Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak radnika u Austriju zaustavlja povećanje plaća

Objavljeno:

- dana

SKUP GOSPODARSTVENIKA

Tradicionalni skup gospodarstvenika i vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s šireg područja grada Murskog Središća i ove je godine naišao na dobar odaziv svih onih kojima je cilj dobiti i razmijeniti što kvalitetnije informacije iz oblasti zapošljavanja, te financiranja poduzetničkih programa i projekata.

Ispraznili burzu

Na početku susreta prisutne je pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak te iznio podatke koji govore u prilog poboljšanoj strukturi gospodarstva u Murskom Središću.
– Na gradskom području nezaposlenost je u prosincu prošle godine pala dodatnih 3 posto, odnosno čak 27 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Dio poduzeća koje uspješno posluju na području Murskog Središća u svojim je pogonima udvostručio broj radnika, što se povoljno odrazilo na nezaposlenost koja je u svega tri godine smanjena za 42 posto – naglasio je Srpak pohvalivši pritom domaće poduzetnike.

Nakon što im je zahvalio i na odgovornosti koju pokazuju prema lokalnoj zajednici, ukazao je kako se nastavljaju aktivnosti usmjerene u razvoj gospodarskih zona. Najavio je i nove investicije vrijedne 7 milijuna kuna, dodavši kako se u postojećoj zoni stalno nešto novo radi dok je kompletna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Brezje pred završetkom.

– U novoj zoni preostale su još tri parcele svaka po 8.000 metara četvornih koje trenutno ne prodajemo jer očekujemo da će kroz mjesec ili dva biti potpuno komunalno opremljene. Uvjeren sam kako će proizvodne kapacitete ovdje prvenstveno imati oni koje rade brzo i kvalitetno te zapošljavaju veći broj djelatnika – rekao je gradonačelnik.
Inače, u Murskom Središću je ovih dana boravila skupina slovenskih gospodarstvenika zainteresiranih za otvaranje pogona u kojem bi zaposlili 70-ak radnika. Uz poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova, skupu u Peklenici odazvali su se predstavnici Hrvatske Obrtničke i Gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva,Obrtničke i Gospodarske komore, HBOR-a, agencije HAMAG-BICRO, banaka, susjednih općina, Grada Preloga i Međimurske županije.

– Iako gospodarstvo Murskog Središća trenutno ima oko 5 posto udjela u ukupnom, uvjeren sam kako ono ima potencijala za rast. Naime, povećalo se izdvajanje za gospodarske zone te ovdje postoji interes domaćih i stranih investitora za ulaganje u proizvodne aktivnosti. Bitno je i da postoji spremnost izvršne vlasti u Gradu da se uhvati u koštac s razvojem gospodarstva – naglasio je zamjenik župana Zoran Vidović.

U Murskom Središću je svega dvjestotinjak ljudi na burzi i riječ je uglavnom o teško zaposlivima. No, samo jedan veći val zapošljavanja, poput onog u tvrtki Sobočan – interijeri koja je u samo godinu dana broj zaposlenih povećala s 68 na 148, pokazat će kako ovom gradu povoljan zemljopisni položaj može predstavljati i problem. Ustvrdio je to čelnik ove tvrtke dobitnice prestižne nagrade Lider invest 2016.

– Otvaranje Europskog tržišta radne snage, te blizina granice s Austrijom i Slovenijom, u kombinaciji s kvalitetom naših radnika, dovela je do toga da samo jedan Graz može “usisati“ 50 posto naše radne snage – upozorava Franjo Sobočan.

Dnevni migranti

Na njega se nadovezao gradonačelnik Murskog Središća, pojasnivši da je mladima vrlo blizu Austrija u kojoj su plaće veće, te stoga ne čudi kako oni nastoje radi bolje plaćenog posla funkcionirati poput dnevnih migranta.

– I kod nas moraju brzo rasti primanja jer je najbolji radnik onaj koji je zadovoljan i dobro plaćen. To dobro znaju domaći poslodavci koji traže određena zanimanja za rad u svojim modernim pogonima. Raduje me da u našem kraju postoji tvrtka koja je deficit određenih struka riješila povećanjem plaća radnika za pet posto i tu ne namjerava stati – zaključio je Dražen Srpak.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

U Međimurju djeluje gotovo tisuću udruga: najbrojnije su sportske udruge, kojih je više od 330

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Razina kvalitete života u određenoj sredini mjeri se i brojem organizacija civilnog društva putem čijih se aktivnosti provode razni društveno korisni programi i projekti. U Međimurskoj županiji aktivno djeluje 969 udruga. Gotovo trećina njih su sportske udruge, odnosno klubovi i savezi, koje su s obzirom na uobičajeni ritam treninga i natjecanja ujedno i najaktivnije udruge. Oko 20 posto od ukupnog broja udruga su one koji djeluju u području kulture i umjetnosti, a slijede udruge za zaštitu okoliša i prirode, pa zatim redom udruge u području socijalne djelatnosti, gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja te zaštite i spašavanja.

Kako se djelovanje udruga temelji na načelu javnosti i neprofitnosti, a velika većina njih ne obavlja gospodarsku djelatnost iako im zakon to omogućuje, financiranje rada udruga uglavnom se temelji na dobrovoljnim donacijama članova i sponzora. Velik udio u financiranju udruga počiva i na javnom novcu koji se dodjeljuje putem javnih poziva i natječaja Međimurske županije, gradova i općina. Međimurska županija tako svake godine oko jedan posto svoga Proračuna usmjerava prema organizacijama civilnog društva: sport, kultura i umjetnost, udruge građana i političke stranke, socijalna zaštita, zaštita okoliša…

Tako je tijekom 2021. godine najveći iznos od gotovo 1,4 milijuna kuna izdvojen za programe i projekte sportskih udruga. Za udruge iz područja zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima, ljudskih prava te demokratizacije i razvoja civilnog društva osigurano je 675.000 kuna. Udruge čiji je interes usredotočen na poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo lani su putem natječaja Međimurske županije dobile oko 470.000 kuna, dok se rad udruga za zaštitu potrošača sufinancirao iznosom od 10.000 kuna.

– U Međimurskoj županiji djeluje 21 ustanova u području kulture, a usmjerene su na muzejsku, kulturnu i društvenu aktivnost, organiziranje filmskih, kazališnih, izložbenih, koncertnih i drugih kulturno-umjetničkih priredbi vlastite produkcije ili u suradnji s

drugim ustanovama i udrugama. U području kulture i umjetnosti u Međimurskoj županiji djeluje i ukupno 257 udruga koje njeguju baštinu i povijest Međimurja. Sukladno podacima Registra kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija na nacionalnoj listi sadrži 63 registrirana kulturna dobra: 12 nematerijalnih kulturnih dobara

i 51 materijalno kulturno dobro – govore iz Međimurske županije.

Nematerijalna zaštićena kulturna dobra u Međimurskoj županiji su: medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, umijeće izrade tradicijske maske pikač, svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata, međimurska popevka, štrigovska skupina govora, kotoripska skupina govora, tradicija slavljenja sv. Martina biskupa i zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što.

Nastavite čitati

Međimurje

Majstor sa skoro četiri promila ušao u kružni tok: čeka ga kazna od 22.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

alkohol, pijani vozač

Na raskrižju s kružnim tokom prometa kod Južne obilaznice grada Čakovca i gradske ceste koja povezuje Čakovec i Savsku Ves, jučer se, u srijedu, 17. kolovoza, oko 18 sati dogodila prometna nesreća.

Nesreću je skrivio 48-godišnji vozač, koji je južnom obilaznicom upravljao osobnim automobilom (Chevrolet Lacetti) koprivničkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 3,69 g/kg i u vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog zdravstvene nesposobnosti.

Nailaskom na raskrižje s kružnim tokom prometa zbog neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste, automobilom je sišao izvan kolnika na travnatu površinu središnjeg dijela kružnog toka, a u nastavku kretanja i na biciklističko – pješačku stazu te travnatu površinu uz rub kolnika južne obilaznice.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih sudionika, dok je na automobilu i cestovnoj infrastrukturi nastala materijalna šteta. Vozač je uhićen i priveden u Postaju prometne policije Čakovec.

Zbog počinjenja više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 48-godišnji vozač sankcionirat će se novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 22.000 kuna uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozila B kategorije u ukupnom trajanju od šest mjeseca.

Ujedno, nakon pravomoćnosti odluka kojima je proglašen krivim za opisane prekršaje, vozaču će se u evidenciju upisati 12 negativnih prekršajnih bodova, ističu iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje