Povežite se s nama

Život i društvo

Odaberi svoju srednju školu: u Varaždinskoj županiji osme razrede ove godine završava 1746 učenika

Objavljeno:

- dana

Za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola jučer je, 3. lipnja, u Gospodarskoj školi Varaždin započela tradicionalna kampanja „Odaberi svoju školu“.

Na štandovima je svoje obrazovne programe i posebnosti predstavilo 15 srednjih škola iz Varaždinske županije.  

Kampanju je Varaždinska županija i ove godine organizirala zajedno sa svim osnovnim i srednjim školama te partnerima, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, HGK – Županijskom komorom Varaždin, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i PU varaždinskom.

– U Varaždinskoj županiji osme razrede ove godine završava 1746 učenika, a ta brojka nas veseli jer je veća u odnosu na prošlu godinu. Učenici mogu odabrati obrazovni program u jednoj od ukupno 17 odgojno-obrazovnih ustanova u kojima je u novoj školskoj godini 2024./25. ukupno 2064 upisnih mjesta. Bitno je da nije došlo do ukidanja nijednog obrazovnog programa u srednjim školama, a Županija kontinuirano ulaže značajna financijska sredstva iz proračuna kako bi stvorila vrhunske uvjete za učenike. Ponosimo se našim vrsnim profesorima, učiteljima i mentorima koji svojim radom i trudom te profesionalnošću mogu utkati temelje te pripremiti učenike za nastavak školovanja ili za tržište rada. Znamo da je znanje moć, da je pokretač razvoja društva i zaista smo ponosni na naše učenike – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek podsjetio je da se upisi provode u dva roka.

– Ljetni rok završava 10. srpnja, nakon čega počinju pripreme za jesenski rok koji završava 28. kolovoza. Treba reći da niz godina naše srednje škole upisuje značajan broj učenika iz drugih županija. Ove školske godine je ukupno 719 učenika bilo iz drugih županija te se nadamo da će se taj trend nastaviti – rekao je dr. sc. Huđek.

Koje sve obrazovne programe nude srednje škole, učenici i njihovi roditelji mogu su doznati direktno od djelatnika škola, a ujedno dobiti i primjerak promotivne knjižicu „Odaberi svoju školu“ s kratkim informacijama o svakoj srednjoj školi, upisnim kvotama i rokovima.

Digitalna verzija knjižice dostupna je na linku: https://drive.google.com/file/d/1j5CjCRs08YAug-uSFXsqOUqSIlmv3vtV/view?usp=sharing.

Kampanja se nastavlja danas, 4. lipnja, u dvorani Osnovne škole Novi Marof od 18 do 20 sati.

U istom terminu, od 18 do 20 sati, bit će održana u srijedu, 5. lipnja, u dvorani Srednje škole Ivanec te u četvrtak, 6. lipnja u dvorani Osnovne škole Ludbreg.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje