Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak radnika u Austriju zaustavlja povećanje plaća

Objavljeno:

- dana

SKUP GOSPODARSTVENIKA

Tradicionalni skup gospodarstvenika i vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s šireg područja grada Murskog Središća i ove je godine naišao na dobar odaziv svih onih kojima je cilj dobiti i razmijeniti što kvalitetnije informacije iz oblasti zapošljavanja, te financiranja poduzetničkih programa i projekata.

Ispraznili burzu

Na početku susreta prisutne je pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak te iznio podatke koji govore u prilog poboljšanoj strukturi gospodarstva u Murskom Središću.
– Na gradskom području nezaposlenost je u prosincu prošle godine pala dodatnih 3 posto, odnosno čak 27 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Dio poduzeća koje uspješno posluju na području Murskog Središća u svojim je pogonima udvostručio broj radnika, što se povoljno odrazilo na nezaposlenost koja je u svega tri godine smanjena za 42 posto – naglasio je Srpak pohvalivši pritom domaće poduzetnike.

Nakon što im je zahvalio i na odgovornosti koju pokazuju prema lokalnoj zajednici, ukazao je kako se nastavljaju aktivnosti usmjerene u razvoj gospodarskih zona. Najavio je i nove investicije vrijedne 7 milijuna kuna, dodavši kako se u postojećoj zoni stalno nešto novo radi dok je kompletna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Brezje pred završetkom.

– U novoj zoni preostale su još tri parcele svaka po 8.000 metara četvornih koje trenutno ne prodajemo jer očekujemo da će kroz mjesec ili dva biti potpuno komunalno opremljene. Uvjeren sam kako će proizvodne kapacitete ovdje prvenstveno imati oni koje rade brzo i kvalitetno te zapošljavaju veći broj djelatnika – rekao je gradonačelnik.
Inače, u Murskom Središću je ovih dana boravila skupina slovenskih gospodarstvenika zainteresiranih za otvaranje pogona u kojem bi zaposlili 70-ak radnika. Uz poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova, skupu u Peklenici odazvali su se predstavnici Hrvatske Obrtničke i Gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva,Obrtničke i Gospodarske komore, HBOR-a, agencije HAMAG-BICRO, banaka, susjednih općina, Grada Preloga i Međimurske županije.

– Iako gospodarstvo Murskog Središća trenutno ima oko 5 posto udjela u ukupnom, uvjeren sam kako ono ima potencijala za rast. Naime, povećalo se izdvajanje za gospodarske zone te ovdje postoji interes domaćih i stranih investitora za ulaganje u proizvodne aktivnosti. Bitno je i da postoji spremnost izvršne vlasti u Gradu da se uhvati u koštac s razvojem gospodarstva – naglasio je zamjenik župana Zoran Vidović.

U Murskom Središću je svega dvjestotinjak ljudi na burzi i riječ je uglavnom o teško zaposlivima. No, samo jedan veći val zapošljavanja, poput onog u tvrtki Sobočan – interijeri koja je u samo godinu dana broj zaposlenih povećala s 68 na 148, pokazat će kako ovom gradu povoljan zemljopisni položaj može predstavljati i problem. Ustvrdio je to čelnik ove tvrtke dobitnice prestižne nagrade Lider invest 2016.

– Otvaranje Europskog tržišta radne snage, te blizina granice s Austrijom i Slovenijom, u kombinaciji s kvalitetom naših radnika, dovela je do toga da samo jedan Graz može “usisati“ 50 posto naše radne snage – upozorava Franjo Sobočan.

Dnevni migranti

Na njega se nadovezao gradonačelnik Murskog Središća, pojasnivši da je mladima vrlo blizu Austrija u kojoj su plaće veće, te stoga ne čudi kako oni nastoje radi bolje plaćenog posla funkcionirati poput dnevnih migranta.

– I kod nas moraju brzo rasti primanja jer je najbolji radnik onaj koji je zadovoljan i dobro plaćen. To dobro znaju domaći poslodavci koji traže određena zanimanja za rad u svojim modernim pogonima. Raduje me da u našem kraju postoji tvrtka koja je deficit određenih struka riješila povećanjem plaća radnika za pet posto i tu ne namjerava stati – zaključio je Dražen Srpak.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje