Povežite se s nama

U fokusu

Od sada i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije razvrstavaju otpad

Objavljeno:

- dana

ČISTOĆA IH OPSKRBILA KUTIJAMA

Zahvaljujući suradnji tvrtke Čistoća i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije zaposlenici te institucije mogu odvajati otpad po kancelarijama, kao i pacijenti u čekaonicama.  

Čistoća je ovih dana Zavod opskrbila kutijama za odvajanje otpada te brošurama kako na pravilan način razvrstavati otpad.

Korak naprijed: dosad se odvajao samo papir, sada i ostali otpad

– Drago mi je što je konačno omogućeno da se u prostorima Zavoda za javno zdravstvo može razvrstavati otpad. Do sada se u Zavodu razvrstavao papir i ostali otpad, a sada ćemo dodatnom selekcijom smanjiti ukupnu količinu otpada te povećati dio za ponovno korištenje – rekao je ravnatelj Zavoda Krunoslav Kovačić.

Kutije za razvrstavanje otpada podijeljene su na odjelima za medicinsku mikrobiologiju, epidemiologiju, školsku medicinu, zdravstvenu ekologiju, u Centru za prevenciju ovisnosti te po uredima Zavoda. Osim u Varaždinu otpad će se razvrstavati i po ispostavama Zavoda u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.

– Podjelom kutija i materijala za razvrstavanje otpada tvrtka Čistoća nastavlja sa stvaranjem uvjeta za razvrstavanjem otpada ‘na kućnom pragu’ odnosno na mjestu gdje otpad nastaje. Cilj je smanjenje ukupne količine otpada. Do sada ovakvu suradnju imamo s obrazovnim ustanovama u gradu Varaždinu, te općinama Cestica, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Đurđ, Vidovec i Veliki Bukovec – poručuju iz tvrtke Čistoća.

Izvor:
Foto: Čistoća

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje