Povežite se s nama

Školstvo

Odabrani, a dali lažne podatke?!

Objavljeno:

- dana

OPREMANJE NOVE ZGRADE CENTRA OTEGNULO SE ZBOG ŽALBI

Umjesto učenika, novom zgradom varaždinskog Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i dalje će šetati samo zaštitari.

Iako se očekivalo da bi nastavu učenici te škole trebali imati od ovog polugodišta, opremanje nove zgrade oduljilo se zbog žalbi koje su u postupku javne nabave za školski namještaj raspisan 10. lipnja prošle godine uložili neki od punuditelja.

Lažne potvrde

Još krajem srpnja naručitelj, odnosno Grad Varaždin, odabrao je ponudu jedne čakovečke tvrtke kao najpovoljniju od tri koje su ocijenjene kao valjane, a koje su pristigle na otvoreni postupak javne nabave.

Međutim, zbog žalbe jedne osječke tvrtke koja je navela da je odabrani ponuđač priložio nevažeće dokumente, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 4. listopada donijela je rješenje kojim se poništava odluka o odabiru te je predmet vraćen natrag na ponovni pregled, ocjenu ponuda, te donošenje nove odluke.

Da je natječaj za školski namještaj poništen zbog “krivotvorenih dokumenata” upozorila je i HDZ-ova vijećnica Nadica Dreven Budinski na zadnjoj sjednici Županijske skupštine. Nju je zanimalo kada će se raspisati novi natječaj i krenuti s opremanjem nove zgrade škole koju ne pohađaju samo varaždinski, već učenici iz cijele Varaždinske županije.

Osječani su u prvoj žalbi tražili poništenje odluke o odabiru, ali i naknadu troškova žalbenog postupka

No, o kakvim se to dokumentima radi? U rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave od 4. listopada, osječka tvrtka navodi da “ponuda odabranog ponuditelja nije sukladna dokumentaciji za nadmetanje jer je priložio nevažeća i stavljena izvan snage Izvješća o ispitivanju, što znači da je dostavio lažne podatke .” Zanimljivo je da se, također, navodi da su spomenuta izvješća dostavljena mimo znanja tvrtke koja ih je radila! Riječ je o izvješćima o ispitivanju robe za obrazovne institucije koja su izdana 2006., a 2008. su izdane nove, dopunjene norme, a i tvrtka koja ih je izdala u međuvremenu je promijenila ime.

Iako je čakovečka tvrtka, koja je odabrana, u cjelosti odbacila žalbene navode i istaknula da su proizvodi koji su nuđeni ispitani te su za njih dostavljena izvješća koja nisu vremenski ograničena, Osječani su tražili poništenje odluke o odabiru, ali i naknadu troškova žalbenog postupka u iznosu od 9.070 kuna koje je trebao podmiriti Grad Varaždin kao naručitelj.

No, time priča nije završena. Iako je Grad Varaždin je postupio prema rješenju od 4. listopada, proveo ponovni pregled ponuda i 12. studenog poništio Odluku o odabiru i postupak javne nabave, ponovno se žalila ista osječka tvrtka, ovog puta zbog traženih izvješća o ispitivanju prema određenim normama za – stolicu nastavnika. Naime, kod ponovnog pregleda ponuda naručitelj, odnosno Grad Varaždin, je ustvrdio da je izvješće osječke tvrtke nepotpuno. Međutim, tu je žalbu Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave rješenjem od 6. prosinca odbila kao neosnovanu, kao i njihov zahtjev za nadoknadu troškova u žalbenom postupku.

Hoće li sada proći bez žalbi?

Na zadnje rješenje više se ne može uložiti žalba, nego pokrenuti upravni spor, odnosno tužba i to u roku od 30 dana od objave rješenja. Ipak, iz Grada Varaždina pak poručuju kako se tijekom ovog tjedna očekuje pokretanje novog postupka javne nabave.

– Zakon o javnoj nabavi nalaže pravila i procedure nabave i ukoliko u provođenju ovog ponovljenog natječaja neki od ponuditelja ne uloži žalbu, do kraja travnja očekuje se opremanje škole u cijelosti. Tek po provedenom postupku i odabiru najpovoljnijeg ponuditelja sukladno Zakonu o javnoj nabavi znat će se od koga će se nabaviti školski namještaj za Centar Tomislav Špoljar – izvjestili su iz Grada Varaždina.

Ovog tjedna očekuje se da će Grad Varaždin pokrenuti  novi  postupak javne nabave.

Dakle, kada će se odabrati nova najpovoljnija ponuda i krenuti u opremanje školskim namještajem nove zgrade škole, u kojoj je u tijeku tehnički pregled, još se ne zna.

– U potpunosti je opremljena školska sportska dvorana i kuhinja u kojoj je instalirana sva potrebna oprema. Dovršetak opremanja nove zgrade slijedit će nakon što postupak nabave opreme bude uredno završen, ukoliko neće ponovno biti žalbi, a oprema isporučena u ugovorenom roku i izvršena primopredaja. Budu li ispunjeni gore navedeni uvjeti, početak nastave se može očekivati u obrazovnom razdoblju nove školske godine – poručili su iz Grada Varaždina.

Dodajmo na kraju da je žalbu uložila i jedna zagrebačka tvrtka, no tu je žalbu državna komisija još krajem kolovoza odbila kao “neurednu”.

KRONOLOGIJA

SVIBANJ 2011.Potpisan je ugovor i postavljen kamen temeljac na izgradnji nove zgrade Centra Tomislav Špoljar. Najavljeno je da će učenici u novu zgradu ući 2013.

LIPANJ 2013.10. lipnja Grad Varaždin je zatražio ponude za opremanje škole namještajem putem otvorenog postupka javne nabave.

SRPANJ 2013.29. srpnja 2013. kao najpovoljnija odabrana je ponuda jedne čakovečke tvrtke.

KOLOVOZ 2013. 1. kolovoza 2013. osječka tvrtka ulaže žalbu.

6. kolovoza 2013. žalbu podnosi i jedna zagrebačka tvrtka. Žalba odbačena kao “neuredna”.

RUJAN 2013. Građevinski radovi na novoj zgradi Centra u potpunosti su gotovi, predan je zahtjev za tehnički pregled.

LISTOPAD 2013. Rješenjem od 4. listopada 2013. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništava Odluku o odabiru. Nalaže Gradu Varaždinu ponovni pregled i ocjenu ponuda te donošenje nove odluke.

STUDENI 2013. 12. studenog 2013. Grad Varaždin donosi Odluku o poništenju. Ponovno se žali ista tvrtka iz Osijeka.

PROSINAC 2013. 6. prosinca 2013. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbija žalbu kao neosnovanu.

SIJEČANJ 2014. U tijeku je provođenje tehničkog pregleda. Školsko sportska dvorana u potpunosti opremljena, te kuhinja. Ovog tjedna očekuje se pokretanje novog postupka javne nabave. Početak nastave očekuje se u novoj školskoj godini.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje