Povežite se s nama

Međimurje

Odgojiteljice iz pet dječjih vrtića u okviru projekta „Za obitelj“ učile znakovni jezik za bebe

Objavljeno:

- dana

U okviru projekta „Za obitelj“, čiji je korisnik Grad Prelog, u multimedijalnoj dvorani Poduzetničkog centra Prelog održana je jednodnevna edukacija „Znakovni jezik za bebe“.

Edukaciju je proveo Bebi signum d.o.o. iz Zagreba, a projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

To je još jedna u nizu edukacija koje se provode u sklopu aktivnosti „Edukacije i programi osposobljavanja radi jačanja kapaciteta stručnjaka i kuharica“, a kojima se nastoje unaprijediti usluge u pet dječjih vrtića partnera s područja Međimurske županije.

Edukaciji je prisustvovalo ukupno 11 odgojiteljica, četiri iz Dječjeg vrtića „Fijolica“ iz Preloga, Cirkovljana i Draškovca, po dvije odgojiteljice iz Dječjeg vrtića „Vesela loptica“ Prelog, Dječjeg vrtića „Kockavica“ Sveta Marija i Dječjeg vrtića „Žibeki“ Čakovec, Pribislavec i Brezje te jedna odgojiteljica iz Dječjeg vrtića „Klinčec“ Donja Dubrava, Područni odjel Donji Vidovec.

Korist učenja

Cilj navedene edukacije bio je naučiti „znakovanje za bebe“ kao poticaj komunikacije i govornog razvoja djece u dobi od nula do tri godine te o koristi učenja znakova za emocionalni, socijalni, govorno-jezični i intelektualni razvoj.

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. Uz predavanje je održan i vježbeni dio znakovanja, gdje su odgojiteljice pomoću pjesama i igara učile izvoditi znakove iz Baby signs programa.

Za sve polaznice edukacije osigurani su materijali, a svakoj od polaznica izdana je i potvrda o sudjelovanju.

Projekt „Za obitelj“ vrijedan je 11.880.727,74 kuna, od čega se 902.980 kuna odnosi na trošak edukacija.

Crna kronika

Sportska tragedija: srušio se na nogometnom terenu i kasnije preminuo u bolnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NK Otok

Do neviđene tragedije došlo je jučer na utakmici NK-a “Otok” i NK-a “Radnički”.

Tijekom utakmice srušio se igrač “Otoka” Dejan Oršuš koji je, nažalost, kasnije preminuo u ŽB Čakovec od srčanog udara.

– U dubokoj žalosti javljamo vam da je igrač NK-a “Otok” Dejan Oršuš nakon što se srušio jučer tokom utakmice preminuo. Uz brzu reakciju suigrača i igrača NK-a Radnički uspjeli smo ga spasiti, a vrlo brzo stiglo je i medicinsko osoblje koje se trudili oživjeti ga (25 min oživljavanja na samom terenu). Mladić od 24 godine je nažalost preminuo u 2 sati u Županijskoj bolnici Čakovec od posljedica srčanog udara.

Bio je dečko za zafrkanciju, talent od nogometaša, veliki igrač, a još veći prijatelj! Iza sebe je ostavio ženu u petome mjesecu trudnoće i dijete. Hvala mu za sve pogotke, pomoć klubu i za dizanje raspoloženja dok je dečkima bilo najteže! Uvijek u našim mislima naš Dejan – poručuju iz NK-a “Otok”.

Od preminuloga Dejana na društvenoj mreži Facebook oprostili su se i njegovi suigrači.

– Posljednji pozdrav našem uvijek vedrom i nasmijanom Dejanu, hvala ti za sve lijepe zajedničke trenutke koje si proveo sa nama. Hvala za svaki ispričani vic i podizanje atmosfere prije utakmice. Hvala ti što si bio dio naše ekipe. Iskreno saučešće obitelji i prijateljima. Dejan Oršuš zauvijek u našim srcima!

Obitelji, rodbini, suigračima i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju 10 slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata evidentiran je jedan pozitivan slučaj na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, javio je 12. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim Ag testovima tijekom vikenda testirano je 640 osoba, od toga su u nedjelju testirane 364 osobe te je evidentirano 7 pozitivnih nalaza.

Na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus je dijagnosticiran kod jedne osobe, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurju.

U protekla 24 sata oporavile su se 53 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 400.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 49.126 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 42 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 72 godine sa brojnim dodatnim bolestima.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.951 oboljelu osobu, a ukupno se oporavilo 12.295 osoba.

Nastavite čitati