Povežite se s nama

U fokusu

Kučanska rampa: od provokacije na Facebooku do ozbiljnog projekta koji se sviđa policiji

Objavljeno:

- dana

Donosimo

Kad je gradonačelnik Ivan Čehok prošlog tjedna na svoj Facebook profil stavio fotografiju idejnog rješenja pružnog prijelaza kolokvijalno nazvanog kučanska rampa, uslijedila je lavina reakcija.

U samo nekoliko dana na stotine Varaždinaca se svim srcem uključilo u raspravu. Komentari su svakojaki: pozitivni, oni manje dobronamjerni ili skroz negativni. Kakvi god da bili, sudeći prema njihovu broju, to je tema koja itekako muči Varaždince.

Iz svih se pravaca mora ulaziti u sve smjerove i izlaziti iz njih, bez semafora i čekanja 

A „rješenje“ zapravo i nije rješenje. To je crtež koji njegov autor – graditeljski stručnjak Božo Soldo – naziva jednom od svojih „slikovnica“ na temu uređenja problematičnih prometnih punktova u gradu.Ova slikovnica/ideja/rješenje se toliko svidjela gradonačelniku da ju je odlučio iskoristiti za ispipavanje bila Varaždinaca, pa je slike stavio na Facebook; diskusija je počela i još uvijek traje.

Međutim, rješenje koje to zapravo i nije te post koji je zapravo provokacija u međuvremenu su – zahvaljujući neočekivano velikoj podršci građana – evoluirali u ozbiljno idejno rješenje s kojim će se krenuti u realizaciju.

Predviđen je podzemni put iz Anine u Ulicu Vilka Novaka te nadzemno kroz Supilovu. Iz svih se pravaca mora ulaziti u sve smjerove i izlaziti iz njih, i sve to bez semafora, što znači i bez čekanja.

Građanima se ideja sviđa – slažu se da bi pothodnik bio odlično rješenje, kružni tok ispod razine zemlje raskrižje čini sigurnijim, a ideja im je vizualno prihvatljiva za taj prostor u neposrednoj blizini centra grada.

Muči ih manjak iscrtanih biciklističkih i pješačkih staza, podzemne vode i ono što je bilo najveći bauk bilo kakve ozbiljnije ideje dosad – cijena.
Autor skice profesor Božo Soldo ponudio je odgovore. Nagrađivani inženjer građevine, sveučilišni profesor i znanstveni savjetnik rodom iz Širokog Brijega poznat je po stručnosti. Dobitnik je nekoliko nagrada struke, specijalist je za sanacije najtežih klizišta i pročelnik Odjela za graditeljstvo na Sveučilištu Sjever. Politikom se nikad nije bavio, ali mu je skica pala na pamet dok je u predizborno vrijeme s gradonačelnikom obilazio najgore prometne čepove u gradu.

Puna podrška policije
“Na tom je raskršću uvijek bio problem protočnosti prometa, pa je prije pet godina postavljen semafor, koji je djelomice financiran iz MUP-ovoga Nacionalnog programa za sigurnost na cestama. 
Već tad smo predlagali da se radi rotor, ali je struka rekla da nema uvjeta, spomenuo se i podvožnjak, ali se u startu zbog novaca odustalo od ideje. To je, rečeno je, prevelika investicija samo za Grad. Novoponuđeno bi visoko podiglo razinu sigurnosti prometa i protočnosti, a i vizualno je dobro. Policijska uprava će definitivno podržati i dati svoju suglasnost ako se Grad odluči na to. Nakon postavljanja semafora tu nema prometnih nesreća, ali što se tiče prometnih čepova, to je između pet kritičnih točaka u gradu. 
Policija bi također podržala i zgradnju pothodnika i podvožnjaka kod Studentskog doma, jer to bi značajno pridonijelo povezivanju ovih dvaju dijelova grada. Uostalom, PU varaždinska je još lani poslala službenu inicijativu da se to odradi. “ (Danijel Posavec)

– I ranije sam razmišljao o tom raskrižju i znao sam da postoji puno funkcionalnije, ali i ljepše rješenje. Čuo sam neke priče o mogućem nadvožnjaku, ali ta vrsta građevina je prošlost, strašna nedomišljenost. To su skupe zidine. Graditi iznad pruge je strašno teško. Također, pogledamo li urbane europske gradove, automobila je sve manje. Gdje se skrivaju? Pod zemljom, jasno. Treba iskoristiti taj prostor. Trebalo je to i puno ranije. Ovakvom nebrigom je Grad uštedio novac, ali to je strašno – govori Božo Soldo ono što Varaždince muči desetljećima. I nisu zaboravljeni biciklisti i pješaci – u podzemnom dijelu je dovoljno prostora za pješačko-biciklističku stazu u oba smjera.

Nakon što je u gradonačelnikovom postu objavljena prva cjelovita skica preuređenog prostora oko kučanske rampe, ona se na prvu svidjela građanima, a kritičari su se okrenuli najosjetljivijoj temi, koja često prevagne pri odabiru – novcu.


“Je li moguće napraviti pothodnik kao sa slike? Jasno da jest” – Božo Soldo

Božo Soldo i za to ima odgovor. Kao nagrađivanom inženjeru mu treba vjerovati kad kaže da njegov projekt sigurno „drži vodu“.
Oponenti izvlače argument podzemnih voda, ali on im odgovara da je taj problem riješio na puno dubljoj podzemnoj garaži na Kapucinskom trgu i kod izgradnje Park boutiqe hotela – na kojima je radio kao nadzor i projektant za građevinske radove koji utječu na podzemnu vodu – pa ne vidi zašto ga ne bi riješio i kod kučanske rampe. 

Novac, novac i… novac

Sljedeći argument neizvedivosti projekta je očekivano visoka cijena. Međutim, Božo Soldo kaže da za realizaciju njegove ideje sigurno ne treba u nekim ranijim procjenama spominjanih 50-ak milijuna eura, već je cifra puno bliža iznosu od 20-30 milijuna kuna. – Teško je odrediti cijenu, jer ona ovisi o brojnim parametrima, podzemnoj infrastrukturi i pogotovo o podzemnim vodama. Cijena se može znati nakon svih ispitivanja, ali uvjeren sam da ne mora biti viša od 30 milijuna kuna, a prije bih rekao da je realnije dvadesetak milijuna – uvjeren je. Ono što neće reći je da su izvedbe prema njegovim projektima u Park boutique hotelu i garaži na Kapucinskom bile i dvostruko jeftinije od konkurentskih. 

– Neka mi nitko ne spominje iskustva VTC-a i VAMA-e, jer na njima sam doktorirao i znao sam kako napraviti bolja rješenja. Što se tiče kučanske rampe, tu je svako rješenje bolje od aktualnog.

Budući da je projekt u gabaritima sadašnje ceste pa nema potrebe za rušenjem kuća ili otkupljivanje zemljišta, zapravo bi jedina realna prepreka mogle biti Hrvatske željeznice. Pruga se, jasno, ne dira i samo bi se eventualno moralo ući u česticu HŽ-a, ali inženjer smatra da tu neće biti problema.
Gradonačelnik Čehok je konkretniji po pitanju novaca. Kaže da se na projektu kučanske rampe počelo raditi još 2007. godine, ali da je Grad „svjesno čekao europske fondove“. Tu je i odgovor na pitanje o novcu. Grad će, jasno je, pokušati dobiti što veći dio financija iz Europe.

Rasprave na Facebooku i dalje traju. Božo Soldo zadnji put odgovara onima koji se ironično rugaju njegovoj ideji. 
– Je li moguće napraviti pothodnik kao sa slike? Jasno da jest. Smijali su mi se kad sam to isto rekao za podzemnu garažu, i? Je li se potopila? Za inženjera nema šablona, treba domišljati – zaključuje.

Da Božo Soldo nije tek vizionar čije ideje stvarnost ne trpi, potvrđuje najavljena potpora projektu od strane policije. Iz HŽ Infrastrukture je najavljena sva potrebna pomoć.
Grad i inženjer, dakle,  smatraju da je pothodnik sa skice moguće realizirati, podrška velikih institucija je osigurana i sad jedino preostaje čekati da sve ne ostane kao zadnjih tridesetak godina – na razmišljanjima. 

Izvor: RT
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje