Povežite se s nama

U fokusu

Odgovorni prebacuju loptice, a zgrada i dalje prijeti prolaznicima!

Objavljeno:

- dana

(NE)BRIGA

– Kada će se konačno nešto poduzeti? – pita se naš čitatelj Željko Pranjić.

On, naime, upozorava na oštećeni krov, točnije, narušenu krovnu atiku stambeno-poslovne građevine koja se nalazi na uglu Kačićeve i Uršulinske ulice te Franjevačkog trga u samom središtu Varaždina koja prijeti urušavanjem i kao takva predstavlja pravu opasnost za život svih koji tuda prolaze.

Nije odgovaran jedan, nije odgovoran drugi…

Da je spomenuta zgrada zbog dotrajalosti i neodržavanja te oštećenja krovne atike opasna za ljude utvrdila je inspekcija tijekom pregleda još u travnju 2009., na temelju čega je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo rješenje kojim je naložilo suvlasnicima zgrade da oštećenja saniraju i to u roku od 30 dana. Sanacija oštećenja naložena je i rješenjem Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline u veljači 2009. godine, no tome, do dana današnjeg nije se ništa poduzelo.

O problemuje  upoznat velik broj odgovornih osoba, no opasnost nitko nije uklonio. I to za stanje koje je još 2009. proglašeno opasno za život građana!

– Iako je o problemu upoznat razmjerno velik broj odgovornih osoba, svi oni su se zadovoljili “prebacivanjem loptice” nekom drugom, dok u stvarnosti na rješavanju problema i otklanjanju opasnosti nitko nije ništa napravio. I to za situaciju koja je još 2009. godine proglašena opasnom za život građana, kao i imovinu! Ne treba biti stručnjak kako bi se shvatilo da je razina oštećenja od 2009. dodatno eskalirala. Uzalud nam sva ova i buduća rješenja, nalozi za sanaciju i druga popratna dokumentacija ukoliko se u stvarnosti ne poduzima ništa – ogorčen je naš čitatelj.

Iz Grada Varaždina su izvjestili kako je čitava problematika oko navedenog objekta od 2009. u nadležnosti Ministarstva, odnosno građevinske inspekcije.

– Odsjek za redarstvo Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam poduzeo je sve korake koji proističu iz Zakona o komunalnog gospodarstvu i Odluke o komunalnom redu Grada Varaždina. Ne možemo znati zašto suvlasnici u stambenoj zgradi nisu postupili sukladno donesenom rješenju – izvjestili su nas iz Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina navodeći kako bi pitanja trebali uputiti građevinskoj inspekciji. I pročelnik varaždinskog Konzervatorskog odjela Željko Trstenjak smatra da bi inspekcija trebala inzistirati na donesenom rješenju, no iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu kojeg je i građevinska inspekcija, poručuju da nisu dobili rješenje od nadležnog Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskog odjela u Varaždinu kojim bi se odredio rok i način otklanjanja oštećenja!

Građevinska inspekcija ponovno šalje dopis

– Građevinska inspekcija donijela je rješenje o otklanjanju oštećenja na krovnoj atici 18. travnja 2009. Rješenjem je naređeno suvlasnicima građevine otklanjanje oštećenja na krovnoj atici, u roku i na način koje će odrediti Ministarstvo kulture – Uprava za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Varaždinu. Kako do danas nije dostavljeno to rješenje, nije bilo osnova za pokretanje postupka prisilnog izvršenja inspekcijskog rješenja – poručuju iz Ministarstva te dodaju kako će građevinska inspekcija ponovno uputiti dopis Ministarstvu kulture vezano uz rok i način otklanjanja oštećenja na spomenutoj zgradi.Glavna prepreka – novac?

Oštećenja nisu uklonjena zbog novaca, etažiranja…

Spomenuta stambeno-poslovna građevina upisana je kao pojedinačno kulturno dobro u Registar kulturnih dobara RH, a u zemljišne knjige kao vlasništvo pokojnog Franje Herića, a u stvarnom suvlasništvu je nekoliko suvlasnika, izvjestili su nas iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. – Pretpostavljamo da su prepreka otklanjanju oštećenja od strane suvlasnika financijska sredstva te činjenica da zgrada nije etažirana i još uvijek nema zajedničkog upravitelja – izvjestili su iz Ministarstva. Odgovor na pitanje zašto suvlasnici nisu postupili prema rješenju pokušali smo dobiti od nekih od njih, međutim, do nijednog od njih nismo uspjeli doći.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje