Povežite se s nama

U fokusu

Od tri EU projekta na račun stiže 2,75 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

DUG

Nepodmirene obveze Općine Cestica iznose 7,9 milijuna kuna. Načelnik Mirko Korotaj to ne opovrgava, no navodi da stvarni dug iznosi četiri milijuna kuna.

– U 2016. godini će na račun Općine stići 3,1 milijun kuna, sredstva za koja su potpisani ugovori s EU fondovima – napominje.

– O kojim je to EU projektima riječ i koliko po svakom treba doći novca? – javno je upitao nezavisni vijećnik Stjepan Bistrović, koji je ustvrdio da načelnik stalno ponavlja jedno te isto, a novac nikako da stigne na račun Općine.

 

Ukupno 3,1 milijun kuna će stići na račun Općine Cestica, istaknuo je načelnik Korotaj

– Žao mi što vijećnici ne razumiju da se EU projekti u fazi provođenja moraju financirati iz općinskog proračuna, a povrat se dobiva tek po završetku projekta. Konkretno, u 2012. godini smo počeli provoditi tri EU projekta, od čega dva iz programa IPARD. Radovi na uređenju nerazvrstanih cesta vrijedni su 650.000 kuna, a dovršeni su u studenome 2015. godine, dok je projekt izgradnje kanalizacijske mreže i pročistača u Gospodarskoj zoni vrijedan 1,5 milijuna kuna. Sredstva će biti isplaćena do lipnja ove godine. Konačno, projekt DE-PARK, vrijedan 600.000 kuna, Općina je u potpunosti financirala te također sada očekujemo povrat – istaknuo je načelnik.

Zbroji li se vrijednost ta tri projekta, dolazi se do svote od 2,75 milijuna kuna. A ostatak? – Ostatak se odnosi na naplatu potraživanja od komunalne te grobne naknade. Dakle, 3,1 milijun kuna je pokriveno u 100-postotnom iznosu i doći će na račun. Moram reći i to da žiroračun Općine 31. prosinca više nije bio u minusu, nego je saldo pozitivan – rekao je Korotaj.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje