Povežite se s nama

Sex

Od smokvinog lista do šnicla

Objavljeno:

- dana

MODA: HALJINE KOJE SU OZNAČILE POVIJEST

Ponekad jedan naizgled nevažan komadić tkanine čuva veliku moć reminiscencije.

Za većinu žena to su vjenčanice koje se poput svezaka s Mrtvog mora čuvaju pomno zapakirane. U većini kućanstava kriju se pravi mali obiteljski arhivi, pa svaka haljina ima svoju priču i postaje svojevrsni vremeplov. Kroz povijest se pokazalo koliko “krpice” mogu biti važni pokazatelji društvenih i sociopolitičkih čimbenika, napretka u tehnologiji i tihi svjedoci prošlih vremena.

Dekolte, minica…

Prvi odjevni predmet koji se spominje u Bibliji je ustvari brza improvizacija, a Adam i Eva su u svojem minimalističkom dizajnu koristili – smokvin list! Potpuni kontrast kostimografiji iskonskog grijeha je Marie Antoinette, koja je i za giljotinu pomno osmislila styling. Bijela haljina je trebala naglasiti njezinu nevinost, no povijest je ipak pamti kao najrastrošniju i najomraženiju kraljicu u Francuskoj.
 

Coco Chanel je kreatorica male crne haljine, danas obavezne u ormaru svake žene

Gotovo stoljeće kasnije slikar John Singer Sargent 1884. godine šokira Pariški salon svojim portretom Madame X gdje prikazuje ženu uglednog parižana u crnoj haljini prilično dubokog dekoltea. Slika je proglašena nemoralnom i izazvala pravi skandal koji je osramotio slikara. 1926. godine crnu je boju odabrala i Coco Chanel za svoju malu haljinicu, koja je danas obavezna u ormaru svake žene.
 
Dvadeset godina kasnije Christian Dior predstavlja New Look koji vraća u modu gomilu tkanine te uzak struk naglašen korzetom – sve što je Coco prezirala. No ubrzo je u igru došla Mary Quant koja je odrezala popriličan komad tkanine i napravila minicu. Šezdesete su donijele seksualnu revoluciju i burna politička događanja. Među njima je i ubojstvo JFK-a i Jackien kultni ružičasti Chanel kompletić umrljan krvlju. Za JFK-a se veže još jedna stilska ikona, a to je Marilyn Monroe i njezina nezaboravna bijela haljina. Osamdesete je stilski obilježila princeza Diana svojom vjenčanicom koja je ispod slojeva čipke skrivala bulimiju i prljave kraljevske tajne.
 
Još jedna haljina koja je skrivala tajne je bila plava Gap haljina Monice Lewinsky koja je razotkrila seksualnu aferu s Billom Clintonom. Skandal je izazvala i J.Lo u Versace haljini opasnog kroja no Lady Gaga ih je sve nadmašila svojom haljinom od šnicla. 

Izvor:
Foto:

Sex

Michelangelo modnog svijeta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Moda novog doba nezamisliva je bez Grace Coddington, crvenokose dame s okom za detalje

Sa 17 godina Grace je postala uspješan model i krasila je čak dvije naslovnice Voguea. Uspješan niz prekinut je kad je Grace s 26 godina doživjela prometnu nesreću, međutim, nije dopustila da joj to uništi život.

“Ako je Anna Wintour papa u svijetu mode, onda bi Grace Coddington bila njezin Michelangelo koji oslikava strop Sikstinske kapele dvanaest puta godišnje.”, pisalo je tako u časpisu Time 2009. u jednom osvrtu na netom objavljen dokumentarni film “Rujansko izdanje”.

Calvin Klein

Film razotkriva okolnosti i dramu koja se odvija prilikom stvaranja najpoznatijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa Vogue. Osim što je razotkrio detalje koji stoje iza mukotrpnog rada prilikom stvaranja modne Biblije, otkrio je i jednu dotad neopjevanu junakinju mode: kreativnu urednicu Grace Coddington. Crvenokosa dama s okom za detalje i umjetničkog kova potpuni je kontrast strogoj i promišljenoj Anni Wintour, no njih dvije čine nevjerojatno funkcionalan dvojac koji je zaslužan za stvaranje modne čarolije.
 

Ako je Anna Wintour papa mode, onda je Grace Coddington njezin Michelangelo

Priča o Grace Coddington je zapravo fascinantna priča o povučenoj djevojčici koja je odrastajući u udaljenom mjestašcu u Walesu sanjala o glamuroznom svijetu mode. Sramežljiva Grace često je vrijeme provodila sama listajući i upijajući svaki detalj iz časopisa Vouge koji je u njezino mjesto stizao s četiri mjeseca zakašnjenja.
 
Sa 17 godina Gracein san o modi se ostvario kad je pobijedila u natječaju koji je raspisao Vogue. Grace je postala uspješan model, krasila čak dvije naslovnice, nosila minice Mary Quant i proslavila bob-frizuru nedavno preminulog Vidala Sassoona. Uspješan niz je uskoro prekinut kad je Grace s 26 godina doživjela prometnu nesreću u kojoj je izgubila kapak. Manekenska karijera je naglo prekinuta, no Grace nije dopustila da joj nesreća uništi život.
 
Tako je 1968. godine Grace iskoristila svoje iskustvo iz svijeta mode te dobila posao u britanskom Vogueu. Tadašnja urednica Beatrice Miller je prepoznala Gracein kreativni talent i shvaćanje mode te joj dala veliku slobodu prilikom uređivanja naslovnica i fotografija. Nakon rada za britanski Vogue, Grace se 80-ih preselila u New York gdje je radila za Calvina Kleina koji joj je pomogao shvatiti američku kulturu. A američku kulturu je jako dobro shvaćala Anna Wintour, koja je 1988. godine postala nova urednica američkog Voguea. Dvije dame su dijelile prvi dan na poslu i već više od 20 godina zajedno stvaraju modu novog doba. 

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Sex

Starke danas nose svi pa i američki predsjednici!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJIHOVO VELIČANSTVO – STARKE

Pankeri, šminkeri, grungeri, emači, reperi, alternativci, skejteri… Koliko god različiti bili, svi imaju jednu stvar zajedničku, a to su naizgled obične platnene tenisice, starke. Prve su nosili samo sportaši, no danas ih nose svi, čak i američki predsjednici.

 

Pankeri, šminkeri, grungeri, emači, reperi, alternativci, skejteri… Koliko različiti bili, svi imaju barem jednu stvar zajedničku, a to su naizgled obične platnene tenisice. Riječ je o starkama ili Converse All Stars tenisicama, čiji je jednostavni dizajn osvojio milijune srca.

Ušitak zvijezde

Vjerujem da se svatko od nas sjeća svojeg prvog para, no jeste li znali da je prvi par pravih starki napravljen daleke 1917. godine? Platnene tenisice s gumenim potplatom proizvodile su se ranije, ali tvrtka Converse iz Maldena, Massachusetts, koja je ugledala potrebu za laganom sportskom obućom, zaslužna je za njihovu popularnost.
 

prvi par starki napravljen je daleke 1917. godine i to za potrebe košarkaša Chucka Taylora

Krajem 19. stoljeća izumljena je košarka, a prvi par starki bio je napravljen upravo za potrebe košarkaša i to za jednog posebnog. Njegovo je ime bilo Chuck Taylor. On je toliko volio tenisice i vjerovao u njih da je poboljšao i unaprijedio dizajn dodavši im ušitak sa simbolom zvijezde, koji služi kao potpora gležnju, pa je zato njegovo ime od 1923. ispisano na svakom paru tenisica.
 
Otada se kompanija Converse širi i otvara tvornice diljem Amerike. Tenisice su se uglavnom proizvodile za potrebe sportaša i atletičara, pa su ih 1936. godine nosili američki košarkaši na Olimpijskim igrama u Berlinu, a tijekom Drugog svjetskog rata vojnici i marinci.
 
Prve tenisice bile su nešto drugačije od današnjih i dolazile su samo u monokromatskim varijantama. Tek poslije Drugog svjetskog rata dodan je bijeli štitnik za prste i vezice i vanjski oblozi u bijeloj boji. Kultni dizajn od tada se nije ni trunku mijenjao, samo su dodani modeli u više boja, a u pedesetima i niska varijanta, tzv. Oxford model. U to vrijeme starke više nisu bile rezervirane za sportaše, jer su ih počeli nositi i rokeri i mladi buntovnici, koji su platnenim tenisicama dali simbolično značenje te stav osobi koja ih nosi.
 
Starke su se očuvale do danas, a nosio ih je svatko uključujući i raščupane glazbenike, američke predsjednike, pa i “naprlitane” glumačke zvijezde na crvenom tepihu. Rocky Balboa je cupkao u njima do pobjede. Kad bi starke bile valuta, Žera iz Crvene jabuke komotno bi mogao kupiti jedan polovni auto. 

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje