Povežite se s nama

Život i društvo

Od sutra u opticaju poštanska marka varaždinskih Puma

Objavljeno:

- dana

Slavna brigada

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. listopada prigodnu poštansku marku Hrvatski domovinski rat – 7. gardijska brigada „Puma“. Motiv marke, amblem 7. gardijske brigade „Puma“, dizajnirao je Živko Skuhala, a za tisak ga je oblikovao Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba.

Nominalna vrijednost novog prigodnog izdanja, koje je realizirano u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Gradom Varaždinom, iznosi 7,60 kuna, a naklada je 100 000 primjeraka. Marka je izdana u arčiću od 6 maraka i sa jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). 

Sedma gardijska motorizirana brigada „Puma“ osnovana je 23. prosinca 1992. sa sjedištem u Varaždinu odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Od osnutka je kroz Brigadu prošlo oko 4550 branitelja, dragovoljaca iz gotovo svih krajeva Republike Hrvatske. Sudjelujući u najtežim i najzahtjevnijim operacijama u Domovinskom ratu, poginuo je 91 pripadnik Brigade, jedan se još uvijek vodi kao nestali, dok je više od 500 pripadnika Brigade ranjeno i ozlijeđeno. Za iznimne vojne uspjehe 7. gardijska brigada odlikovana je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Poveljom Republike Hrvatske.

Slavni i pobjednički ratni put 7. gardijske brigade „Puma“ formalno je završen predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu 7. srpnja 2003., a tradiciju postrojbe nastavlja 2. mehanizirana bojna „Pume“ u sklopu GOMBR-a (Gardijska oklopno-mehanizirana brigada). U studenom 2005. osnovana je Udruga veterana 7. gardijske brigade „Puma“ koja danas čuva spomen na postrojbu.

Izvor:
Foto: ARHIVA

Život i društvo

Benzinska kod Varaždina, poznata i kao mjesto za izlaske, ostala bez dizela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Usred turističke sezone zbog visokih cijena goriva i uredbi Vlade, neke su benzinske postaje u Hrvatskoj ostale bez određenih goriva.

Konkretnije riječ je o dizelu bez kojeg su ostale dvije benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina, piše 24sata.hr.

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Ovakva odluka dodatno će, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca naftom, uništiti male benzinske.

– Neke benzinske su već sad ostale bez dizela, nisu nabavljale gorivo jer im je neisplativo. Svi skupa već osam mjeseci radimo u minusu i to nam je nemoguće prihvatiti. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego zatvoriti benzinske postaje. Mi bismo trebali kupiti gorivo po cijeni po kojoj ga i prodajemo jer po odluci Vlade, gorivo ne smije biti skuplje u veleprodaji nego je u maloprodaji. Očekivali smo da ćemo moći proživjeti ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruge više nema goriva na svojim pumpama – istaknuo je Armando Miljevac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom.

Da su neke benzinske postaje ostale bez goriva, za 24sata potvrdila je i Janja Miljevac iz tvrtke Etradex d.o.o. iz Istre.

– U Istri su već dvije benzinske ostale bez dizela i zatvorile su prodaju istog, riječ je o tvrtkama Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska iz Gornjeg Kneginca kraj Varaždina, riječ je o benzinskoj Kero benz, a bez istog goriva ostala je i tvrtka Istraživač benz iz Nuštra, u Slavoniji – rekla je Miljevac.

Kero benz kod Varaždin poznat je kao popularna destinacija za izlaske mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mila Maretić osvojila je brončanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mila maretić
Arhiva RT

Mila Maretić, učenica VI. osnovne škole Varaždin i polaznica Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije, osvojila je brončanu medalju na 6. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Najuspješnija je bila ekipa iz Rumunjske.

Uz Milu Maretić iz Varaždina, članovi ekipe iz Hrvatske bili su i Fabijan Cikač iz Zagreba, Kristijan Šimović iz Lučkog,  Emil Missoni iz Zagreba, Maša Dobrić iz Zagreba i Jakov Mirošević iz Samobora.

Mila Maretić osvajačica je ujedno i dva Oskara znanja, a sudionica je i brojnih natjecanja (državnih) iz matematike, kemije, astronomije…

Tako je ove godine Mila već osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, drugo mjesto na državnom natjecanju iz kemije, drugo mjesto i prvu nagradu na državnom natjecanju iz fizike, a bila je i dio tročlane ekipe koja je osvojila prvo mjesto u ATOM ligi, ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u znanju matematike, fizike i kemije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje