Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak radnika u Austriju zaustavlja povećanje plaća

Objavljeno:

- dana

SKUP GOSPODARSTVENIKA

Tradicionalni skup gospodarstvenika i vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s šireg područja grada Murskog Središća i ove je godine naišao na dobar odaziv svih onih kojima je cilj dobiti i razmijeniti što kvalitetnije informacije iz oblasti zapošljavanja, te financiranja poduzetničkih programa i projekata.

Ispraznili burzu

Na početku susreta prisutne je pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak te iznio podatke koji govore u prilog poboljšanoj strukturi gospodarstva u Murskom Središću.
– Na gradskom području nezaposlenost je u prosincu prošle godine pala dodatnih 3 posto, odnosno čak 27 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Dio poduzeća koje uspješno posluju na području Murskog Središća u svojim je pogonima udvostručio broj radnika, što se povoljno odrazilo na nezaposlenost koja je u svega tri godine smanjena za 42 posto – naglasio je Srpak pohvalivši pritom domaće poduzetnike.

Nakon što im je zahvalio i na odgovornosti koju pokazuju prema lokalnoj zajednici, ukazao je kako se nastavljaju aktivnosti usmjerene u razvoj gospodarskih zona. Najavio je i nove investicije vrijedne 7 milijuna kuna, dodavši kako se u postojećoj zoni stalno nešto novo radi dok je kompletna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Brezje pred završetkom.

– U novoj zoni preostale su još tri parcele svaka po 8.000 metara četvornih koje trenutno ne prodajemo jer očekujemo da će kroz mjesec ili dva biti potpuno komunalno opremljene. Uvjeren sam kako će proizvodne kapacitete ovdje prvenstveno imati oni koje rade brzo i kvalitetno te zapošljavaju veći broj djelatnika – rekao je gradonačelnik.
Inače, u Murskom Središću je ovih dana boravila skupina slovenskih gospodarstvenika zainteresiranih za otvaranje pogona u kojem bi zaposlili 70-ak radnika. Uz poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova, skupu u Peklenici odazvali su se predstavnici Hrvatske Obrtničke i Gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva,Obrtničke i Gospodarske komore, HBOR-a, agencije HAMAG-BICRO, banaka, susjednih općina, Grada Preloga i Međimurske županije.

– Iako gospodarstvo Murskog Središća trenutno ima oko 5 posto udjela u ukupnom, uvjeren sam kako ono ima potencijala za rast. Naime, povećalo se izdvajanje za gospodarske zone te ovdje postoji interes domaćih i stranih investitora za ulaganje u proizvodne aktivnosti. Bitno je i da postoji spremnost izvršne vlasti u Gradu da se uhvati u koštac s razvojem gospodarstva – naglasio je zamjenik župana Zoran Vidović.

U Murskom Središću je svega dvjestotinjak ljudi na burzi i riječ je uglavnom o teško zaposlivima. No, samo jedan veći val zapošljavanja, poput onog u tvrtki Sobočan – interijeri koja je u samo godinu dana broj zaposlenih povećala s 68 na 148, pokazat će kako ovom gradu povoljan zemljopisni položaj može predstavljati i problem. Ustvrdio je to čelnik ove tvrtke dobitnice prestižne nagrade Lider invest 2016.

– Otvaranje Europskog tržišta radne snage, te blizina granice s Austrijom i Slovenijom, u kombinaciji s kvalitetom naših radnika, dovela je do toga da samo jedan Graz može “usisati“ 50 posto naše radne snage – upozorava Franjo Sobočan.

Dnevni migranti

Na njega se nadovezao gradonačelnik Murskog Središća, pojasnivši da je mladima vrlo blizu Austrija u kojoj su plaće veće, te stoga ne čudi kako oni nastoje radi bolje plaćenog posla funkcionirati poput dnevnih migranta.

– I kod nas moraju brzo rasti primanja jer je najbolji radnik onaj koji je zadovoljan i dobro plaćen. To dobro znaju domaći poslodavci koji traže određena zanimanja za rad u svojim modernim pogonima. Raduje me da u našem kraju postoji tvrtka koja je deficit određenih struka riješila povećanjem plaća radnika za pet posto i tu ne namjerava stati – zaključio je Dražen Srpak.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: u Nedelišću će se graditi centar za starije osobe, vrijedan 12 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak, 2. listopada, potpisan je ugovor o izgradnji Centra za starije osobe koji će se graditi u Nedelišću.

Nakon što su u proljeće ove godine župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, u ponedjeljak je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće. 

Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima.

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

– Međimurska županija i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici – istaknuo je župan Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra.

– Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana – rekao je Nikola Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje