Povežite se s nama

Međimurje

Odjek ubojstva u Paragu: “Policija je oduzela dovoljno oružja za naoružati diverzantsku satniju”

Objavljeno:

- dana

U PU međimurskoj u 13 sati održana je izvanredna konferencija za medije o pucnjavi i ubojstvu u naselju Parag 24. kolovoza.

U pucnjavi u Međimurju ubijena žena, a ranjeno još pet ljudi!

– Do sada poduzetim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je na ulici u Paragu došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između članova dviju obitelji, muške osobe rođene 1980. godine i njegovog maloljetnog sina s jedne strane te muških osoba rođenih 1970., 1994. i 1999. godine i maloljetnika, s druge strane. U sukob se umiješala i muška osoba 1982. godine. Potom su počinitelji rođene 1999. i 1994. godine iz puške ispalili nekoliko hitaca u zrak i prema okupljenima, kojom prilikom je od zadobivenih ozljeda, nažalost, smrtno stradala ženska osoba rođena 1962. godine. Prilikom pucnjave ozljede su zadobile muške osobe rođene 1980., 1983. i 2001. godine te maloljetnica i dijete. Ozlijeđeni su prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec gdje im je pružena liječnička pomoć dok će se vrsta i težina ozljeda okvalificirati naknadno. Policijski službenici su uhitili muške osobe rođene 1999. i 1994. godište te maloljetnika, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo Ubojstvo i druga kaznena djela. Očevid na mjestu događaja provela je dežurna zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske. Pretragom terena u blizini mjesta događaja pronađeno je vatreno oružje za koje se sumnja da je korišteno prilikom izvršenja kaznenog djela. Policijski službenici Policijske uprave međimurske i varaždinske te ATJ Lučko radi prevencije i održavanja povoljnog stanja sigurnosti i dalje će biti prisutni u naselju Parag, sukladno sigurnosnoj prosudbi. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju – objavila je policija danas.

Preminula je žena rođena 1962. godine, a četiri osobe zaprimljene su u čakovečku bolnicu i operirane. Tri osobe su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru i u ovom trenutku su izvan životne opasnosti.

Puška koju je oduzela policija nakon ubojstva, Foto: PU međimurska

Načelnik PU međimurske Ivan Sokač rekao je da se prilikom dojave o događaju već u pozivu policiji čula rafalna paljba. Tamo je odmah upućena temeljna i interventna policija, a nakon toga i interventna policija iz PU varaždinske te ATJ Lučko.

– Policijskim postupanjem utvrđeno je da je došlo do tučnjave i pucnjave iz vatrenog oružja u zrak i prema grupi ljudi. Više je ljudi zadobilo povrede i prostrjelne rane. Šest je osoba dobilo takve rane i svi su prevezeni i zbrinuti u ŽB Čakovec. Preminula je jedna ženska osoba. Tri osobe, među kojima i ona koja je pucala, su se udaljile s mjesta događaja. Postupanjem kriminalističke policije osobe su locirane nekoliko kilometara od događaja i tamo su lišene slobode. Pretragom terena nađeno je i oružje iz kojeg je pucano. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, a uhićene osobe bi trebale biti privedene pritvorskom nadzorniku – rekao je Sokač.

Kao povod pucnjave načelnik je naveo tučnjavu i netrpeljivost.

– Dojava je bila baš u trenutku pucnjave. Osobe se nisu opirale uhićenju. Dvije osobe su od prije poznate policiji. Mi ne bježimo od narušene sigurnosne situacije u romskim naseljima u Međimurju. Unatrag mjesec dana 41 put smo intervenirali na raznim događajima samo u Paragu, intervencije su gotovo svakodnevno – završio je Sokač.

Vladimir Faber, zamjenik načelnika policijske uprave, nazvao je izjave saborskog zastupnika Kajtazija, da je upozoravao na oružje u Međimurju, politikanstvom i izbjegavanjem vlastite suodgovornosti.

– Ova policijska uprava u posljednjih pet godina oduzela je 37 komada zabranjenog oružja; pušaka, automatskih pušaka i drugog. To je dovoljno za naoružati jednu diverzantsku satniju. Ne znam zašto gospodin Kajtazi i drugi dušobrižnici ne kažu “ta i ta osoba ima oružje”, pa da onda policija može dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, policija ne može ući u bilo čiji dom, prostor ili štagalj bez sudbenog naloga – jasan je bio Faber.

Ponovio je i podatak da je stopa kriminaliteta u zoni romskih naselja dvostruko veća od prosjeka te da policija poduzima mjere, ali i da se ubojstvo ne može prevenirati.

– Ilegalno oružje može se prevenirati samo kroz presude. Od ovih 37 slučajeva samo je jedan počinitelj kažnjen bezuvjetnom zatvorskom kaznom. Ostali postupci su okončani uvjetnim kaznama ili radom za opće dobro ili su neki u tijeku. Pravna država ne daje jasnu poruku počiniteljima kaznenih djela koja se tiču držanja vatrenog oružja. Trebamo se zapitati kakvo je stanje u romskim naseljima i djelovati preventivno – rekao je Faber.

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje