Povežite se s nama

Kultura

Od Prvog svjetskog rata do mitova i legenda o vampirima

Objavljeno:

- dana

Srijeda u muzeju

Gradski muzej Varaždin prvom će Srijedom u muzeju u listopadu, iznova aktualizirati  izložbu Narod u nevolji.

Riječ je o izložbi kojom se Gradski Muzej Varaždin uvrstio u nacionalni program obilježavanja 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata. Premda je njezinu otvorenju u

Prvog će se dana listopada organizirati još jedno razgledavanje uz stručno vodstvo autorice Spomenke Težak

lipnju ove godine nazočila mnogobrojna publika dok je ovih dana muzej prebukiran posjetama brojnih školskih grupa iz Varaždinske i Međimurske županije, prvog će se dana listopada organizirati još jedno razgledavanje izložbe uz stručno vodstvo njezine autorice, muzejske savjetnice u GMV-u, Spomenke Težak.

Charlie Chaplin

Kao dodatni program i tematsku poveznicu s izložbom, Muzej je u suradnji s udrugom Variete pripremio projekciju filma Charliea Chaplina O desno rame / Shoulder Arms. Ova kratka komedija/drama iz 1918. godine priča je o vojniku koji, u Francuskoj u doba Prvog svjetskog rata, sanja kako odlazi u akciju iza neprijateljskih linija i postaje ratni juna

Program se održava u palači Herzer na Franjevačkom Trgu s početkom u 19 sati uz besplatan ulaz.

Ostali programi u sklopu Srijede u Muzeju u listopadu obuhvaćaju otvorenje izložbe crteža Suzane Hižak 9. i 10. listopada te godišnje izložbe članova HDLU-a Varaždin , 15. listopada.Također članova HDLU-a Varaždin , 15. listopada.Također će se,22. listopada, održati  predavanje o mitovima i legendama o vampirima srednje i istočne Europe i znanstveno-popularno predavanje s prigodnom izložbom pod nazivom Mit u prostoru o starim Slavenima iz naših krajeva i njihovim mitološkim običajima.

Izvor:
Foto:

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Kultura

U ponedjeljak produkcija učenika Područnog odjela u Cestici varaždinske Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije dvije godine sa svojim je radom započeo Područni odjel Glazbene škole u Cestici. Tada su upisani prvi učenici za instrumente klavir, violina, rog, truba i klarinet.

Svi oni će svoj prvi nastup pred cestičkom publikom imati u ponedjeljak, 21. lipnja, s početkom u 18 sati u Kulturnom centru u Cestici, a ulaz je besplatan.

– Pozivamo sve zaljubljenike u glazbu na ovaj jedinstveni događaj, dajmo podršku našim mladim glazbenicima! – poručuju iz škole.

Organizatori događaja su Općina Cestica i Glazbena škola u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!