Povežite se s nama

U fokusu

Odbor za financije: „palo“ izvješće varaždinskog HNK, Pučkog učilišta i Zajednice športskih udruga!

Objavljeno:

- dana

BURNO I PRIJE GRADSKOG VIJEĆA

Od 12 izvješća o radu gradskih ustanova za prošlu godinu, tri izvješća su „pala“ na jučerašnjoj sjednici Odbora za proračun i financije varaždinskog Gradskog vijeća.

Riječ je o izvješćima Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Pučkog otvorenog učilišta i Zajednice športskih udruga Grada Varaždina.

Na što je potrošen novac za vrhunski sport, zašto se u izvješću ne vide brojke, a zašto su plaće djelatnika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina više nego u Gradskom muzeju ili Gradskoj knjižnici – bila su to samo neka od pitanja članova Odbora za financije i proračun na sjednici koja je održana jučer poslijepodne.

Sumnjive brojke

S dva glasa „za“ i jednim glasom „protiv“ izvješće Zajednice je poslano na doradu te će zbog toga biti skinuto s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća u petak.

– Problem je što je bilanca Zajednice nečitko skenirana, pa se brojke ne mogu pročitati, ali ima i nejasnoća. Primjerice, na jednom mjestu je navedeno da je za vrhunski sport potrošeno 155.000 kuna, a kasnije se navodi druga brojka, da je riječ o 141.000 kuna – naveo je dva primjera član Odbora Zlatan Avar, nezavisni vijećnik.

On i Željko Bunić, vijećnik HSLS-a su glasovali za doradu izvješća, dok je predsjednik Odbora Enriko Parlaj, vijećnik HNS-a, bio protiv.

Kad je u pitanju HNK, omjer glasova bio je isti – dva „protiv“ i jedan glas „za“ izvješće o radu u prošloj godini.

– Sumnjiv je račun dobiti i gubitka, u kojem je razlika između prihoda i rashoda svega 150 kuna, što se ne čini realnim. Isto tako, problem je upitna praksa plaćanja honorarnih suradnika, kojima se novac ne isplaćuje odmah zbog čega postoji sumnja u kršenje Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija – naveo je Avar.

Želi li Grad Pučko učilište?

Nije „prošlo“ ni izvješće Pučkog otvorenog učilišta za prošlu godinu, ali iz drugih razloga.

– Pučko otvoreno učilište već drugu godinu zaredom ostvaruje gubitak, i to zato što Grad Varaždin kao osnivač zapravo ne zna što bi s tom ustanovom. Ustanova je sama uspjela osigurati plaće za šest mjeseci, a Grad im je dao sredstva za isplatu dvije plaća. S obzirom da Grad odgovara za dugove Pučkog otvorenog učilišta, tražimo da se gradska vlast izjasni želi i dalje imati Pučko učilište i koje bi bile njegove djelatnosti – objasnio je Avar.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje