Povežite se s nama

Život i društvo

Odjenite levisice i vratite se u 80-e uz izložbe, glazbu s ploča i besplatni koncert u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

MA DAJ OBUCI LEVISICE…

Za sve koji se s nostalgijom prisjećaju 80-ih godina, ali i one mlađe, dobra vijest stiže iz TZ Grada Novog Marofa.

U povodu Dana Grada koji se održavaju idućeg vikenda, 9. lipnja bit će organiziran “Sastanak u traperu” na kojem će na razne načine oživjeti vrijeme 80-ih koje mnogi pamte i kao zlatno doba Marofa.

Sjetili se velikog koncerta 1981. godine i levisica

“Sastanak u traperu” održat će se ispred i u prostoru Stare škole s početkom u 16 sati. Posjetitelje čeka bogat program koji će kulminirati u 22 sata uz koncert Azra tribute benda Fantom slobode.

– Ideja je došla zbog prisjećanja na veliki koncert koji je 30. svibnja 1981. godine pod nazivom Veliki muzički sastanak održan u Novom Marofu. Na tom koncertu nastupio je Parni Valjak, Drugi način, Drago Mlinarec, Aerodrom i drugi rock bendovi koji su tada žarili i palili scenom, a malo je poznato kako je to bio prvi veliki koncert na otvorenom u novomarofskom kraju – otkrila je Renata Horvatić iz TZ grada Novog Marofa.

– Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih slobodno ih donesite – poziva Horvatić iz TZ grada Novi Marof

Dobre glazbe neće nedostajati ni na “Sastanku u traperu”. Navečer će se održati koncert Fantoma slobode, a prije toga od 16 sati glazbu će s vinil ploča puštati Matija Maltar.

– Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih slobodno ih donesite – poručuje Horvatić koja je pozvala sve da na “Sastanak u traperu” dođu u levisicama ili nekom drugom Levi’s komadu.  

– Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u pogonu u Novom Marofu počele su se šivati popularne levisice koje su bile obavezni odjevni komad u to doba, ali i danas. Zato pozivamo posjetitelje da izvuku iz ormara stare Levi’s komade, osmisle dobru retro odjevnu kombinaciju i osvoje poklon bon od 500 kuna – pozvala je te pojasnila je kako će bon biti dodijeljen najbolje odjevenoj osobi po mišljenju stručnog modnog žirija.

Poklon bon osigurava Europa 92 kao zastupnik “jeans” brendova u Hrvatskoj pa tako i brenda Levi’s, a dobitnik ili dobitnica moći će ga iskoristiti u bilo kojoj Europa 92 trgovini.

Osim izbora najboljeg stylinga na popodnevnom dijelu “Sastanka u traperu” posjetitelje čekaju zanimljive izložbe.

Moći će se razgledati crno-bijele fotografije Diane Klopotan iz Novog Marofa tematski vezane za doba 80-ih godina i stare fotografije korištene za marketing odjeće Levi’s. Uz to, Miroslav Belcar iz brenda Smetnjak i Jelena Tucelj izložit će renovirane stare stolce. Neki od stolaca koje će izlagati su dizajnerski proizvod Nike Kralja koji je jedna od središnjih figura slovenskog poslijeratnog industrijskog dizajna u drugoj polovici 20. stoljeća te jedan od najvažnijih industrijskih dizajnera u svijetu.

Kreacije Nele Kliček i Blaženke Roth

S obzirom na to kako je tema sastanka traper, na eventu će se predstaviti i dvije mlade varaždinske dizajnerice koje prvenstveno koriste upravo taj materijal. Radi se o Neli Kliček koja u sklopu brenda Neha Neha redizajnira i oslikava odjeću i modne predmete. Mlada dizajnerica najpoznatija je po redizajniranim Levi’s traper jaknama i hlačama koje nakon što prođu kroz njezine ruke postaju unikatni, dizajnerski komadi koje obožavaju boho djevojke. Uz nju, svoje će kreacije izložiti Blaženka Roth koja je u sklopu brenda Broth osmislila kolekciju “Old jeans – new piece”. Kolekcija je nastala 2010. godine kao odgovor na sve veći problem tekstilnog otpada zbog masovne proizvodnje odjeće.

Izvor:
Foto: Izvor: True fit/Levis

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Karla Piskač i Ivan Job brončani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je u nedjelju, 19. lipnja, održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“. Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe.

Osim iz Hrvatske, natjecanju su pristupili i gosti iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno 50-ak škola, koji su se natjecali u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest gradova je otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojili su polaznici varaždinske škole „Malac Genijalac“.

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također osvojio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo ukupno 17 varaždinskih „Malaca“.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode mentalno računanje, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje djeca vizualizacijom i simulacijom pokreta postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Mentalna matematika namijenjena je za djecu od 10 do 17 godina koji mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu rješavati složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja koda iz dekadskog u binarni te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

– Natjecanje je prošlo izvrsno, a „Malci“, kao i svi ostali, stekli su vrijedno iskustvo za budućnost – ističu iz „Malca Genijalca“, sretni što je uspješno provedena još jedna Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje