Varaždin, s ciljem smanjenja broja štetnih glodavaca, nastavlja provoditi sustavnu deratizaciju na području grada Lepoglave.

Ove će godine poslove deratizacije na gradskom području početi obavljati 27. ožujka i to samo na području naselja Lepoglava budući da je prošle godine provedena na ostalim gradskim naseljima. 

Ovogodišnjom akcijom će se obuhvatiti sljedeća naselja i ulice: Antuna Gustava Matoša, Bana Jelačića, Ivana Belostenca, Borje, Braće Radića, Budim, Čret, Frankopanska, Ljudevita Gaja, Gečkovec, Gorica, Matije Gupca, Hrvatskih pavlina, Jeles, Kardinala Alojzija Stepinca, Ante Kovačića, Eugena Kvaternika, Ivana Mažuranića, Antuna Mihanovića, Adama i Katarine Patačić, Purga, Radnička, Ivana Rangera, Sestranec, Svetog Ivana, Augusta Šenoe, Šumec, Trakošćanska, Trg kralja Tomislava, Trg prvog hrvatskog sveučilišta, Varaždinska, Ves, Vinogradska i Zagorska kao i sve površine pogodne za razmnožavanje i zadržavanje glodavaca te kanalizacijska okna (šahtovi) i javne površine.

Deratizacija će se obavljati jednom zaštitnom kutijom po domaćinstvu u kojoj će biti izloženo 800 grama meke. Za vrijeme postavljanja meka u domaćinstvu potrebna je prisutnost odrasle osobe. Nakon postavljanja, meke se ne smiju dirati i premještati, a uginule štakore i miševe potrebno je zakopati.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Prema najavama župana Čačića u škole i dalje neće svi učenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, govorio je o tome hoće li županija popuštati mjere.

– Ništa bitno se ublažiti neće ako želimo voditi računa o zdravlju, u kontekstu usporenog cijepljenja, a posebno u kontekstu sezone koja u četiri petine ovisi o ljetnom dijelu – rekao je Čačić za N1 i dodao da već sad razmišlja o posljedicama po turizam.

Teretanama Čačić kaže “da”, kao i kinima i kazalištima. Za kavu za van uopće ne smatra da je problem, kao niti muzeji.

Zatim je najavio što će dalje biti u Varaždinskoj županija s nastavom, o čemu je rekao: “Pri otvaranju školskog sustava treba paziti da nam se ne pojavi eksplozija ovog brzoširućeg virusa. Ovog trenutka ga nemamo evidentiranog. Mi idemo i dalje s modelom da četiri razreda osnovne idu (u školu na nastavu), da viši ne idu, da srednja ne ide, da maturanti idu.”

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnji proljetni mrazovi koji su naštetili ispaši pčela, a time utjecali i na proizvodnju meda, ugrozili su opstojnost pčelinjih zajednica koje nisu mogle proizvesti dovoljno hrane potrebne za preživljavanje zime.

Za njihov spas, pčele je potrebno dohraniti što će pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico s područja Grada Lepoglave, učiniti uz gradsku pomoć. Naime, Grad Lepoglava nabavio je pogače za prihranu pčela te ih podijelio pčelarima.

– Kontinuirano podupiremo rad udruga, posebice onih koje imaju neku gospodarsku djelatnost poput Pčelarska udruga Čmalico. Nabavili smo i podijelili 800 pogača za prihranu upravo onoliko pčelinjih zajednica koliko ih imaju pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico, s gradskog područja. Vjerujem da ćemo im tako pomoći očuvati pčelinje zajednice budući da znamo koliko je važna uloga pčela u našem ekosustavu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da ovo nije prva pomoć Grada Lepoglave Pčelarskoj udruzi Čmalica i njezinim članovima.

Naime, Grad je prijašnjih godina nabavio i donirao preparate za suzbijanje varoe, tonu i pol šećera, također za prihranu pčela, dvije pčelarske vage, a financirao je i projekt mednog doručka u vrtićima i školama te projekt podjele medonosnih sadnica stabala građanima.

– Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena te smo bili primorani zatražiti pomoć koja ni ovog puta nije izostala kada je Grad Lepoglava u pitanju. Vjerujem da ćemo zahvaljujući dobivenoj pomoći uspjeti zadržati pčelarstvo na postojećem nivou – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalica Milan Vukovski zahvalivši gradonačelniku i Gradu Lepoglavi na razumijevanju i kontinuiranoj pomoći pčelarima.

Ovom prigodom pomoć nije pružena samo pčelarima. Naime, kod izbora dobavljača pogača za prehranu pčela Grad Lepoglava odlučio se za dobavljača s područja Grada Siska. – Pogače smo kupili od obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva s potresom pogođenog područja kako bismo i tako pomogli tamošnjim ljudima – dodao je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je podjeli pogača pčelarima nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

Nastavite čitati