Povežite se s nama

Međimurje

Odbijen tužbeni zahtjev roditelja mrtvorođenčeta: moraju platiti gotovo 73.000 kuna troškova

Objavljeno:

- dana

Odbijen je tužbeni zahtjev roditelja koji su od Županijske bolnice u Čakovcu, u kojoj je mrtvo rođeno dijete, potraživali 150.000 kuna naknade.

Kako piše Večernji list, Općinski sud odbio je zahtjev pa će tužitelji Bolnici morati nadoknaditi troškove parnice od 34.687 kuna, dok osiguravajućoj kući koja je bila tzv. “umješač” moraju platiti 22.500, a liječnici koju su optužili da je skrivila smrt djeteta 15.625 kuna, ukupno 72.812 kuna.

Tužbu su podigli zbog “povrede prava osobnosti uslijed rođenja mrtvoga djeteta 22. ožujka 2015”. U tužbi navode da je “na Odjelu ginekologije i opstetricije s neonatologijom dijete neposredno prije poroda umrlo zbog fetalne asfiksije, poremećaja izmjene respiracijskih plinova u posteljici fetusa.” Majka je dovezena vozilom Hitne pomoći dan prije zbog trudova. Roditelji tvrde da je CTG zapis pokazao da je dijete ugroženo stanjem fetalne asfiksije, ali da je liječnica propustila ispravno pročitati zapis, zbog čega nije dovršila trudnoću carskim rezom.

Kazneni postupak, koji je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu pokrenulo protiv spomenute liječnice zbog sumnje u nesavjesno liječenje, još nije završen. U tužbi su roditelji naveli i tvrdnje da su zbog propusta liječnice, njezina nehajnog odnosa prema trudnoj ženi i površnog očitavanja CTG zapisa ostali bez djeteta, zbog čega trpe duševne bolove. Prvotno su tražili po 220.000, no zahtjev je kasnije smanjen na 150.000 kuna. Bolnica se u cijelosti usprotivila tužbenom zahtjevu i tužbi, koje smatra pravno i činjenično neosnovanima.

Majka je na Odjel ginekologije i porodiljstva zaprimljena 21. ožujka 2015. u 23:20 zbog lakših trudova. Trudnoća nije bila kontrolirana te je jedini pisani trag koji postoji hospitalizacija majke na Odjelu infektologije zbog upale pluća kad je bila u 30. tjednu trudnoće. Tada je i ginekološki pregledana te je za očekivani termin poroda naveden 1. travnja. Kako tvrde u Bolnici, nije bilo medicinske indikacije za hitno dovršavanje trudnoće te se smrtni ishod nije mogao predvidjeti. Ishod je, navode, “posljedica medicinske komplikacije povezane s propustima u postupanju majke zbog nekontrolirane trudnoće”.

ŽB Čakovec je uložila prigovor i na iznos tražene naknade, budući da za rodiljina izvanbračnog partnera nije dokazano da je bio ocem djeteta, što je Sud prihvatio. Majci je rečeno da je s djetetom sve u redu – obavljen je pregled ultrazvukom te joj je rečeno da nosi sina i nema trudove. Ona je tvrdila da će ubrzo roditi i žalila se na bolove. Ujutro, nakon sna, ponovo je pregledana ultrazvukom, nakon čega ju je liječnica obavijestila da je dijete mrtvo. Vještačenjem Medicinskoga fakulteta utvrdilo se da se radilo o četvrtoj, nekontroliranoj trudnoći majke koja je prije imala dvije blizanačke trudnoće, jedno mrtvorođeno dijete i jedan spontani pobačaj.

Tijekom rodiljina boravka na Odjelu ginekologije i opstetricije, prema mišljenju vještaka, “nije bilo liječničke pogreške koja bi rezultirala rođenjem mrtvoga djeteta.” Općinski sud je zaključio da je postupanje Bolnice i liječnice bilo u skladu s pravilima struke te da nije bilo propusta.

Međimurje

FOTO Među ovogodišnjim dobitnicima općinskih pohvalnica Općine Belica Mateja Vranović i Stjepan Škvorc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VV/Međimurska županija

Povodom obilježavanja Dana Općine Belica i blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 24. lipnja, održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Obilježavanje Dana Općine započelo je prijmom nagrađenih učenika Osnovne škole Belica.

– Općina snažno podupire rad udruga, starije populacije, ali i pomaže djeci uz povećanje naknada za sufinanciranje boravka djece u oba vrtića, pomažemo učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendiramo studente.

Očekivanja naših mještana su uvijek velika, i to je ono što nas potiče da još bolje radimo svoj posao. Imamo prekrasnu Općinu, s prekrasnim ljudima koji su aktivni u mnogobrojnim udrugama, a nama vijećnicima odgovornost je da opravdamo povjerenje koje nam je dano – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Belica Petar Janušić.

Pozdravio je i uzvanike, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnici susjednih općina, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja, kao i dobitnici ovogodišnjih najviših priznanja.

Načelnik Belice Zvonimir Taradi osvrnuo se provedene projekte u protekloj godini, posebno istaknuvši zadovoljstvo što je Općina Belica dobitnica prestižne nagrade „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koju dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska.

– Konačno je završena atletska staza s borilištima koju će koristiti svi mještani naše općine. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a financijski nam je pomogla i Međimurska županija. Uređujemo i poslovne zone, išli smo u izmjene prostornog plana kako bismo svojim poljoprivrednicima omogućili sve uvjete za gradnju skladišta s hladnjačama, jer želimo razvijati poljoprivrednu proizvodnju i poticati proizvođače – istaknuo je načelnik.

Župan Matija Posavec istaknuo je da će se uz financijsku pomoć Županije krenuti u adaptaciju škola u Belici i Gardinovcu, a u suradnji za Županijskom upravom za ceste proširit će se cesta Belica – Gardinovec.

– Želja nam je da se na području Županije izgradi regionalno-distributivni centar na kojem će se skladištiti poljoprivredni proizvodi i iz kojeg će poljoprivredni proizvodi distribuirati u naše javne ustanove – dodao je.

Svečana sjednica prilika je da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine, a ove je godine Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ukupno šest nagrada.

Pohvalnicu Općine Belica dobili su Mateja Vranović, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2021. godini, Stjepan Škvorc, amaterski pisac drama, belički Ogranak međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga građana „Gardruža“, Nogometni klub „BSK“ i Djećji vrtić svetog Nikole. Nagrade su dodijeljene i uspješnim učenicima te njihovim mentorima.

Svečanu sjednicu uveličali su Limena glazba Belica te učenici Osnovne škole Belica.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncertom violončelistice Ane Rucner otvoreno “Ljetno kulturanje” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečko ljeto počelo je i službeno 24. lipnja, svečanim otvaranjem događanjima bogatom manifestacijom „Ljetno kulturanje“ u atriju Staroga grada u Čakovcu. Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv, uz drukčiji i svježiji program pod organizacijskom palicom tima iz Centra za kulturu Čakovec.

“Ljetno kulturanje” na velikoj je pozornici u atriju otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te pozvala Čakovčanke i Čakovčane da u dva vikenda posjete sve što je za njih pripremljeno, oko 25 besplatnih programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, stand up-ova, koncerata i drugo, zaključno do 3. srpnja.

Prvi dan manifestacije donio je Chill zonu, dio za opuštanje u Perivoju Zrinskih kod sv. Jeronima te after party u Fox baru, dok je atmosferu zagrijala virtuozna violončelistica koja već više od 20 godina oduševljava sve generacije publike – Ana Rucner.

U Čakovec je stigla s novim, jedinstvenim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.

Publici su se predstavili programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen singl “Bijeli anđeo”, uvertiru u novi album “Classic Balkan”. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne skladbe svjetske glazbe.

Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni, a čakovečka publika to je prepoznala i nagradila ovacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje