Povežite se s nama

U fokusu

Odgovorni prebacuju loptice, a zgrada i dalje prijeti prolaznicima!

Objavljeno:

- dana

(NE)BRIGA

– Kada će se konačno nešto poduzeti? – pita se naš čitatelj Željko Pranjić.

On, naime, upozorava na oštećeni krov, točnije, narušenu krovnu atiku stambeno-poslovne građevine koja se nalazi na uglu Kačićeve i Uršulinske ulice te Franjevačkog trga u samom središtu Varaždina koja prijeti urušavanjem i kao takva predstavlja pravu opasnost za život svih koji tuda prolaze.

Nije odgovaran jedan, nije odgovoran drugi…

Da je spomenuta zgrada zbog dotrajalosti i neodržavanja te oštećenja krovne atike opasna za ljude utvrdila je inspekcija tijekom pregleda još u travnju 2009., na temelju čega je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo rješenje kojim je naložilo suvlasnicima zgrade da oštećenja saniraju i to u roku od 30 dana. Sanacija oštećenja naložena je i rješenjem Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline u veljači 2009. godine, no tome, do dana današnjeg nije se ništa poduzelo.

O problemuje  upoznat velik broj odgovornih osoba, no opasnost nitko nije uklonio. I to za stanje koje je još 2009. proglašeno opasno za život građana!

– Iako je o problemu upoznat razmjerno velik broj odgovornih osoba, svi oni su se zadovoljili “prebacivanjem loptice” nekom drugom, dok u stvarnosti na rješavanju problema i otklanjanju opasnosti nitko nije ništa napravio. I to za situaciju koja je još 2009. godine proglašena opasnom za život građana, kao i imovinu! Ne treba biti stručnjak kako bi se shvatilo da je razina oštećenja od 2009. dodatno eskalirala. Uzalud nam sva ova i buduća rješenja, nalozi za sanaciju i druga popratna dokumentacija ukoliko se u stvarnosti ne poduzima ništa – ogorčen je naš čitatelj.

Iz Grada Varaždina su izvjestili kako je čitava problematika oko navedenog objekta od 2009. u nadležnosti Ministarstva, odnosno građevinske inspekcije.

– Odsjek za redarstvo Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam poduzeo je sve korake koji proističu iz Zakona o komunalnog gospodarstvu i Odluke o komunalnom redu Grada Varaždina. Ne možemo znati zašto suvlasnici u stambenoj zgradi nisu postupili sukladno donesenom rješenju – izvjestili su nas iz Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina navodeći kako bi pitanja trebali uputiti građevinskoj inspekciji. I pročelnik varaždinskog Konzervatorskog odjela Željko Trstenjak smatra da bi inspekcija trebala inzistirati na donesenom rješenju, no iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu kojeg je i građevinska inspekcija, poručuju da nisu dobili rješenje od nadležnog Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskog odjela u Varaždinu kojim bi se odredio rok i način otklanjanja oštećenja!

Građevinska inspekcija ponovno šalje dopis

– Građevinska inspekcija donijela je rješenje o otklanjanju oštećenja na krovnoj atici 18. travnja 2009. Rješenjem je naređeno suvlasnicima građevine otklanjanje oštećenja na krovnoj atici, u roku i na način koje će odrediti Ministarstvo kulture – Uprava za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Varaždinu. Kako do danas nije dostavljeno to rješenje, nije bilo osnova za pokretanje postupka prisilnog izvršenja inspekcijskog rješenja – poručuju iz Ministarstva te dodaju kako će građevinska inspekcija ponovno uputiti dopis Ministarstvu kulture vezano uz rok i način otklanjanja oštećenja na spomenutoj zgradi.Glavna prepreka – novac?

Oštećenja nisu uklonjena zbog novaca, etažiranja…

Spomenuta stambeno-poslovna građevina upisana je kao pojedinačno kulturno dobro u Registar kulturnih dobara RH, a u zemljišne knjige kao vlasništvo pokojnog Franje Herića, a u stvarnom suvlasništvu je nekoliko suvlasnika, izvjestili su nas iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. – Pretpostavljamo da su prepreka otklanjanju oštećenja od strane suvlasnika financijska sredstva te činjenica da zgrada nije etažirana i još uvijek nema zajedničkog upravitelja – izvjestili su iz Ministarstva. Odgovor na pitanje zašto suvlasnici nisu postupili prema rješenju pokušali smo dobiti od nekih od njih, međutim, do nijednog od njih nismo uspjeli doći.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje