Povežite se s nama

U fokusu

Odgodili isplatu duga Hypo banci: Grad će plaćati 10 posto kamata mjesečno i dati u zalog čak 12 stanova

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA

– Svjesni smo dugovanja i u srpnju ćemo predložiti rebalans proračuna – rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš na sjednici Gradskog vijeća u petak, kada je prvi put javno priznao da je Grad Varaždin u financijskim teškoćama.

To od javnosti više ne može ni skrivati: pred gradske vijećnike stigao je aneks Sporazuma s Hypo bankom, koja od Javne ustanove Gradski stanovi potražuje 6,3 milijuna kuna glavnice, odnosno zajedno s kamatama i ostalim troškovima gotovo 9,2 milijuna kuna. Vijećnici su dali suglasnost na potpisivanje aneksa, čime je spriječeno da se Hypo banka naplati već ovoga mjeseca, do kada je bio rok da Grad podmiri dugove.

Zatezne kamate

Prema aneksu, rok povrata sada će biti travanj sljedeće godine. Međutim, Grad će morati vratiti daleko više, jer dug za zatezne kamate već ovaj mjesec iznosi 2,6 milijuna kuna, a rast će i dalje. Prema prihvaćenom aneksu, Grad će svaki mjesec plaćati 10 posto kamata na iznos glavnice. I ne samo to: moraju izdati zadužnicu na iznos od 9,1 milijun kuna, u što spadaju glavnica od 6,3 milijuna kuna, zatezne kamate od 2,6 milijuna, redovne kamate od 116.800 kuna, javnobilježnički troškovi te troškovi opomene. Grad mora dati i vlastitu bjanko trasiranu mjenicu, ali i založno pravo na čak 12 stanova u vlasništvu Gradskih stanova!

Upravo zbog toga, ali i drugih duga nastalih zbog poslovanja Gradskih stanova, rebalans proračuna za ovu godinu zatražio je vijećnik HSLS-a Željko Bunić. Prema izvješću o izvršenju proračuna za prošlu godinu (koji je prihvaćen većinom glasova), manjak u gradskoj blagajni povećao se za novih 9,1 milijun kuna i time porastao na čak 27 milijuna kuna. Međutim, Bunić je procijenio da stvarni manjak iznosi 53,5 milijuna kuna!

Manjak 55 milijuna kuna?!

– Moja je procjena da trenutni evidentirani, odnosno normalizirani manjak iznosi 53,5 milijuna kuna, a do tog iznosa se dolazi ako se ukupnom manjku dodaju obveze nastale poslovanjem Gradskih stanova. Riječ je o 9,1 milijun kuna duga prema Hypo banci, otprilike toliko iznosi i dug prema Poreznoj upravi, a treba pribrojiti i obveze Gradskih stanova prema APN-u – pojasnio je.  

Ustvrdio je da je nužno smanjiti potrošnju. – Manjak od 55 milijuna kuna, to je naša realnost i to moramo shvatiti. Kolega Zlatan Avar i ja smo još prošli mjesec predložili da se rebalansom proračuna smanje troškovi, a da ne pokrećemo spor protiv Upravnog suda. Ako ćemo i dalje trošiti prema postojećem planu te olako ulaziti u nove sporove, tada ćemo građanima ostaviti brdo nepodmirenih računa, sporova i dugova – upozorio je Bunić. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje