Povežite se s nama

Školstvo

Od Varaždina uče Koprivnica i Novska!

Objavljeno:

- dana

Zašto je Varaždinska županija sa svojim matematičarima i uspjesima najbolja u Hrvatskoj, odma

– Dobar je to osjećaj: biti najbolji – rekla je Aleksandra-Saša Božović, učenica 6. razreda varaždinske VI. osnovne škole koja je na državnom natjecanju iz matematike koje je nedavno održano u Poreču osvojila prvu nagradu sa 100 % riješenim testom!

Iza uspjeha ove mlade matematičarke, kojoj je poseban „gušt“ rješavati složenije matematičke zadatke, brojni su sati rada, prvo pod vodstvom njezine učiteljice u nižim razredima Ane Hanžek, u 5. i 6. razredu s Katicom Kalajdžija, njezinom mentoricom, te radom u Centru izvrsnosti iz matematike.
 

Kvalitetan rad

 
U Poreču se natjecala s 25 najboljih matematičara iz cijele Hrvatske koji su morali riješiti pet zadataka za tri sata.
 

Deset nagrada i četiri pohvale s državnog najveći postignuti uspjeh od 2004.

– Nisam imala tremu. Kad sam dobila zadatke, samo sam razmišljala kako ću ih riješiti i uspjela sam prije nego je isteklo zadano vrijeme – otkrila je, a njezina mentorica dodala kako je riječ o vrlo talentiranoj matematičarki. 
 
– U svojoj 41 godini radnog staža radila sam s puno nadarenih učenika, ali Saša je posebna jer ima specifičan pristup radu koji poštujem – rekla je Kalajdžija neposredno prije odlaska u Pulu, gdje se protekli vikend održavalo 6. Međunarodno ekipno natjecanje matematičara, koje je zapravo nagrada najboljim mladim matematičarima koje sponzorira Varaždinska županija. 
 
A mladih talenata iz matematike je puno. Aleksandra-Saša Božović samo je jedna od 24 učenika iz naše županije koji su ove godine sudjelovali na državnom natjecanju iz matematike, a od tog broja njih 14 osvojilo je nagrade i pohvale. To je dosad najveći broj učenika koji su sudjelovali na državnom natjecanju i najveći postignuti uspjeh iz matematike, a sa svojim uspješnim matematičarima Varaždinska županija je na drugom mjestu u državi, odmah iza grada Zagreba! Uspjeh je tim veći jer su još tri učenika, polaznika varaždinskog Centra izvrsnosti iz Zagreba i Čakovca osvojili nagradu za 100 % riješen test i pohvalu, a učenici Prve varaždinske gimnazije Nikola Šalgaj i Filip Hrenić pozvani su na dodatna natjecanja za izbor ekipa koje će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) i Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO). 
 
– Već smo imali olimpijca, no ove godine se prvi put dogodilo da imamo dva učenika na izbornom natjecanju – rekao je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike. 
 
Ovogodišnji uspjeh matematičara iz naše županije najveći je postignuti uspjeh od 2004. godine. Primjerice, te godine na državnom natjecanju iz matematike sudjelovalo je 11 učenika iz naše županije i osvojene su četiri nagrade i dvije pohvale, a ove godine na državnom je bilo 24 učenika i osvojeno 10 nagrada i četiri pohvale. 
 
– Ako još računamo da je polaznik našeg Centra iz Čakovca među nagrađenima na državnoj razini, ove godine nagrađenih imamo i više – analizirao je Topić postignute rezultate matematičara. 
 
Dosad je, dodaje, po rezultatima bila najbolja 2009. godina, kada je na državnom natjecanju sudjelovalo 18 učenika koji su se kući vratili s 11 osvojenih nagrada i dva priznanja. 

Kopiraju ih drugi!

To što Varaždinska županija ima najbolje matematičare u državi Topić pripisuje kvalitetnom radu učitelja i nastavnika u školama, dodatnoj nastavi i radu s učenicima u Centru izvrsnosti iz matematike, koji je vrata otvorio 2008. godine i danas je s 250 polaznika među najbrojnijim centrima izvrsnosti u županiji. 
 
– Kada se učenici nađu u poticajnoj okolini koja im pomaže da maksimalno ostvare svoje talente imaju motivaciju za rad, a posljedica toga su ovakvi rezultati – ocjenjuje Topić i dodaje da je zahvaljujući financijskoj potpori i podršci Varaždinske županije danas Centar izvrsnosti iz matematike posloženi sustav u kojem s nadarenim mladim osnovnoškolcima i srednjoškolcima radi 20-ak mentora. Način na koji se u Varaždinu radi s nadarenim matematičarima žele kopirati i druge županije. 
 
– Potaknuti našim radom i rezultatima od jeseni kreću slični centri u Koprivnici i Novskoj – doznajemo od Topića.

“Klokan bez granica”

Biti dobar matematičar ne znači nužno baviti se tom prirodnom znanošću. Učiteljice matematike VI. OŠ Marijana Ilić, Željka Šalamon i Katica Kalajdžija educiraju brojne matematičare koji postižu vrhunske rezultate u kemiji, biologiji, fizici, informatici i tehničkoj kulturi stvaranjem matematičkog ozračja brojnim projektima, od kojih je najznačajniji Međunarodno matematičko natjecanje “Klokan bez granica”. – I u ovoj kategoriji u proteklih 12 godina uz masovnost, imali smo iznadprosječne uspjehe – rekla je Kalajdžija.

Hrvatska školuje kadar – za inozemstvo?

Gdje su nekadašnji najbolji matematičari? Bave li se i danas matematikom i jesu li ostali u Hrvatskoj? Školuje li Hrvatska perspektivne i talentirane mlade ljude – za inozemstvo? 
 
 – Nekadašnji polaznici Centra izvrsnosti iz matematike i najbolji varaždinski matematičari koji su u Varaždinsku županiju donijeli puno nagrada s matematičkih natjecanja i olimpijade, i danas su uspješni u matematici. Ivan Krijan danas je student 1. godine diplomskog studija matematike na PMF-u s prosjekom ocjena 5,0 i medaljama na međunarodnim studentskim natjecanjima iz matematike. Nekadašnja državna prvakinja Sonja Žunar danas također studira matematiku na PMF-u. Prosjek ocjena joj je 5,0 i ove je godine dobila Dekanovu nagradu, a naš prvi olimpijac Marin Peković isto studira matematiku s prosjekom ocjena 5,0. Dakle, ne samo da su bili uspješni natjecatelji, nego su i odlični studenti – doznajemo od Branka Topića. 
 
Iako su ostali u “matematičkim vodama”, pitanje je hoće li im se nakon završetka studija isplatiti ostati u Hrvatskoj.

Najbolji na državnom

Uz Aleksandru-Sašu Božović, na državnom natjecanju iz matematike ove godine drugu nagradu osvojili su Marta Mihin iz OŠ Ludbreg i Nikola Šalgaj iz Prve gimnazije Varaždin. Treću nagradu osvojili su Petar Benjak iz VI. OŠ Varaždin, Jurica Genc iz OŠ Šemovec, Maja Puček iz Druge gimnazije Varaždin, Ivana Đurđek iz Prve gimnazije Varaždin, Filip Hrenić iz iste škole, Nikola Vrbanić iz Elektrostrojarske škole i Marko Domiter iz Prve gimnazije Varaždin. Pohvaljeni su Robert Špralja iz I. OŠ Varaždin, Barbara Mikašek iz I. OŠ Varaždin, Ivan Ratković iz Elektrostrojarske škole i Ivan Brezovec iz Srednje škole Ivanec.

Najbolji na festivalu

Dva prva mjesta, jedno drugo s istim brojem bodova kao pobjednička ekipa i dva treća mjesta osvojili su mladi matematičari iz Varaždinske županije na završenom Festivalu matematike u Puli. 
 
U kategoriji OMIKRON (4., 5. i 6. razredi) prvo mjesto osvojila je varaždinska ekipa Centar izvrsnosti 6, a drugo mjesto ekipa Centar izvrsnosti 7 s istim brojem bodova kao i pobjednička ekipa. U prvoplasiranoj ekipi bili su Adam Ban, Benyamin Taourirt, Robert Špralja i Vedran Cifrek. Zanimljivo je da je drugoplasirana ekipa ustvari ekipa “rezervi” koja je u zadnji tren dospjela na popis putnika, a u njoj su bili Ana Rogina, Juraj Perhaj, te Rea Novak i Ilija Srpak. 
 
U kategoriji OMEGA (7. i 8. razredi) prva je ekipa varaždinskog Centra izvrsnosti 2 koja je test riješila 100%! U ekipi su bili Barbara Mikašek i Tomislav Gregurić te Nevena Petrović i Lukas Novak, a treća je bila ekipa Centar izvrsnosti 1 u sastavu Matea Križanić i Jurica Genc te Josip Kelava i Alan Behin. Na Festivalu matematike u Puli uspješni su bili i srednjoškolci koji su osvojili 3. mjesto. Riječ je o ekipi Centar izvrsnosti 1 u sastavu Dino Golubić, Filip Hrenić, Mateja Čelar i Nikola Šalgaj. 
 
Detaljnije popise sa svim mentorima i školama možete pronaći na internetskim stranicama www.centarizvrsnosti.com, gdje na jesen možete prijaviti za upis i svojeg matematičara.

Katica Kalajdžija

U svojoj 41 godini radnog staža radila sam s puno nadarenih učenika, ali Saša je posebna jer ima specifičan pristup radu koji poštujem.”

Branko Topić

Već smo imali olimpijca, no ove godine se prvi put dogodilo da imamo dva učenika na izbornom natjecanju 

 

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje