Povežite se s nama

Međimurje

Od ‘skupljanja podataka’ do širenja znakovnog jezika gluhih

Objavljeno:

- dana

PODRŠKA

Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije nedavno je proslavila 60. obljetnicu svoga djelovanja.

Značajnu obljetnicu proslavili su prigodnom akademijom i svečanim ručkom za sve svoje članove i podupiratelje. U prepunoj dvorani Scheier u centru Čakovca održan je prigodni svečani program te su podijeljena priznanja i zahvalnice svima koji su doprinjeli radu udruge. Kako su istaknuli članovi udruge, odavno su shvatili važnost institucionalne podrške, ali i podrške svojim članovima općenito, čime su gluhim i nagluhim osobama s područja Međimurske županije omogućili da postanu ravnopravni članovi društva.

Časopis za gluhe

Udruga djeluje od 5. ožujka 1956. godine i danas okuplja 200 članova, od čega je 15 djece. Uz brigu o svojim starijim članovima, unazad 5 godina posebnu pažnju posvećuju integraciji djece oštećena sluha u redovni sustav obrazovanja.

– Članica sam udruge već 25 godina. Iako sam živjela i školovala se u „čujećem svijetu“, jako dobro znam kakve probleme stvara oštećenje sluha. Moja velika želja je da pomognem drugim osobama oštećena sluga, pa poučena podrškom majke prenosim to kao dobar primjer drugim roditeljima – objasnila je predsjednica Udruge Mirela Igrec koja najveći dio svoga rada usmjerava širenju mreže poznavatelja znakovnog jezika. Svečanost je bila ujedno prilika da se prisjete svojih početaka i četvorice osnivača; Andrije Kolonića, Ladislava Logožara, Marije Križaj i Dragice Behounek. Početak rada udruge temeljio se tek na skupljanju podataka o gluhonijemim osobama. U to vrijeme pa do danas, puno se toga promijenilo.

Članovi Udruge gluhih i nagluhih prisjetili se svojih početaka

– Prije 11 godina, kad su se počele financirati aktivnosti udruga, odobren nam je trogodišnji program za pokretanje prve edukacije hrvatskog znakovnog jezika za gluhe, a 3 godine poslije udruga je dobila stručnog djelatnika na određeno vrijeme -objasnila je suradnica udruge Nada Igrec istaknuvši kako su posebno ponosni na svoj časopis za gluhe „Fijolica“.

Svečanost je ujedno bila prilika da se podijele posebna priznanja i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su doprinjeli radu udruge. Među njima su Međimurska županija i Grad Čakovec, Nada Igrec, Caritas Varaždinske biskupije, Hrvatski crveni križ, Udruga Sluh Varaždin, osnove škole Orehovica i Podturen, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, liječnica Ljubica Pavčec, Verica Zemljić, Donata Balent, Maja Orsag, Andrea i Goran Šafarić, Zoran Fras, Ruža Logožar, Slavko Bujan i Tomica Jakopec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje