Povežite se s nama

U fokusu

Odgodite Skupštinu Termoplina i isplatu dobiti koja je ostvarena i nezakonito

Objavljeno:

- dana

AVAR ZATRAŽIO OD HABUŠA:

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je zatražio od varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša da odgodi sjednicu Glavne skupštine Termoplina, koja je zakazana za sutra, 31. ožujka.

– Na sjednici će se raspravljati o godišnjem izvješću za 2015. godinu, uporabi dobiti, isplati dividende i imenovanju novih članova Nadzornog odbora. S obzirom da novonastale okolnosti govore da je određeni dio dobiti ostvaren nezakonitim radnjama određenih članova društva, predlažem da se sjednica odgodi do daljnjega. Ako odgoda nije moguća, predlažem da se po otvaranju sjednice ista prekine te zakaže njen nastavak – naveo je Avar u dopisu.

“Neodgovorno imenovati nove članove NO-a”

Od Habuša je ujedno zatražio da kao predsjednik Skupštine zajedno s članovima Nadzornog odbora koji zastupaju Grad Varaždin, pokrene postupak povrata financijskih sredstava za koje je oštećen Proračun Grada Varaždina u razdoblju od 2014. do 2016. godine zlouporabom instituta javne nabave od strane Termoplina.

– Smatram nedopustivim da se raspravlja i donosi odluka o isplati dividende članu društva koji je bio aktivan sudionik u nezakonitim radnjama koje su oštetile proračun Grada Varaždina. U novo nastaloj situaciji neodgovorno je imenovati nove članove Nadzornog odbora. Novim, ali i sadašnjim članovima Nadzornog odbora, koji zastupaju Grad Varaždin, stojim na raspolaganju kako bih im pojasnio analizu koja je dovela do zaključaka koje sam iznio na konferenciji za novinare te predlažem što skoriji sastanak – naveo je Avar.

Analiza je javno dostupna na servisu Scribd http://www.scribd.com/doc/306253497/Termoplin-zgrtanje-obiteljskog-srebra.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg četvrtka i petka nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan – u četvrtak i petak, odvijati online.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu uživo pratiti u utorak i srijedu, a četvrtak i petak – kod kuće, u online obliku. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje