Povežite se s nama

Međimurje

Odlazak velike umjetnice: u 99. godini života preminula Lili Čaki Legenstein

lili čaki legenstein

Objavljeno:

- dana

Umirovljena dugogodišnja članica umjetničkog ansambla zagrebačkog gradskog kazališta Komedije, priznata kazališna umjetnica i koreografkinja Lili Čaki Legenstein preminula je u petak, 19. studenoga, u 99. godini života.

Rođena je 6. studenog 1923. u Murskoj Soboti (Prekmurje) kao Lili Legenstein, ali je s obitelji doselila u Čakovec s kojim ostaje u trajnoj emocionalnoj vezi. Obitelj Legenstein, Elizabeta i Geza, u zakupu je imala kavanu „Royal“ koja tada postaje centar društvenog, kulturnog i sportskog života Čakovca, o čemu svjedoče sjećanja i zapisi starijih Čakovčana.

Legensteinovi su u grad „donijeli“ dvije sportske discipline – tenis i stolni tenis, koji su kasnije proslavili izuzetni sportaši svjetskog renomea. Kako su pritom zadužili svoj kraj, primili su čast da i jedna čakovečka ulica nosi njihovo ime – Ulica E. i G. Legenstein.

Tijekom učenja klasičnog baleta, akrobatike, stepa i klavira u Budimpešti, a kasnije i diplome u klasičnom baletu i modernom plesu, Lili nastupa pod umjetničkim imenom – Lili Csaki (Čaki), u sjećanje i kao posvetu svom rodnom gradu. Pod tim pseudonimom odvija se njena daljnja bogata kazališna karijera.

Krajem Drugoga svjetskog rata, ponovno se našla u Čakovcu, odakle se više nije mogla vratiti u Budimpeštu. Godine 1949. angažirana je u riječkoj operi, a od 1951. godine, nakon gostovanja u tek otvorenoj zagrebačkoj Komediji, stalno djeluje u tom kazalištu. U njenoj karijeri s 50-ak uloga u opereti, mjuziklu i glazbenim komedijama, posebno valja istaknuti njene najveće uspjehe u kazalištu u ulozi princeze Mi u Leharovoj „Zemlji smiješka“ i kao Tijardovićeva Misili – Bisili u „Maloj Florami“.

Starija je se publika sjeća kao nenadmašivu plesačicu stepa. Čakovečka publika pamti je i po njenom posljednjem nastupu u Čakovcu, na tribini „Čakovec četvrtkom“ 1977. godine, u glazbeno – scenskoj priredbi Stjepan Patka i njegovi gosti. Lili Čaki je tad burnim aplauzom ispraćena sa scene kako je njen step, prema svjedočenju prisutnih, donio nastup umjetnice nevjerojatne energije, optimizma i životne radosti. I tako će je se upravo Čakovec sjećati.

Počasnom građankom Čakovca proglašena je 2016. godine, uz objašnjenje kako je davanje titule počasne građanke najmanje što Čakovčani mogu učiniti kako bi joj dali priznanje za promociju grada u kojem je odrasla i napravila prve umjetničke korake. Tog se dana Lili Čaki upisala na kratku, ali znamenitu listu počasnih građana našeg grada, ali i u naše trajno i neizbrisivo sjećanje. Godine 1998. odlikovana je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a godine 2010. ovjenčana je Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla.

– Počivala u miru, draga naša Čaki. Ostat ćeš zauvijek u našim mislima i srcima – poručili su iz Muzeja Međimurja Čakovec.

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 208 novopozitivnih, preminuo je muškarac (76)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 370 uzoraka, od čega je evidentirano 208 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 56,2% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 138 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 181. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 97 117 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 41 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 9 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba, stara 76 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 10. 1. 2022. do 16. 1. 2022. godine, 273 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 75 na području grada Mursko Središće, 102 na području grada Preloga, 40 na području općine Belica, 23 na području općine Dekanovec, 22 na području općine Domašinec, 14 na području općine Donja Dubrava, 36 općine Donji Kraljevec, 3 općine Donji Vidovec, 31 općine Goričan, 16 općine Gornji Mihaljevec, 41 općine Kotoriba, 49 općine Mala Subotica, 117 općine Nedelišće, 21 općine Orehovica, 30 općine Podturen, 20 općine Pribislavec, 39 općine Selnica, 30 općine Strahoninec, 21 općine Sveta Marija, 48 općine Sveti Juraj na Bregu, 35 općine Sveti Martin na Muri, 48 općine Šenkovec, 22 općine Štrigova i 17 općine Vratišinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje