Povežite se s nama

Život i društvo

Odjenite levisice i vratite se u 80-e uz izložbe, glazbu s ploča i besplatni koncert u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

MA DAJ OBUCI LEVISICE…

Za sve koji se s nostalgijom prisjećaju 80-ih godina, ali i one mlađe, dobra vijest stiže iz TZ Grada Novog Marofa.

U povodu Dana Grada koji se održavaju idućeg vikenda, 9. lipnja bit će organiziran “Sastanak u traperu” na kojem će na razne načine oživjeti vrijeme 80-ih koje mnogi pamte i kao zlatno doba Marofa.

Sjetili se velikog koncerta 1981. godine i levisica

“Sastanak u traperu” održat će se ispred i u prostoru Stare škole s početkom u 16 sati. Posjetitelje čeka bogat program koji će kulminirati u 22 sata uz koncert Azra tribute benda Fantom slobode.

– Ideja je došla zbog prisjećanja na veliki koncert koji je 30. svibnja 1981. godine pod nazivom Veliki muzički sastanak održan u Novom Marofu. Na tom koncertu nastupio je Parni Valjak, Drugi način, Drago Mlinarec, Aerodrom i drugi rock bendovi koji su tada žarili i palili scenom, a malo je poznato kako je to bio prvi veliki koncert na otvorenom u novomarofskom kraju – otkrila je Renata Horvatić iz TZ grada Novog Marofa.

– Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih slobodno ih donesite – poziva Horvatić iz TZ grada Novi Marof

Dobre glazbe neće nedostajati ni na “Sastanku u traperu”. Navečer će se održati koncert Fantoma slobode, a prije toga od 16 sati glazbu će s vinil ploča puštati Matija Maltar.

– Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih slobodno ih donesite – poručuje Horvatić koja je pozvala sve da na “Sastanak u traperu” dođu u levisicama ili nekom drugom Levi’s komadu.  

– Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u pogonu u Novom Marofu počele su se šivati popularne levisice koje su bile obavezni odjevni komad u to doba, ali i danas. Zato pozivamo posjetitelje da izvuku iz ormara stare Levi’s komade, osmisle dobru retro odjevnu kombinaciju i osvoje poklon bon od 500 kuna – pozvala je te pojasnila je kako će bon biti dodijeljen najbolje odjevenoj osobi po mišljenju stručnog modnog žirija.

Poklon bon osigurava Europa 92 kao zastupnik “jeans” brendova u Hrvatskoj pa tako i brenda Levi’s, a dobitnik ili dobitnica moći će ga iskoristiti u bilo kojoj Europa 92 trgovini.

Osim izbora najboljeg stylinga na popodnevnom dijelu “Sastanka u traperu” posjetitelje čekaju zanimljive izložbe.

Moći će se razgledati crno-bijele fotografije Diane Klopotan iz Novog Marofa tematski vezane za doba 80-ih godina i stare fotografije korištene za marketing odjeće Levi’s. Uz to, Miroslav Belcar iz brenda Smetnjak i Jelena Tucelj izložit će renovirane stare stolce. Neki od stolaca koje će izlagati su dizajnerski proizvod Nike Kralja koji je jedna od središnjih figura slovenskog poslijeratnog industrijskog dizajna u drugoj polovici 20. stoljeća te jedan od najvažnijih industrijskih dizajnera u svijetu.

Kreacije Nele Kliček i Blaženke Roth

S obzirom na to kako je tema sastanka traper, na eventu će se predstaviti i dvije mlade varaždinske dizajnerice koje prvenstveno koriste upravo taj materijal. Radi se o Neli Kliček koja u sklopu brenda Neha Neha redizajnira i oslikava odjeću i modne predmete. Mlada dizajnerica najpoznatija je po redizajniranim Levi’s traper jaknama i hlačama koje nakon što prođu kroz njezine ruke postaju unikatni, dizajnerski komadi koje obožavaju boho djevojke. Uz nju, svoje će kreacije izložiti Blaženka Roth koja je u sklopu brenda Broth osmislila kolekciju “Old jeans – new piece”. Kolekcija je nastala 2010. godine kao odgovor na sve veći problem tekstilnog otpada zbog masovne proizvodnje odjeće.

Izvor:
Foto: Izvor: True fit/Levis

Život i društvo

Općina Cestica isplatit će božićnice za umirovljenike, donosimo raspored

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se svi umirovljenici s područja Općine Cestica, čija mjesečna mirovina iznosi 400 eura ili manje, da će Općina Cestica vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima povodom božićnih blagdana u iznosu od 30 eura.

Isplata će se vršiti u prostorijama Kulturnog centra Općine Cestica i to od 11. do 13. prosinca 2023. godine (od ponedjeljka do srijede) u vremenu od 11 do 14 sati i to sljedećim redoslijedom:

  • Ponedjeljak, 11.12. 2023. – Gornje Vratno, Cestica, Radovec, Križovljan Radovečki
  • Utorak, 12.12.202.3 – Babinec, Falinić Breg, Kolarovec, Brezje Dravsko, Virje Križovljansko, Otok Virje, Vratno Otok, Radovec Polje
  • Srijeda, 13.12.2023. – Veliki Lovrečan, Mali Lovrečan, Dubrava Križovljanska, Jarki, Selci Križovljanski, Malo Gradišće, Križanče, Natkrižovljan

UVJET ZA ISPLATU PRIGODNE NOVČANE POMOĆI:

  • da je mirovina umirovljenika 400 eura ili manje (ukoliko osoba ima više mirovina te njihov zbroj ne prelazi 400 eura također ostvaruju pravo na pomoć, uz predočenje svih odrezaka)

PRILIKOM ISPLATE OBAVEZNO JE PREDOČITI:

  • osobnu iskaznicu,
  • posljednji odrezak mirovine/mirovina

Nastavite čitati

Život i društvo

Stiže novih 30.000 eura u općinu Petrijanec za drugu fazu obnove “Stare škole”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je godina na izmaku za Općinu Petrijanec stižu još uvijek lijepe vijesti u vidu odobrenih novih sufinanciranja projekata. Jednako uspješno kako je započeta ova godina, tako će čini se i završiti novim odobrenim sufinanciranjem važnog i velikog projekta.

Radovi FAZE 2 obnove „Stare škole“ nepokretnog kulturnog dobra u samom centru Petrijanca nastavljaju se prema mogućoj dinamici a isto tako dobra je vijest da je ovo već treći projekt odobren za sufinanciranje ove velike investicije.

Faza 2 obnove ove zgrade zapravo obuhvaća građevinsko – obrtničke radove na uklanjanju stepenica i izgradnji novih stepenica sa drvenim gazištima i rukohvatom koje vode do drugog kata ove zgrade. Radovi u ovoj fazi također se sastoje od izvedbe hidroizolacije zgrade i termoizolacije sa parnom branom tavanskog poda. Nadalje radovi obuhvaćaju i izolaciju spuštenog stropa prizemlja zgrade gipskartonskim radovima i naravno izolacijom te izradu poda na prvom katu po principu tzv. seljačkog poda (drvena konstrukcija). Nadalje, radovi se sastoje i od radova na elektroinstalacijama, konkretno instalaciju komunikacije zgrade, vatrodojave i gromobranske zaštite. Video nadzor je sastavni dio ovog dijela troškovnika. U strojarskom dijelu ugrađuje se instalacija grijanja i hlađenja.

-„ Upravo zbog kompleksnosti i značaja same Stare škole koja se nalazi u centru Petrijanca kao iznimno važnog kulturnog dobra na području Općine Petrijanec sama obnova podijeljena je u više koraka odnosno faza. Prva faza koju sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt „Energetska obnova zgrade kulturnog dobra Stare škole“ dok su sada u tijeku paralelno i radovi druge faze obnove ove zgrade. Cijeli proces obnove trajati će dvije godine (sada nalazimo se sada u završnoj fazi obnove) a zahtjevnost i kompleksnost same obnove i revitalizacije zgrade od nemjerljivog je značaja za našu općinu. Na vrhunski način završavamo 2023. godinu uz brojne projekte koje smo proveli i prijavili tijekom godine te smo kroz još jedan kvalitetan projekt i natječaj Ministarstva osigurali značajna bespovratna sredstva za Općinu Petrijanec“ – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Nakon provedenog postupka nabave pod nazivom „Ulaganje u građevinu „Stara škola“ – Faza II“ procijenjene nabave  126.580,38 EUR-a bez PDV-a prihvaćena je ponuda tvrtke CORE UPRAVLJANJE d.o.o., vrijednosti 124.921,47 EUR-a te je potpisan Ugovor o izvođenju.

Radovi koji nisu sufinancirani prema ovom projektu prijavljeni su također na Ministarstvo Kulture i medija te se početkom 2024.g. očekuje da će biti odobreno novo sufinanciranje upravo iz tog izvora.

Zgrada stare škole nalazi se u centru mjesta Petrijanec, te je upisana u Registar kulturnih dobara RH pod reg. brojem Z-1941, kao zaštićeno kulturno dobro.

Izgrađena 1868. godine u neoklasicističkom stilu, jednokatna je klasicistička građevina sa podrumom ispod dijela prizemlja i neuređenom potkrovljem. Škola je djelovala kao obrazovna ustanova do 1955. g., namijenjena odvijanju djelatnosti odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja. Od tog vremena nije u edukativnoj funkciji, jer je škola preseljena na novu lokaciju. Zgrada stare škole jedna je od najstarijih namjenski izgrađenih zgrada i posebno je značajna za povijest školstva u Petrijancu, te je bitno zadržati izvorni oblik.

Zgrada nije u funkciji, zbog dugogodišnjeg nekorištenja je u relativno derutnom stanju, ali bez oštećenja konstruktivnih elemenata koji bi utjecali na njenu statičku otpornost. Objekt je upisan u nepokretno kulturno dobro za koje je ishođena Uporabna dozvola za građevine izgrađene do 15. veljače 1968. g., a posljednjih se g. radila intenzivna priprema obnove te su se stekli uvjeti za obnovu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje