Povežite se s nama

Kultura

Od rodne Orehovice i Varaždina – esperantom do kraja svijeta!

Objavljeno:

- dana

Spomenka Štimec

Po preporuci UNESCO-a i uz pokroviteljstvo Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, 2017. godina proteći će u znaku obilježavanja 100. obljetnice smrti Lazara Ludviga Zamenhofa, tvorca međunarodnog jezika esperanta; osim toga, ove se godine obilježava i 130. obljetnica stvaranja esperanta.

Stoga kao da doista nema boljeg načina otvoriti ovu kulturnu godinu nego prilogom o hrvatskoj esperantistici Spomenki Štimec, a dodatni povod njezina je netom objavljena knjiga pripovijedaka, sjećanja i putopisa Dom u Srednjoj Europi.

– Moj tata je iz Goričana, a mama potječe iz obitelji pl. Beloševića iz Hrašćine. Njezino prvo učiteljsko radno mjesto “po dekretu” 1945. bila je međimurska Orehovica, gdje sam i ja rođena i gdje sam krenula u osnovnu školu. Kupili smo “grunt” u Varaždinu, gdje su roditelji sagradili kuću i gdje sam završila osnovnu školu i Gimnaziju. Mamin djed Stjepan pl. Belošević, hrašćinski bilježnik, kupio je nakon Prvoga svjetskog rata od Strossmayerove obitelji Adrowski-Unukić kuriju u Hrašćini, koja je stotinjak godina u posjedu obitelji, i ova pradjedova adresa je 75 godina nakon njegove smrti i moja zagorska adresa. A kako sam pak radni vijek odradila u Zagrebu, Zagreb je, naravno, glavni grad te moje Srednje Europe – objašnjava.

Iako, dakle, posve ukotvljena u sjevernohrvatski dio Srednje Europe, Spomenka Štimec proputovala je gotovo cijeli svijet, i to prvenstveno zahvaljujući – esperantu! Autorica je desetak knjiga izravno napisanih na esperantu, a objavljuje širom svijeta: u Beču, Budimpešti, Paderbornu, Harbinu, Pisi, Rejkaviku, Kini i Japanu… Dobitnica je niza međunarodnih nagrada te je uvrštena u svjetske esperantističke antologije.

Osim kao svojevrsnu mladenačku ljubav, autorica esperanto vidi i kao jedinstveno sredstvo za promicanje hrvatske kulture u inozemstvu. Tako je, primjerice, posredovala kod prevođenja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić na perzijski, japanski, bengalski, kineski, vijetnamski i korejski jezik! Pritom je esperanto poslužio kao “jezik-most”. Naime, kako prevoditelji s hrvatskog na te jezike gotovo da i ne postoje, prvo su Hrvati preveli Hlapića na esperanto, a potom su ga, tek uz neke manje dodatne konzultacije, esperantisti iz Azije znatno lakše preveli na svoje jezike, otvorivši im tako put do više stotina milijuna čitatelja! Možda je upravo to “premošćivanje” danas najvažnija uloga esperanta!

No, koliko god putovala po svijetu, od Južne Amerike do Japana, Spomenka Štimec uvijek se vraća u svoj “dom u Srednjoj Europi”. U knjizi piše i o kuriji u Hrašćini, kojoj je vlasnica i u kojoj je uredila esperantsku knjižnicu. U njoj organizira Susrete esperantskih pisaca i prevoditelja, ali i tzv. Susrete meteorita, jer se Hrašćina pročula po meteoritu koji je 1751. pao u susjedno selo Domovec!

O toj i o drugim sjevernohrvatskim, dakle zavičajnim temama Spomenka Štimec u svojoj knjizi piše toplo i pronicljivo, dok njezini putopisi svakako pripadaju samom vrhu tog žanra u nas. Knjigu Dom u Srednjoj Europi objavili su Hrvatskozagorsko književno društvo iz Klanjca i Esperantsko društvo Trixini iz Hrašćine.

Esperanto u Varaždinu

Varaždin ima veliku esperantističku tradiciju. Donedavno je u gradu djelovalo Esperantsko društvo “Božidar Vančik”, a 15. prosinca osnovano je Esperantsko društvo Varaždin. Za predsjednika je izabran Srećko Radulović, a za dopredsjednicu Snježana Rusman. U organizaciji novog društva već su u tijeku tečajevi esperanta pod vodstvom Siniše Horvat, a zainteresirani se mogu obratiti na na e-mail: [email protected] ili mobitel: 099/8294799.

