Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak radnika u Austriju zaustavlja povećanje plaća

Objavljeno:

- dana

SKUP GOSPODARSTVENIKA

Tradicionalni skup gospodarstvenika i vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s šireg područja grada Murskog Središća i ove je godine naišao na dobar odaziv svih onih kojima je cilj dobiti i razmijeniti što kvalitetnije informacije iz oblasti zapošljavanja, te financiranja poduzetničkih programa i projekata.

Ispraznili burzu

Na početku susreta prisutne je pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak te iznio podatke koji govore u prilog poboljšanoj strukturi gospodarstva u Murskom Središću.
– Na gradskom području nezaposlenost je u prosincu prošle godine pala dodatnih 3 posto, odnosno čak 27 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Dio poduzeća koje uspješno posluju na području Murskog Središća u svojim je pogonima udvostručio broj radnika, što se povoljno odrazilo na nezaposlenost koja je u svega tri godine smanjena za 42 posto – naglasio je Srpak pohvalivši pritom domaće poduzetnike.

Nakon što im je zahvalio i na odgovornosti koju pokazuju prema lokalnoj zajednici, ukazao je kako se nastavljaju aktivnosti usmjerene u razvoj gospodarskih zona. Najavio je i nove investicije vrijedne 7 milijuna kuna, dodavši kako se u postojećoj zoni stalno nešto novo radi dok je kompletna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Brezje pred završetkom.

– U novoj zoni preostale su još tri parcele svaka po 8.000 metara četvornih koje trenutno ne prodajemo jer očekujemo da će kroz mjesec ili dva biti potpuno komunalno opremljene. Uvjeren sam kako će proizvodne kapacitete ovdje prvenstveno imati oni koje rade brzo i kvalitetno te zapošljavaju veći broj djelatnika – rekao je gradonačelnik.
Inače, u Murskom Središću je ovih dana boravila skupina slovenskih gospodarstvenika zainteresiranih za otvaranje pogona u kojem bi zaposlili 70-ak radnika. Uz poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova, skupu u Peklenici odazvali su se predstavnici Hrvatske Obrtničke i Gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva,Obrtničke i Gospodarske komore, HBOR-a, agencije HAMAG-BICRO, banaka, susjednih općina, Grada Preloga i Međimurske županije.

– Iako gospodarstvo Murskog Središća trenutno ima oko 5 posto udjela u ukupnom, uvjeren sam kako ono ima potencijala za rast. Naime, povećalo se izdvajanje za gospodarske zone te ovdje postoji interes domaćih i stranih investitora za ulaganje u proizvodne aktivnosti. Bitno je i da postoji spremnost izvršne vlasti u Gradu da se uhvati u koštac s razvojem gospodarstva – naglasio je zamjenik župana Zoran Vidović.

U Murskom Središću je svega dvjestotinjak ljudi na burzi i riječ je uglavnom o teško zaposlivima. No, samo jedan veći val zapošljavanja, poput onog u tvrtki Sobočan – interijeri koja je u samo godinu dana broj zaposlenih povećala s 68 na 148, pokazat će kako ovom gradu povoljan zemljopisni položaj može predstavljati i problem. Ustvrdio je to čelnik ove tvrtke dobitnice prestižne nagrade Lider invest 2016.

– Otvaranje Europskog tržišta radne snage, te blizina granice s Austrijom i Slovenijom, u kombinaciji s kvalitetom naših radnika, dovela je do toga da samo jedan Graz može “usisati“ 50 posto naše radne snage – upozorava Franjo Sobočan.

Dnevni migranti

Na njega se nadovezao gradonačelnik Murskog Središća, pojasnivši da je mladima vrlo blizu Austrija u kojoj su plaće veće, te stoga ne čudi kako oni nastoje radi bolje plaćenog posla funkcionirati poput dnevnih migranta.

– I kod nas moraju brzo rasti primanja jer je najbolji radnik onaj koji je zadovoljan i dobro plaćen. To dobro znaju domaći poslodavci koji traže određena zanimanja za rad u svojim modernim pogonima. Raduje me da u našem kraju postoji tvrtka koja je deficit određenih struka riješila povećanjem plaća radnika za pet posto i tu ne namjerava stati – zaključio je Dražen Srpak.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

FOTO Međimurski obrtnici poslali građevinski materijal u potresom razrušeno područje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog/Studio VIPRO

Članovi Udruženja obrtnika Međimurske županije i Ceha graditeljstva uključili su se u akciju pomoći potresom pogođenih područja: osigurali su 48 paleta građevinskog materijala – cigli i crijepova, koji će uvelike pomoći u obnovi oštećenih kuća.

Građevinski materijal namijenjen je području grada Petrinje, kamo je otpremljen u dva šlepera. Prijevoz jednim kamionom osiguran je besplatno zahvaljujući „Kol-transportu“, a drugi je plaćen.

Međimurski obrtnici, a među njima i brojni obrtnici iz Preloga, udružili su tako snage i pokazali solidarnost s područjima koja su pretrpjela ogromnu štetu nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine.

– Zahvaljujemo svim obrtnicima koji su sudjelovali u donaciji materijala – poručuju u Udruženju obrtnika Međimurske županije.  

Nastavite čitati

Međimurje

Iz dvorišta kuće u Donjem Vidovcu ukraden benzinski agregat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 2. do 26. siječnja 2021. godine u Donjem Vidovcu u Ulici Matije Gupca iz otvorenog dvorišta obiteljske kuće u izgradnji, u vlasništvu 25-godišnjakinje, nepoznati počinitelj ukrao je benzinski agregat za struju, priopćila je PU međimurska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati