Povežite se s nama

Život i društvo

Od posljedica moždanog udara godišnje se liječi oko 13.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Hrvatski dan moždanog udara i ove se godine obilježio 21. lipnja. Moždani udar (cerebrovaskularni inzult, apopleksija, kap) označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije, zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima.

Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica, što za posljedicu ima oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj dio mozga kontrolira. Moždani udar može biti posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju, što se naziva ishemijski moždani udar ili infarkt mozga, koji je i najčešći. No, može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu, kada dolazi do izljeva krvi u mozak, odnosno do hemoragijskoga moždanog udara.

Najčešći simptomi moždanog udara su iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela, iznenadne smetnje govora (otežano razumijevanje, izgovaranje ili gubitak govora), iznenadne smetnje vida (naglo zamagljenje ili gubitak vida), iznenadne smetnje u hodu (nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže), vrtoglavica te iznenadna jaka glavobolja koja može biti praćena mučninom i povraćanjem.

Hrvatska

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. U 2019. godini od moždanog udara umrlo je 5180 osoba, odnosno 10 % svih umrlih. Od toga je 2191 umrli muškarac (8,6 % svih umrlih muškaraca) i 2989 umrlih žena (11,3 % svih umrlih žena). U dobi do 65 godina od moždanog udara umrlo je 379 osoba, odnosno 4,4 % ukupno umrlih ove dobne skupine. Dobno specifične stope mortaliteta rastu s dobi i za sve dobne skupine su više u muškaraca nego u žena, osim kod starijih od 80 godina, gdje su stope više kod žena. Godišnje se u Hrvatskoj zbog moždanog udara liječi oko 12 do 13 tisuća osoba.

U posljednjih 20 godina (od 2000. do 2019. godine) prisutan je pozitivan trend smanjenja standardizirane stope smrtnosti od moždanog udara u Hrvatskoj, koja je s 251,4/100.000 u 2000. pala na 98,8/100.000 u 2019. godini, što je izraženije za dobnu skupinu od 0 do 64 godine.

Prema posljednjim podacima Eurostata za 2017. godinu, Hrvatska je po standardiziranoj stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti na visokom šestome mjestu od ukupno 34 europske zemlje. Zemlja s najvišom stopom je Bugarska, a s najnižom Švicarska.

Većina moždanih udara može se spriječiti

Moždani udar može se dogoditi bilo komu, bilo kad i bilo gdje. Svaka četvrta odrasla osoba doživjet će moždani udar te je on vodeći uzrok smrti i dizabiliteta diljem svijeta. Međutim, gotovo svi moždani udari mogu se spriječiti mjerama prevencije, navodi HZJZ.

Prvi korak u prevenciji je identificirati i razumjeti vlastite rizične čimbenike te smanjiti vlastiti rizik pridržavajući se preporuka stručnjaka.

Stoga prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu kolesterola i fibrilaciju atrija. Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte. Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća. Ograničite konzumaciju alkohola. Nemojte pušiti, a ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja. Naučite prepoznati simptome upozorenja i odmah zatražite pomoć.

Čimbenici na koje ne možemo utjecati su životna dob, spol i obiteljska sklonost.

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Život i društvo

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije: 846 učenika upisano u 11 centara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas, 23. listopada, su službeno počeli s radom. U 11 centara izvrsnosti upisano je 846 učenika, od čega je 560 osnovnoškolaca i 286 srednjoškolaca, a s njima radi 168 mentora.

Uspješan rad poželio im je župan Anđelko Stričak putem video-poruke budući da zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati svečanost na kojoj su se prijašnjih godina tradicionalno okupljali učenici i njihovi roditelji.

– Ponosni smo na sve vas koji ste motivirani da i u slobodno vrijeme dodatno radite na svojim talentima te usvajate nova znanja i vještine. Varaždinska županija čini sve da vam osigura maksimalno dobre uvjete ovdje u centrima izvrsnosti, kao i dodatnu podršku u vidu besplatnog prijevoza i obroka, a kasnije i adekvatnih priznanja, nagrada i stipendija. Želim da usvojite puno novih znanja i iskoristite sve svoje potencijale, jer svojim idejama i inovacijama zasigurno možete poboljšati mjesto u kojem živite, ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Stoga svima vama želim puno uspjeha, osobnog zadovoljstva, ali i zabave kroz učenje! – istaknuo je župan Stričak.

Video-poruka dostupna je klikom na OVDJE.

U novoj školskoj godini djeluju centri izvrsnosti iz matematike, informatike, fizike, kemije, biologije, novih tehnologija, poduzetništva, hrvatskoga jezika, likovne umjetnosti, nacionalne povijesti i komunikacije, a u sklopu njih i programi za astronomiju, šah i robotiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje