Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak velike umjetnice: u 99. godini života preminula Lili Čaki Legenstein

lili čaki legenstein

Objavljeno:

- dana

Umirovljena dugogodišnja članica umjetničkog ansambla zagrebačkog gradskog kazališta Komedije, priznata kazališna umjetnica i koreografkinja Lili Čaki Legenstein preminula je u petak, 19. studenoga, u 99. godini života.

Rođena je 6. studenog 1923. u Murskoj Soboti (Prekmurje) kao Lili Legenstein, ali je s obitelji doselila u Čakovec s kojim ostaje u trajnoj emocionalnoj vezi. Obitelj Legenstein, Elizabeta i Geza, u zakupu je imala kavanu „Royal“ koja tada postaje centar društvenog, kulturnog i sportskog života Čakovca, o čemu svjedoče sjećanja i zapisi starijih Čakovčana.

Legensteinovi su u grad „donijeli“ dvije sportske discipline – tenis i stolni tenis, koji su kasnije proslavili izuzetni sportaši svjetskog renomea. Kako su pritom zadužili svoj kraj, primili su čast da i jedna čakovečka ulica nosi njihovo ime – Ulica E. i G. Legenstein.

Tijekom učenja klasičnog baleta, akrobatike, stepa i klavira u Budimpešti, a kasnije i diplome u klasičnom baletu i modernom plesu, Lili nastupa pod umjetničkim imenom – Lili Csaki (Čaki), u sjećanje i kao posvetu svom rodnom gradu. Pod tim pseudonimom odvija se njena daljnja bogata kazališna karijera.

Krajem Drugoga svjetskog rata, ponovno se našla u Čakovcu, odakle se više nije mogla vratiti u Budimpeštu. Godine 1949. angažirana je u riječkoj operi, a od 1951. godine, nakon gostovanja u tek otvorenoj zagrebačkoj Komediji, stalno djeluje u tom kazalištu. U njenoj karijeri s 50-ak uloga u opereti, mjuziklu i glazbenim komedijama, posebno valja istaknuti njene najveće uspjehe u kazalištu u ulozi princeze Mi u Leharovoj „Zemlji smiješka“ i kao Tijardovićeva Misili – Bisili u „Maloj Florami“.

Starija je se publika sjeća kao nenadmašivu plesačicu stepa. Čakovečka publika pamti je i po njenom posljednjem nastupu u Čakovcu, na tribini „Čakovec četvrtkom“ 1977. godine, u glazbeno – scenskoj priredbi Stjepan Patka i njegovi gosti. Lili Čaki je tad burnim aplauzom ispraćena sa scene kako je njen step, prema svjedočenju prisutnih, donio nastup umjetnice nevjerojatne energije, optimizma i životne radosti. I tako će je se upravo Čakovec sjećati.

Počasnom građankom Čakovca proglašena je 2016. godine, uz objašnjenje kako je davanje titule počasne građanke najmanje što Čakovčani mogu učiniti kako bi joj dali priznanje za promociju grada u kojem je odrasla i napravila prve umjetničke korake. Tog se dana Lili Čaki upisala na kratku, ali znamenitu listu počasnih građana našeg grada, ali i u naše trajno i neizbrisivo sjećanje. Godine 1998. odlikovana je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a godine 2010. ovjenčana je Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla.

– Počivala u miru, draga naša Čaki. Ostat ćeš zauvijek u našim mislima i srcima – poručili su iz Muzeja Međimurja Čakovec.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje