Povežite se s nama

Život i društvo

Odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin u Latviji se uključili u dva međunarodna projekta

Objavljeno:

- dana

NA EDUKACIJI

Dvoje odgojitelja Dječjeg vrtića Varaždin – Marina Babić i Krešimir Plantak Večerin – bili su na seminaru “eTwinning u predškolskom okruženju” koji je održan od 14. do 17. rujna u Latvijskom gradu Sigulda. 

Projekt “Let’s dance” i “Eat my words”

Cilj sudjelovanja na ovom seminaru bio je upoznavanje s dobrobitima eTwinning platforme koja nastavnom osoblju služi za pokretanje raznih projekta, te sklapanje projektnih partnerstva i razvijanje projekata. Tako se i na ovom seminaru razvilo ukupno osam projekata koji su odobreni od strane nacionalnih timova za podršku.

U projektu “Let’s dance” sudionici će učiti plesove zemalja sudionika u projektu

Dječji vrtić Varaždin tako će biti sudionik dva zanimljiva projekta. Prvi je “Let’s dance” u kojem sudjeluju vrtići iz Irske, Češke, Poljske i Zagreba. To je projekt u kojem će djeca naučiti jedan nacionalni ples, ali i plesove zemalja sudionika projekta. Razmjenom plesova djeca će učiti o važnosti nacionalnog identiteta, ali i različitosti među nacijama, te će upoznati engleski jezik kao jezik univerzalne komunikacije. Drugi je projekt nazvan „Eat my words“, a u njemu sudjeluju partneri iz Poljske, Latvije i Hrvatske. Cilj ovog projekta je kreiranje višejezičnog rječnika (engleski, poljski, latvijski i hrvatski) pojmova vezanih uz hranu. Aktivnosti će se odvijati kroz osam mjeseci tijekom kojih će djeca upoznati običaje, kulturu i kulinariku novih prijatelja iz partnerskih zemalja (običaji povodom Božića, Valentinova, Uskrsa). Svaki će partner pripremiti jednostavnije jelo prema dobivenim receptima iz partnerskih zemalja. Oba će se projekta provoditi putem eTwinning platforme koja, između ostalog, omogućuje i video-konferencije među partnerima.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!