Povežite se s nama

Međimurje

Odjek ubojstva u Paragu: “Policija je oduzela dovoljno oružja za naoružati diverzantsku satniju”

Objavljeno:

- dana

U PU međimurskoj u 13 sati održana je izvanredna konferencija za medije o pucnjavi i ubojstvu u naselju Parag 24. kolovoza.

U pucnjavi u Međimurju ubijena žena, a ranjeno još pet ljudi!

– Do sada poduzetim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je na ulici u Paragu došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između članova dviju obitelji, muške osobe rođene 1980. godine i njegovog maloljetnog sina s jedne strane te muških osoba rođenih 1970., 1994. i 1999. godine i maloljetnika, s druge strane. U sukob se umiješala i muška osoba 1982. godine. Potom su počinitelji rođene 1999. i 1994. godine iz puške ispalili nekoliko hitaca u zrak i prema okupljenima, kojom prilikom je od zadobivenih ozljeda, nažalost, smrtno stradala ženska osoba rođena 1962. godine. Prilikom pucnjave ozljede su zadobile muške osobe rođene 1980., 1983. i 2001. godine te maloljetnica i dijete. Ozlijeđeni su prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec gdje im je pružena liječnička pomoć dok će se vrsta i težina ozljeda okvalificirati naknadno. Policijski službenici su uhitili muške osobe rođene 1999. i 1994. godište te maloljetnika, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo Ubojstvo i druga kaznena djela. Očevid na mjestu događaja provela je dežurna zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske. Pretragom terena u blizini mjesta događaja pronađeno je vatreno oružje za koje se sumnja da je korišteno prilikom izvršenja kaznenog djela. Policijski službenici Policijske uprave međimurske i varaždinske te ATJ Lučko radi prevencije i održavanja povoljnog stanja sigurnosti i dalje će biti prisutni u naselju Parag, sukladno sigurnosnoj prosudbi. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju – objavila je policija danas.

Preminula je žena rođena 1962. godine, a četiri osobe zaprimljene su u čakovečku bolnicu i operirane. Tri osobe su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru i u ovom trenutku su izvan životne opasnosti.

Puška koju je oduzela policija nakon ubojstva, Foto: PU međimurska

Načelnik PU međimurske Ivan Sokač rekao je da se prilikom dojave o događaju već u pozivu policiji čula rafalna paljba. Tamo je odmah upućena temeljna i interventna policija, a nakon toga i interventna policija iz PU varaždinske te ATJ Lučko.

– Policijskim postupanjem utvrđeno je da je došlo do tučnjave i pucnjave iz vatrenog oružja u zrak i prema grupi ljudi. Više je ljudi zadobilo povrede i prostrjelne rane. Šest je osoba dobilo takve rane i svi su prevezeni i zbrinuti u ŽB Čakovec. Preminula je jedna ženska osoba. Tri osobe, među kojima i ona koja je pucala, su se udaljile s mjesta događaja. Postupanjem kriminalističke policije osobe su locirane nekoliko kilometara od događaja i tamo su lišene slobode. Pretragom terena nađeno je i oružje iz kojeg je pucano. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, a uhićene osobe bi trebale biti privedene pritvorskom nadzorniku – rekao je Sokač.

Kao povod pucnjave načelnik je naveo tučnjavu i netrpeljivost.

– Dojava je bila baš u trenutku pucnjave. Osobe se nisu opirale uhićenju. Dvije osobe su od prije poznate policiji. Mi ne bježimo od narušene sigurnosne situacije u romskim naseljima u Međimurju. Unatrag mjesec dana 41 put smo intervenirali na raznim događajima samo u Paragu, intervencije su gotovo svakodnevno – završio je Sokač.

Vladimir Faber, zamjenik načelnika policijske uprave, nazvao je izjave saborskog zastupnika Kajtazija, da je upozoravao na oružje u Međimurju, politikanstvom i izbjegavanjem vlastite suodgovornosti.

– Ova policijska uprava u posljednjih pet godina oduzela je 37 komada zabranjenog oružja; pušaka, automatskih pušaka i drugog. To je dovoljno za naoružati jednu diverzantsku satniju. Ne znam zašto gospodin Kajtazi i drugi dušobrižnici ne kažu “ta i ta osoba ima oružje”, pa da onda policija može dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, policija ne može ući u bilo čiji dom, prostor ili štagalj bez sudbenog naloga – jasan je bio Faber.

Ponovio je i podatak da je stopa kriminaliteta u zoni romskih naselja dvostruko veća od prosjeka te da policija poduzima mjere, ali i da se ubojstvo ne može prevenirati.

– Ilegalno oružje može se prevenirati samo kroz presude. Od ovih 37 slučajeva samo je jedan počinitelj kažnjen bezuvjetnom zatvorskom kaznom. Ostali postupci su okončani uvjetnim kaznama ili radom za opće dobro ili su neki u tijeku. Pravna država ne daje jasnu poruku počiniteljima kaznenih djela koja se tiču držanja vatrenog oružja. Trebamo se zapitati kakvo je stanje u romskim naseljima i djelovati preventivno – rekao je Faber.

Međimurje

Župan Posavec priredio prijam za juniorske državne prvake u kuglanju iz Željezničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolje kuglače u Hrvatskoj, ekipu međimurskog Kuglačkog kluba Željezničar, primili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te im osobno čestitali na nedavnom uspjehu – zlatu na ekipnom državnom prvenstvu.

Velikim uspjehom kuglači Željezničara nastavili su sjajan niz postignuća međimurskih sportaša i ponovo promovirali svoj kraj na najljepši mogući način.

Prvacima su kuglači Željezničara postali u Slavonskom Brodu 15. siječnja među 14 najboljih hrvatskih ekipa, a zlatom su se okitili juniori Luka Požega, aktualni viceprvak svijeta, zatim Bruno Halabarec, Noa Branilović i Manuel Korent.

Uspjehu za čakovečko i međimursko kuglanje najveći doprinos dao je najbolji hrvatski junior Luka Požega s nevjerojatnih 613 čunjeva. Bruno Halabarec je pridodao 547 čunjeva, a Noa Branilović i Manuel Korent 529, odnosno 523 čunja.

Predsjednik Kuglačkog kluba Željezničar Čakovec te veliki sportski znalac i entuzijast Anđelko Crnčec ne krije ponos.

– Bez obzira na ograničen kapacitet za rad s mladima, rezultati u našem klubu ne izostaju, a sada je tom nizu dodana i najvrjednija medalja – zlatna. Najnoviji rezultat nam je motivacija da još odlučnije uklanjamo prepreke i dosežemo visoke ciljeve – rekao je Anđelko Crnčec te dodao da vjeruje kako je ovaj uspjeh juniora jedan u nizu koji slijedi.

Župan Matija Posavec istaknuo je da i najnoviji uspjeh mladih kuglača svjedoči s kakvim se entuzijazmom radi u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022., rasadištu talenata i riznici najviših sportskih priznanja.

Nove prilike za medalje su pred vratima: za dva tjedna održat će se Svjetski kup u Rijeci gdje će Luka Požega predstavljati našu zemlju, a već u svibnju, u Areni Varaždin, održat će se Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Veliki su to izazovi, ali su veliki i potencijali novih snaga Željezničara, garancije da ovaj sport u našem kraju ima budućnost.

– Tajna uspjeha je u moći ponavljanja. Bez pada koncentracije koja se gradi iskustvom. I ovaj sport spoj je glave, ruke i snage – rekao je mladi svjetski viceprvak Luka Požega na pitanje o tome koja je tajna uspjeha.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje