Povežite se s nama

U fokusu

Od ponedjeljka stroga pravila. Tko smije parkirati pod prozorima pacijenata Opće bolnice Varaždin?

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

S početkom tjedna, u ponedjeljak počinje i novi režim parkiranja u Općoj bolnici Varaždin.

Novim pravilima bi se napokon trebala riješiti buka automobila i gužva posvuda parkiranih automobila kako bi pacijenti dobili potreban mir i nesmetano prolaziti vozila Hitne pomoći.

Na prostoru bivšeg heliodroma uređeno je parkiralište sa 240 mjesta za zaposlenike Opće bolnice Varaždin, a postojeće veliko parkiralište na ulazu u bolnicu je objedinjeno.Konkretno, dosadašnja dva parkirališta – jedno za posjetitelje, a drugo za zaposlenike – sada je kao jedno parkiralište rezervirano isključivo za pacijente i posjetitelje bolnice.

Iako će u krugu bolnice sada biti više parkirnih mjesta nego ranije – 470 u odnosu na 300 – tu će biti puno teže parkirati nego dosad.

Tko i gdje smije parkirati?

U bolnički krug  se više neće moći ulaziti automobilima kao dosad. Tko će ubuduće imati dozvolu za ulazak pod same prozore bolničkih soba, pojasnio je ravnatelj dr. Nenad Kudelić:

– U bolnički krug omogućit će se ulaz automobilima osoba s posebnim potrebama za koje je osiguran određen broj parkirališnih mjesta u samom krugu bolnice, označena parkirališta za invalide. Osim njih, u krug će moći isključivo automobili čiji vozači dovezu nepokretnog pacijenta, malo dijete ili osobu s posebnim potrebama, ali će vozačima automobila zadržavanje biti dozvoljeno samo do 15 minuta. Budući da će biti osiguran dovoljan broj parkirnih mjesta na velikom parkiralištu kod ulaza u bolnicu, nema razloga da svi oni koji mogu prošetati nekoliko koraka do mjesta gdje idu na pregled ili zahvat, vađenje krvi ili laboratorijsku dijagnostiku, ili nešto slično, ne odu od parkirališta do tamo pješke – naglasio je ravnatelj Kudelić.

Plaćanje će biti kao i dosad, a za parkiralište na ulazu u bolnicu vrijedit će naplata kao i u ostalim dijelovima grada. Za korisnike bolnice odnosno posjetitelje bit će dostupno 176 parkirnih mjesta za koje će se i dalje plaćati cijena od 5 kuna po satu u radne dane od 7.00 do 19.00 te subotom od 7.00 do 15.00 sati. Nedjeljom i blagdanom parkiranje se ne naplaćuje.

Ravnatelj Kudelić zaključuje kako je da je novim režimom postignut cilj: uvođenje reda te omogućavanje pristupa hitnim službama, što je ponekad bilo jako otežano.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje