Povežite se s nama

U fokusu

Od siječnja još viša studentska satnica – povećava se na 29,29 kuna

Objavljeno:

- dana

Prije nekoliko godina poslodavci su studente za obavljanje posla po satu plaćali od oko 16 ili 18 kuna naviše, a za dva mjeseca, na radost brojnih studenata, za takve će poslove morati izdvojiti minimalno 29,29 kuna po satu.

Promjena

Naime, minimalna studentska satnica će od 1. siječnja 2022. godine iznositi 29,29 kuna, što je posljedično povezano s Uredbom o visini minimalne plaće za 2022. godinu, pa će tako minimalna neto plaća u idućoj godini iznositi 3750 kuna, što je povećanje za 10,3 %, a čime će ujedno minimalna plaća prvi put biti iznad 50 % prosječne neto plaće.

Toj su se vijesti obradovali mnogi studenti jer je neto studentska satnica vezana upravo za bruto minimalnu plaću u Republici Hrvatskoj, a izračunava se tako da se bruto minimalna plaća dijeli na 160 radnih sati i tako se dobiva neto minimalna studentska satnica.

Tako je za 2021. godinu neto minimalna studentska satnica iznosila 26,56 kuna, a od 1. siječnja iznosit će čak 29,29 kuna po satu rada, uz povećanje satnice za 50 % za prekovremeni rad te rad nedjeljom, noću i blagdanom. Isto tako, Zakonom je definirana i valuta plaćanja te su poslodavci dužni isplatiti studente u roku od 15 dana od dana završetka posla. Kako komentiraju povećanje minimalne studentske satnice, upitali smo voditeljicu Student servisa iz Studentskog centra Varaždin Sonju Nidogon Višnjić, mag. oec.

– Kao ustanova koja se bavi posredovanjem u radu između studenata i poslodavaca, iznimno smo zadovoljni ovom zakonskom regulativom i smatramo da je to ispravan način, da rad studenata bude adekvatno plaćen i u skladu s ekonomskim kretanjima tržišta radne snage. Svjedoci smo porasta cijena dobara u našoj zemlji i šire, inflaciji, ali isto tako se iz dana u dan suočavamo sa sve većim nedostatkom radne snage. Prema našim dosadašnjim iskustvima u posredovanju, smatramo da poslodavci ovo povećanje minimalne neto studentske satnice neće smatrati negativnim, samim tim što već i sada većina poslodavaca plaća studente iznad minimalne Zakonom definirane studentske satnice. Uvijek polazimo od toga da treba zaštititi dostojanstvo svakog radnika, pa upravo iz tog razloga i postoje mehanizmi poput minimalne plaće i minimalne studentske satnice – objasnila je Sonja Nidogon Višnjić.

Voditeljica ovoga posredničkog servisa ne smatra da će nova studentska satnica izravno utjecati na smanjenje ponude studentskih poslova, s obzirom na to da će nekim poslodavcima možda biti preskupo plaćati studenta po satu rada 29,29 kuna.

Hoće li nekim poslodavcima biti preskupo plaćati studenta po satu rada 29,29 kuna?

– Mišljenja sam da je poslodavcima, a i nama kao posrednicima, u zapošljavanju daleko veći problem pronalazak stručne, adekvatne radne snage koja može i želi raditi. Kada je riječ o mišljenju studenata, većina ih podržava povećanje minimalne satnice, što je i logično – navodi voditeljica Student servisa, koji svoje podružnice ima u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima. Njihovim posredstvom ove je godine do kraja listopada radilo oko 6000 članova-studenata, a ponuda poslova bila je najbolja i najraznovrsnija tijekom ljetnih mjeseci.

No, i sada, odnosno tijekom cijele kalendarske godine, posla uvijek ima dovoljno za sve studente koji mogu raditi uz svoje akademske obveze, objašnjava naša sugovornica. Najveći broj studenata na lokalnom području zapošljavaju tvrtke iz prehrambene industrije (Vindija, Koka, Podravka), a satnice su kod tih poslodavaca uvijek iznad minimalne studentske satnice – trenutno se kreću u rasponu od 28 do 30 kuna, dok je, podsjećamo, trenutačna minimalna satnica 26,56 kuna. No, ovi poslodavci osiguravaju i topli obrok i dodatne beneficije studentima kao što su mogućnosti prilagodbe smjena i usklađenja akademskih obveza i posla.

Najzahtjevniji, ali i najbolje plaćeni sektor je IT, s prosječnim studentskim satnicama od oko 70 kuna

– IT sektor je najzahtjevniji, ali i najbolje plaćeni sektor, s prosječnim studentskim satnicama od oko 70 kuna, s tim da i ovdje satnica ovisi o zahtjevnosti posla, kompetencijama studenata i, naravno, o kretanjima na tržištu slobodne radne snage, no nikad u ovom sektoru minimalna studentska satnica nije predstavljala ograničenje. Poslodavci su spremni adekvatno platiti stručni kadar, a na studentima je da opravdaju njihovo povjerenje – objašnjava.

Student servis Varaždin bilježio je i u ovoj zahtjevnoj godini, obilježenoj utjecajima pandemije, veći broj otvorenih radnih mjesta od broja zainteresiranih studenata za rad, tako da posla uvijek ima za sve koji žele i mogu raditi, ovisno o učeničkim, odnosno fakultetskim obvezama.

– Minimalna studentska satnica sve je češće iznimka, a ne pravilo, jer povećanjem satnice raste i broj potencijalno zainteresiranih za posao. Povećanje studentskih satnica slijedi trendove tržišta (ponude i potražnje radne snage) te je zakonska regulativa u biti ovdje samo zbog onih poslodavaca koji eventualno ne uviđaju potrebu za prilagodbom ili iz ekonomskih razloga poslovanja ne mogu pratiti ove trendove. Kao posrednici između studenata i poslodavaca, nastojimo udovoljiti i potrebama i željama studenata, ali, naravno, i poslodavaca. Za sve naše korisnike dostupan je web-servis, koji omogućava studentima kreiranje online studentskih ugovora bez potrebe dolaska u urede – objašnjava Nidogon Višnjić.

Dodajmo da su novost Student servisa SC-a Varaždin i e-studentski ugovori, za koje smatra da će biti svojevrsna prekretnica u njihovu poslovanju. – Konačno možemo reći da nema nikakvih papira i da se apsolutno kompletno posredovanje odvija bez potrebe za fizičkim kontaktom ili ispisom i ručnim ovjeravanjem studentskih ugovora. Na ovaj način Studentski centar Varaždin prati digitalne trendove poslovanja, te smo prvi studentski servis u Hrvatskoj koji je korisnicima omogućio potpuno elektroničko posredovanje u zapošljavanju – zaključuje.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje