Povežite se s nama

Kultura

Od svjestskih klasika do crnačkih duhovnih pjesama

Objavljeno:

- dana

Rođendan

Respektabilni zbor Zagrebački lijećnici pjevači svoj će 140. rođendan proslaviti u petak, 17. listopada u 19.30 sati, u čakovečkoj dvorani Zrinski u Scheierovoj zgradi.

Temeljni stav –  amaterski karakter i bez nastupaju na festivalima natjecateljskog karaktera

Muški pjevački zbor Zagrebački liječnici pjevači djeluje kao dio Glazbene sekcije Hrvatskog liječničkog zbora. Članovi zbora su  četrdesetak doktora medicine i dentalne medicine, te studenti spomenutih struka. Od prvog nastupa, 3. lipnja 1971. godine do danas zbor je nastupio više od tristo pedeset puta. Nikada nisu prekršili temeljni stav –  da imaju amaterski karakter i ne nastupaju na festivalima natjecateljskog karaktera. Održali su brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bogati repertoar

Repertoar zbora je klasična polifonija hrvatskih i svjetskih klasika zborske glazbe, djela sakralne baštine, djela liječnika skladatelja, te zabavne glazbe i crnačke duhovne pjesme. Većinu aranžmana napravili su dr. med. Nikica Kalogjera, a u zadnje vrijeme dr. sc. Marko Bergovec.

Da nije bilo dvojice glazbenih zaljubljenika, primariusa dr. Viktora Bojića i prof.dr.sc. Josipa Zergollerna prvi umjetnički voditelj, skladatelj Rudolf Matz ne bi imao kime ravnati. U međuvremenu je su Zagrebački lijećnici pjevači stekli zavidnu reputaciju zborskog pjevanja.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Varaždinu premijera predstave o problemu izumiranja životinjskih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, na Sceni Gllugl, u 11 sati na rasporedu je pretpremijera predstave autorskog projekta Tamare Kučinović “Bijeli nosorog”.

Bijeli nosorog progovara o problemu izumiranja životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet.
Režiju potpisuje Tamara Kučinović, video projekcije kreirale su Katarina Arbanas i Inka Eldan, autor glazbe je Petar Eldan, autorica plakata i programske knjižice Matilda Lepoglavec, a fotograf je Damir Chityl. Dionice na violončelu izveo je Darij Milković.

U predstavi igraju Jura Ruža, Filip Eldan, Katarina Arbanas, Sara Ipša i Nikša Eldan.

Zbog ograničenog broja mjesta ulaz na pretpremijeru moguć je isključivo uz pozivnicu.

Nastavite čitati

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!