Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak radnika u Austriju zaustavlja povećanje plaća

Objavljeno:

- dana

SKUP GOSPODARSTVENIKA

Tradicionalni skup gospodarstvenika i vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s šireg područja grada Murskog Središća i ove je godine naišao na dobar odaziv svih onih kojima je cilj dobiti i razmijeniti što kvalitetnije informacije iz oblasti zapošljavanja, te financiranja poduzetničkih programa i projekata.

Ispraznili burzu

Na početku susreta prisutne je pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak te iznio podatke koji govore u prilog poboljšanoj strukturi gospodarstva u Murskom Središću.
– Na gradskom području nezaposlenost je u prosincu prošle godine pala dodatnih 3 posto, odnosno čak 27 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Dio poduzeća koje uspješno posluju na području Murskog Središća u svojim je pogonima udvostručio broj radnika, što se povoljno odrazilo na nezaposlenost koja je u svega tri godine smanjena za 42 posto – naglasio je Srpak pohvalivši pritom domaće poduzetnike.

Nakon što im je zahvalio i na odgovornosti koju pokazuju prema lokalnoj zajednici, ukazao je kako se nastavljaju aktivnosti usmjerene u razvoj gospodarskih zona. Najavio je i nove investicije vrijedne 7 milijuna kuna, dodavši kako se u postojećoj zoni stalno nešto novo radi dok je kompletna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Brezje pred završetkom.

– U novoj zoni preostale su još tri parcele svaka po 8.000 metara četvornih koje trenutno ne prodajemo jer očekujemo da će kroz mjesec ili dva biti potpuno komunalno opremljene. Uvjeren sam kako će proizvodne kapacitete ovdje prvenstveno imati oni koje rade brzo i kvalitetno te zapošljavaju veći broj djelatnika – rekao je gradonačelnik.
Inače, u Murskom Središću je ovih dana boravila skupina slovenskih gospodarstvenika zainteresiranih za otvaranje pogona u kojem bi zaposlili 70-ak radnika. Uz poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova, skupu u Peklenici odazvali su se predstavnici Hrvatske Obrtničke i Gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva,Obrtničke i Gospodarske komore, HBOR-a, agencije HAMAG-BICRO, banaka, susjednih općina, Grada Preloga i Međimurske županije.

– Iako gospodarstvo Murskog Središća trenutno ima oko 5 posto udjela u ukupnom, uvjeren sam kako ono ima potencijala za rast. Naime, povećalo se izdvajanje za gospodarske zone te ovdje postoji interes domaćih i stranih investitora za ulaganje u proizvodne aktivnosti. Bitno je i da postoji spremnost izvršne vlasti u Gradu da se uhvati u koštac s razvojem gospodarstva – naglasio je zamjenik župana Zoran Vidović.

U Murskom Središću je svega dvjestotinjak ljudi na burzi i riječ je uglavnom o teško zaposlivima. No, samo jedan veći val zapošljavanja, poput onog u tvrtki Sobočan – interijeri koja je u samo godinu dana broj zaposlenih povećala s 68 na 148, pokazat će kako ovom gradu povoljan zemljopisni položaj može predstavljati i problem. Ustvrdio je to čelnik ove tvrtke dobitnice prestižne nagrade Lider invest 2016.

– Otvaranje Europskog tržišta radne snage, te blizina granice s Austrijom i Slovenijom, u kombinaciji s kvalitetom naših radnika, dovela je do toga da samo jedan Graz može “usisati“ 50 posto naše radne snage – upozorava Franjo Sobočan.

Dnevni migranti

Na njega se nadovezao gradonačelnik Murskog Središća, pojasnivši da je mladima vrlo blizu Austrija u kojoj su plaće veće, te stoga ne čudi kako oni nastoje radi bolje plaćenog posla funkcionirati poput dnevnih migranta.

– I kod nas moraju brzo rasti primanja jer je najbolji radnik onaj koji je zadovoljan i dobro plaćen. To dobro znaju domaći poslodavci koji traže određena zanimanja za rad u svojim modernim pogonima. Raduje me da u našem kraju postoji tvrtka koja je deficit određenih struka riješila povećanjem plaća radnika za pet posto i tu ne namjerava stati – zaključio je Dražen Srpak.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Danas u Međimurju 52 novozaražena: umrla je jedna osoba, jučer cijepljeno rekordnih 2656

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 193 uzoraka, od čega je evidentirano 46 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 75 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 451.

Brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna pacijenta, dok su iz drugih županija prijavljena 4 slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 56.683 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 77 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 10 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina.

Tijekom akcije cijepljenja održane u četvrtak, 13. svibnja zabilježen je dnevni rekord te je u jednom danu cijepljeno 2.656 osoba. Utrošeno je 1.990 doza Pfizera i 22 doze Astra Zenece. S barem jednom dozom je cijepljene su 29.243 osobe, što iznosi 33,3% stanovništva starijeg od 18 godina. S cijepljenjem se nastavlja i sutra.

Nastavite čitati

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!