Izvor:
Foto:

Kultura

Međimurska pjesma u izvedbi KUD-a Mihovljan orila se usred grada Korčule!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa “Folklorne večeri KUD-a Mihovljan na otoku Korčuli”, članice i članovi folklorne i tamburaške sekcije Društva u petak, 9. srpnja, izveli su tri nastupa te su tako spletovima međimurskih plesova i pjesama oduševili brojne domaćine i turiste koji borave na tom otoku.

Usprkos neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji, sam projekt uspješno je realiziran u suradnji KUD-a Mihovljan, TZ-a Grada Korčule te Grada Čakovca.

Svoj prvi nastup “kudovke” i “kudovci” iz Mihovljana održali su pred brojnim gostima prekrasnog apartmanskog naselja Aminess u kojem su bili smješteni te u kojem su neumorno, usprkos velikim vrućinama, svakodnevno održavali jutarnje i večernje probe. Kao pravi čuvari tradicijske i kulturne baštine Međimurja, nisu željeli propustiti priliku upoznati se s kulturom i tradicijom otoka Korčule pa su u gradu Korčuli posjetili nastup Hrvatskoga glazbenog društva “Sveta Cecilija”, čije su članice i članovi izveli tradicionalni borbeni ples sa mačevima, poznatu morešku.

Čuvari tradicije

Budući da je vodstvo HGD-a “Sveta Cecilija” dobilo informaciju da će KUD Mihovljan prilikom njihova nastupa biti u publici, nakon predstave članice i članovi društva su, kao čuvari tradicije i kulture svojih krajeva, podijelili i razmijenili iskustva. Na kraju neformalnog razgovora i druženja dogovoren je zajednički nastup koji su Mihovljančarke i Mihovljančari s ponosom i realizirali.

Tako se međimurska pjesma orila u samom centru Korčule, a međimurski plesovi plesali zajedno s moreškom. Nakon nastupa pred brojnom domaćom i stranom publikom, dogovorena je daljnja suradnja ovih dvaju društava: vodstvo HGD-a “Sveta Cecilija” iskazalo je želju za dolaskom u Čakovec.

– U organizaciji TZ-a Grada Korčule naše je društvo je nastupilo pred brojnom domaćom i stranom publikom na Trgu pomirenja. Tim nastupom promovirali smo tradicijsku i kulturnu baštinu te narodnu nošnju Međimurja. Od publike smo u nekoliko navrata izmamili ovacije. Cijeli nastup vrlo je dobro bio medijski popraćen pa ga je tako prenosila i TV Korčula, a najavio Radio Korčula čiji je gost bio predsjednik Društva dr. sc. Predrag Kočila.

Ponosni što je upravo KUD Mihovljan promoviralo kulturnu baštinu Međimurja pred brojnim domaćinima i turistima na otoku Korčuli, željno iščekujemo da se popravi epidemiološka situacija te da svi KUD-ovi u Republici Hrvatskoj ponovo počnu sa probama i nastupima! – kažu iz Kulturno-umjetničkog društva Mihovljan.

Nastavite čitati

Kultura

Za očuvanje bednjanskog govora Ministarstvo kulture i medija Općini dodijelilo 20.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Bednja ulaže u svoju kulturu, baštinu i tradiciju. Vidljivo je to iz programa edukativnih radionica koji provodi s ciljem očuvanja bednjanskog govora.

Za taj je program Ministarstvo kulture i medija u sklopu natječaja za zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Općini dodijelilo sredstva u iznosu od 20 tisuća kuna.

S obzirom na to da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, a današnji se govor razlikuje od prijašnjeg, Općina Bednja odlučila je provesti edukativne radionice za djecu koje će poticati očuvanje tradicionalnog govora.

– Bednjanski se govor ubraja među najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala i zanimljivih glasovnih promjena. Važno nam je očuvati ga među mlađim generacijama jer on predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine našega kraja – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak. 

Edukativne radionice koje se održavaju od svibnja ove godine, a trajat će sve do rujna, namijenjene su djeci od četvrte do dvanaeste godine.

Radionice bi djecu trebale potaknuti na pisanje stihova i sastavaka na bednjanskom, kao i na njegovo očuvanje u dramskim i folklornim sekcijama.

– Putem niza glazbenih, kulinarskih, istraživačkih te dramskih i literarnih radionica nastojimo zainteresirati naše najmlađe mještane za stvaranje na izvornom bednjanskom i tako očuvati naš govor. Osim toga, na radionicama ih potičemo i na promišljanje o važnosti očuvanja naše kulture, baštine i tradicije. Djeca su naša budućnost i na njima svijet ostaje. Stoga je važno da ona njeguju našu kulturu i baštinu i nastave ih širiti među budućim generacijama – zaključio je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje