Povežite se s nama

U fokusu

Od siječnja još viša studentska satnica – povećava se na 29,29 kuna

Objavljeno:

- dana

Prije nekoliko godina poslodavci su studente za obavljanje posla po satu plaćali od oko 16 ili 18 kuna naviše, a za dva mjeseca, na radost brojnih studenata, za takve će poslove morati izdvojiti minimalno 29,29 kuna po satu.

Promjena

Naime, minimalna studentska satnica će od 1. siječnja 2022. godine iznositi 29,29 kuna, što je posljedično povezano s Uredbom o visini minimalne plaće za 2022. godinu, pa će tako minimalna neto plaća u idućoj godini iznositi 3750 kuna, što je povećanje za 10,3 %, a čime će ujedno minimalna plaća prvi put biti iznad 50 % prosječne neto plaće.

Toj su se vijesti obradovali mnogi studenti jer je neto studentska satnica vezana upravo za bruto minimalnu plaću u Republici Hrvatskoj, a izračunava se tako da se bruto minimalna plaća dijeli na 160 radnih sati i tako se dobiva neto minimalna studentska satnica.

Tako je za 2021. godinu neto minimalna studentska satnica iznosila 26,56 kuna, a od 1. siječnja iznosit će čak 29,29 kuna po satu rada, uz povećanje satnice za 50 % za prekovremeni rad te rad nedjeljom, noću i blagdanom. Isto tako, Zakonom je definirana i valuta plaćanja te su poslodavci dužni isplatiti studente u roku od 15 dana od dana završetka posla. Kako komentiraju povećanje minimalne studentske satnice, upitali smo voditeljicu Student servisa iz Studentskog centra Varaždin Sonju Nidogon Višnjić, mag. oec.

– Kao ustanova koja se bavi posredovanjem u radu između studenata i poslodavaca, iznimno smo zadovoljni ovom zakonskom regulativom i smatramo da je to ispravan način, da rad studenata bude adekvatno plaćen i u skladu s ekonomskim kretanjima tržišta radne snage. Svjedoci smo porasta cijena dobara u našoj zemlji i šire, inflaciji, ali isto tako se iz dana u dan suočavamo sa sve većim nedostatkom radne snage. Prema našim dosadašnjim iskustvima u posredovanju, smatramo da poslodavci ovo povećanje minimalne neto studentske satnice neće smatrati negativnim, samim tim što već i sada većina poslodavaca plaća studente iznad minimalne Zakonom definirane studentske satnice. Uvijek polazimo od toga da treba zaštititi dostojanstvo svakog radnika, pa upravo iz tog razloga i postoje mehanizmi poput minimalne plaće i minimalne studentske satnice – objasnila je Sonja Nidogon Višnjić.

Voditeljica ovoga posredničkog servisa ne smatra da će nova studentska satnica izravno utjecati na smanjenje ponude studentskih poslova, s obzirom na to da će nekim poslodavcima možda biti preskupo plaćati studenta po satu rada 29,29 kuna.

Hoće li nekim poslodavcima biti preskupo plaćati studenta po satu rada 29,29 kuna?

– Mišljenja sam da je poslodavcima, a i nama kao posrednicima, u zapošljavanju daleko veći problem pronalazak stručne, adekvatne radne snage koja može i želi raditi. Kada je riječ o mišljenju studenata, većina ih podržava povećanje minimalne satnice, što je i logično – navodi voditeljica Student servisa, koji svoje podružnice ima u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima. Njihovim posredstvom ove je godine do kraja listopada radilo oko 6000 članova-studenata, a ponuda poslova bila je najbolja i najraznovrsnija tijekom ljetnih mjeseci.

No, i sada, odnosno tijekom cijele kalendarske godine, posla uvijek ima dovoljno za sve studente koji mogu raditi uz svoje akademske obveze, objašnjava naša sugovornica. Najveći broj studenata na lokalnom području zapošljavaju tvrtke iz prehrambene industrije (Vindija, Koka, Podravka), a satnice su kod tih poslodavaca uvijek iznad minimalne studentske satnice – trenutno se kreću u rasponu od 28 do 30 kuna, dok je, podsjećamo, trenutačna minimalna satnica 26,56 kuna. No, ovi poslodavci osiguravaju i topli obrok i dodatne beneficije studentima kao što su mogućnosti prilagodbe smjena i usklađenja akademskih obveza i posla.

Najzahtjevniji, ali i najbolje plaćeni sektor je IT, s prosječnim studentskim satnicama od oko 70 kuna

– IT sektor je najzahtjevniji, ali i najbolje plaćeni sektor, s prosječnim studentskim satnicama od oko 70 kuna, s tim da i ovdje satnica ovisi o zahtjevnosti posla, kompetencijama studenata i, naravno, o kretanjima na tržištu slobodne radne snage, no nikad u ovom sektoru minimalna studentska satnica nije predstavljala ograničenje. Poslodavci su spremni adekvatno platiti stručni kadar, a na studentima je da opravdaju njihovo povjerenje – objašnjava.

Student servis Varaždin bilježio je i u ovoj zahtjevnoj godini, obilježenoj utjecajima pandemije, veći broj otvorenih radnih mjesta od broja zainteresiranih studenata za rad, tako da posla uvijek ima za sve koji žele i mogu raditi, ovisno o učeničkim, odnosno fakultetskim obvezama.

– Minimalna studentska satnica sve je češće iznimka, a ne pravilo, jer povećanjem satnice raste i broj potencijalno zainteresiranih za posao. Povećanje studentskih satnica slijedi trendove tržišta (ponude i potražnje radne snage) te je zakonska regulativa u biti ovdje samo zbog onih poslodavaca koji eventualno ne uviđaju potrebu za prilagodbom ili iz ekonomskih razloga poslovanja ne mogu pratiti ove trendove. Kao posrednici između studenata i poslodavaca, nastojimo udovoljiti i potrebama i željama studenata, ali, naravno, i poslodavaca. Za sve naše korisnike dostupan je web-servis, koji omogućava studentima kreiranje online studentskih ugovora bez potrebe dolaska u urede – objašnjava Nidogon Višnjić.

Dodajmo da su novost Student servisa SC-a Varaždin i e-studentski ugovori, za koje smatra da će biti svojevrsna prekretnica u njihovu poslovanju. – Konačno možemo reći da nema nikakvih papira i da se apsolutno kompletno posredovanje odvija bez potrebe za fizičkim kontaktom ili ispisom i ručnim ovjeravanjem studentskih ugovora. Na ovaj način Studentski centar Varaždin prati digitalne trendove poslovanja, te smo prvi studentski servis u Hrvatskoj koji je korisnicima omogućio potpuno elektroničko posredovanje u zapošljavanju – zaključuje.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje