Povežite se s nama

Život i društvo

Odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin u Latviji se uključili u dva međunarodna projekta

Objavljeno:

- dana

NA EDUKACIJI

Dvoje odgojitelja Dječjeg vrtića Varaždin – Marina Babić i Krešimir Plantak Večerin – bili su na seminaru “eTwinning u predškolskom okruženju” koji je održan od 14. do 17. rujna u Latvijskom gradu Sigulda. 

Projekt “Let’s dance” i “Eat my words”

Cilj sudjelovanja na ovom seminaru bio je upoznavanje s dobrobitima eTwinning platforme koja nastavnom osoblju služi za pokretanje raznih projekta, te sklapanje projektnih partnerstva i razvijanje projekata. Tako se i na ovom seminaru razvilo ukupno osam projekata koji su odobreni od strane nacionalnih timova za podršku.

U projektu “Let’s dance” sudionici će učiti plesove zemalja sudionika u projektu

Dječji vrtić Varaždin tako će biti sudionik dva zanimljiva projekta. Prvi je “Let’s dance” u kojem sudjeluju vrtići iz Irske, Češke, Poljske i Zagreba. To je projekt u kojem će djeca naučiti jedan nacionalni ples, ali i plesove zemalja sudionika projekta. Razmjenom plesova djeca će učiti o važnosti nacionalnog identiteta, ali i različitosti među nacijama, te će upoznati engleski jezik kao jezik univerzalne komunikacije. Drugi je projekt nazvan „Eat my words“, a u njemu sudjeluju partneri iz Poljske, Latvije i Hrvatske. Cilj ovog projekta je kreiranje višejezičnog rječnika (engleski, poljski, latvijski i hrvatski) pojmova vezanih uz hranu. Aktivnosti će se odvijati kroz osam mjeseci tijekom kojih će djeca upoznati običaje, kulturu i kulinariku novih prijatelja iz partnerskih zemalja (običaji povodom Božića, Valentinova, Uskrsa). Svaki će partner pripremiti jednostavnije jelo prema dobivenim receptima iz partnerskih zemalja. Oba će se projekta provoditi putem eTwinning platforme koja, između ostalog, omogućuje i video-konferencije među partnerima.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje