Povežite se s nama

Život i društvo

Od raka vrata maternice u Varaždinskoj županiji u 2019. godini oboljelo 36 žena

Objavljeno:

- dana

Prvi mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 15. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 17. do 23. siječnja ove godine.

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi-prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina.

Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama.

Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja  i dalje su vrlo visoki, i ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena.

Zbog mogućnosti prevencije, i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije <4/100 000 žena).

Jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Osim toga, prošle je godine usvojen i Europski plan borbe protiv raka, koji kao jedan od ciljeva ima i pružanje potpore zemljama članicama u eliminaciji raka vrata maternice. Kao nužni koraci navode se usvajanje i implementacija organiziranog probira na rak vrata maternice temeljenog na najnovijim dokazima, poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe), osigurano liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena te povećanje cijepnog obuhvata na 90% do 2030. godine.

Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019.), u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA – test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno.

Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

Za više informacija o samoj bolesti, prevenciji i liječenju raka vrata maternice možete posjetiti  internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Osim ciljanoj populaciji, ženama, stranica je namijenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem online obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji u 2019. godini (zadnji dostupni podaci Registra za rak o obolijevanju)  je 11 žena oboljelo od raka vrata maternice, a kod daljnjih 25 žena je dijagnosticiran karcinom in situ.

U 2020. godini od raka vrata maternice u Varaždinskoj županiji su umrle 2 žene. U istoj godini bilo je 63.552 žena u skrbi kod ginekologa u PZZ, od kojih je 18.544 i koristilo zdravstvenu zaštitu.

Urađeno je 8.918 PAPA- testova, od čega 128 testova kod djevojaka <=18 godina, a 8.150 kod >19 godina. 640 PAPA – testova se odnosi na žene starije od 65 godina, prema izvješćima 9 timova za zdravstvenu zaštitu žena na području VŽ u 2020. godini.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Djelatnost za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu ove će godine fokus staviti na primarnu prevenciju cijepljenjem kroz organiziranu edukaciju o HPV- u i cijepljenju u srednjim školama, u sklopu provedbe edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju Nacionalnog preventivnog programa „Živjeti zdravo“ u nadolazećem tjednu. Edukacija je dogovorena sa Srednjom školom u Ivancu i Srednjom školom u Novom Marofu , a održana je već ranije u Srednjoj školi u Maruševcu te Gospodarskoj školi Varaždin gdje će se u narednim tjednima provesti evaluacija. Edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju kontinuirano provodi i Djelatnost školske i adolescentne medicine ZZJZ u svim školama na području županije, prema svom planu i programu rada.  

Sve žene u dobi od 25 – 64 godine pozivamo da obavljaju redovne ginekološke preglede uz PAPA test i HPV test te brinu o svom zdravlju prema uputama ginekologa.  Preventivni pregledi preporučuju se jednom godišnje, a PAPA – test i HPV – test prema uputi ginekologa. Mlada žena (u dobi do 24 godine) treba ići kod ginekologa na PAPA-test onoliko često koliko joj to preporuči liječnik s obzirom na zdravstveno stanje i ginekološke nalaze, što može biti, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, jednom godišnje. Žene u dobi od 25 godina i starije, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, trebaju ići na preventivne preglede svake tri godine. Ovisno o rezultatu PAPA testa ili HPV testa, ginekolog upućuje ženu na daljnje pretrage koje mogu uključivati ponavljanje PAPA testa i/ili testiranja na HPV i/ili kolposkopiju (pregled vrata maternice pod velikim povećanjem).

Bez obzira na to što se rak vrata maternice ne nalazi među 15 vodećih sijela raka u žena, on je i dalje pitanje od velikog javnozdravstvenog interesa jer je u potpunosti preventabilan. Do invazivnih slučajeva raka vrata maternice, a osobito smrti ne bi smjelo ni doći s obzirom na dostupne preventivne alate i intervencije.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje