Povežite se s nama

Međimurje

Odjeci Porcijunkulova: stiglo je 180.000 šetača, nije rastao broj oboljelih od COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Najveća ljetna manifestacija u Međimurju – Porcijunkulovo, koja već više od pola stoljeća uz blagdan Gospe od Anđela ispuni glavne ulice i trgove Čakovca, ove se godine zbog aktualne epidemiološke situacije održavala samo četiri dana.

Od 30. srpnja do 2. kolovoza, brojni su posjetitelji odabrali neke od pregršt sadržaja koji su se nudili u tim danima, navode iz Grada Čakovca. Nakon svih rezimea, i organizatori, ali i građani mogu biti zadovoljni, ponajprije što u danima nakon manifestacije, nije rastao broj oboljelih od COVID-a 19.

Prema policijskim podacima, na čakovečkim je ulicama tih dana bilo oko 180.000 ljudi, što pokazuje da smo svi jedva dočekali popuštanje mjera. Unatoč velikom broju posjetitelja, nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze, a razlog leži i u činjenici da su se građani pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Zadovoljni mogu biti i ugostitelji, čije je poslovanje također narušeno od početka izbijanja epidemije. Naime, ugostitelji koji posluju u središtu grada, u danima manifestacije imali su čak četiri puta veći promet nego obično.

Posjetitelji Porcijunkulova nisu bili samo iz Međimurja, već je i ove godine bilo gostiju iz drugih dijelova Hrvatske, te, tradicionalno, i iz Slovenije i Mađarske. Iz tih je zemalja stiglo je i nekolicina izlagača, kojih je ukupno ove godine bilo dvjestotinjak.

Iako se ove godine Porcijunkulovo održavalo samo 4 dana, program je bio sadržajniji nego do sada te je obilovao tradicijom, vjerskim sadržajima, enogastronomskom ponudom, radionicama, sadržajima za najmlađe te glazbom, zabavom i dobrim raspoloženjem.

Koncerti, predstave i nastupi izvođača, odvijali su se na dvije pozornice, a najviše se posjetitelja okupilo na 4 velika koncerta na pozornici u „jezeru“ Perivoja Zrinskih. Posjetitelji koji nisu imali COVID putovnice kao uvjet za ulazak na besplatni koncert, mogli su po cijeni od 25 kuna napraviti brzi test neposredno prije samog ulaska na koncert. Za takav način testiranja interes je bio velik te je sve prošlo bez ikakvih poteškoća, navode u Gradu Čakovcu.

Za vjernike, održana su također brojna događanja u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, a kruna svega bila je tradicionalna procesija na blagdan Gospe od Anđela. Osim procesije središtem grada, u dvorištu župne crkve održana je i svečana misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš, kao i mise na slovenskom i mađarskom jeziku.

Humanitarna nota manifestacije i ove je godine bila vezana uz prodaju pogače i kišobrana koji krase Ulicu kralja Tomislava za vrijeme trajanja Porcijunkulovog. Pogača s tikvom i jabukama se na Franjevačkom trgu dijelila građanima u zamjenu za dobrovoljne priloge pa je tako sakupljeno 7.000 kuna, a taj je iznos uplaćen Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Inače, prodaja kišobrana još uvijek traje, pa žele li građani kući ponijeti prepoznatljiv suvenir manifestacije, mogu to još uvijek učiniti u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca i to do nedjelje, 29. kolovoza. I na taj način prikupljen novac uplatit će se čakovečkom Centru za odgoj i obrazovanje.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje